Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2017 19:20

Αχτίδα αισιοδοξίας από τη "Λακωνία"

Γράφτηκε από την
Αχτίδα αισιοδοξίας από τη "Λακωνία"

Αχτίδα αισιοδοξίας για τα ελληνικά προϊόντα σε καιρούς κρίσης αποτελεί το γεγονός πως επιχειρηματικές προσπάθειες, όπως του Αγροτικού Συνεταιρισμού Επεξεργασίας Εσπεριδοειδών Αμυκλών «Λακωνία» σημειώνουν άνοδο, έστω μικρή, αλλά σταθερή.

Αυτό προκύπτει από τις αναφορές του προέδρου του ΑΣΕΕ Αμυκλών Σπύρου Παπαδάκου σχετικά με τη ζήτηση των χυμών «Λακωνία» στην ελληνική αγορά, την ώρα που γίνεται άνοιγμα σε ξένες αγορές, όπου ήδη εδώ και χρόνια έχει εισρεύσει το νωπό προϊόν. Επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Κάτω από άλλο οικονομικό περιβάλλον θα είχαμε κάνει άλματα» με δεδομένη την ποιότητα του προϊόντος που αναγνωρίζει το καταναλωτικό κοινό. 

Ο Συνεταιρισμός μετρά 51 χρόνια ζωής, απ’ όταν μια ομάδα 200 ανθρώπων έφτιαξαν το πρώτο μικρό εκχυμωτήριο. Πλέον, έχοντας εκμεταλλευτεί και προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εκτείνεται σε μια έκταση 120 στρεμμάτων όπου έχουν κατασκευαστεί μονάδες χυμοποίησης, συσκευαστήριο, ψυγεία, ξενώνες για τους εργάτες γης, εστιατόριο και βιολογικός καθαρισμός, αντίστοιχος μάλιστα της πρωτεύουσας του νομού.

Απασχολεί 70 άτομα μόνιμο προσωπικό και ακόμα 300 περίπου άτομα τις περιόδους συγκομιδής.

Η μονάδα κάθε χρόνο παραλαμβάνει 25.000 έως 30.000 τόνους πορτοκάλι από την περιοχή της Σπάρτης, από τους οποίους παράγονται περί τους 2.000 – 2.500 τόνους χυμός, το σημαντικότερο μέρος του οποίου τυποποιείται και προωθείται με την ετικέτα «Λακωνία», ενώ ένα άλλο μέρος προωθείται σε μεγάλες πολυεθνικές, είτε τυποποιείται για λογαριασμό τους στη γραμμή παραγωγής του Συνεταιρισμού. Μια μονάδα, η οποία -σύμφωνα με τον γεωπόνο Φάνη Λάζαρη- αναγνωρίζεται για τη δυναμικότητά της, με σταθερή ποιότητα στις παρεχόμενες εργασίες.

Πέρα όμως από τη χυμοποίηση, ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός πως σ’ αυτή τη μονάδα δεν χάνεται τίποτα από την πρώτη ύλη. Η φλούδα του πορτοκαλιού επεξεργάζεται και γίνεται ζωοτροφή, άριστης ποιότητας, ενώ παράγεται και αιθέριο έλαιο που πωλείται σε εταιρείες.

Πρέπει να σημειωθεί πως πριν μια 10ετία η παραγωγή που σήμερα φτάνει δεν φτάνει τους 20.000 – 30.000 τόνους, ξεπερνούσε τους 60.000 τόνους, πράγμα που αποδίδεται στη γενικότερη πολιτική που ωθεί τους παραγωγούς να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειές τους ως ασύμφορες. Αυτό παρατηρείται έντονα τα τελευταία χρόνια σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκο, ο οποίος τονίζει την ανάγκη να ενισχυθεί η παραγωγή, ως ο μοναδικός τομέας που μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Οπως υπογραμμίζει, «η χώρα βρίσκεται σε οικονομική ύφεση και αν δεν αρχίσει να παράγει, είναι τελειωμένη».

 

 


NEWSLETTER