Τρίτη, 14 Μαρτίου 2017 18:51

ΕΛΓΟ Δήμητρα: Νέες καλλιεργητικές πρακτικές στην ελαιοκομία 

Γράφτηκε από την

Ενημερωτική ημερίδα στην οποία θα παρουσιαστούν οι βασικές ενέργειες του έργου oLIVECLIMA, διοργανώνει το Τμήμα Εδαφολογίας Αθηνών του Ινστιτούτου Εδαφοϋδατικών Πόρων του ΕΛΓΟ "Δήμητρα", σήμερα στις 9 π.μ., στο Τμήμα Ελαίας και Οπωροκηπευτικών Καλαμάτας του Οργανισμού. 

Το έργο oLIVECLIMA αφορά την εφαρμογή νέων καλλιεργητικών πρακτικών στην ελαιοκομία, με στόχο το μετριασμό των επιπτώσεων και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Οπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, ο βασικός  στόχος του έργου «είναι η αξιοποίηση του ελαιοδάσους της χώρας μας σαν εργαλείο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, αλλά και η καλύτερη προσαρμογή των ελαιώνων στις νέες κλιματικές συνθήκες». 

Συγκεκριμένα οι πρακτικές που θα εφαρμοστούν είναι: «Ανακύκλωση των γεωργικών υπολειμμάτων των κλαδεμάτων ως υλικό εδαφοβελτίωσης και θρέψης, αξιοποίηση αποβλήτων ελαιοτριβείου ως υλικό λίπανσης με εφαρμογή στο έδαφος είτε απευθείας είτε μετά από κομποστοποίηση, τροποποίηση της ζιζανιοχλωρίδας και του κλαδέματος για αύξηση της δέσμευσης CO2 μέσω της φωτοσύνθεσης, ακαλλιέργεια του εδάφους για περιορισμό της διάβρωσης και της καταστροφής της οργανικής ουσίας».