Σάββατο, 03 Ιουνίου 2017 14:51

Εκδήλωση της ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία έγινε στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την
Εκδήλωση της ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία έγινε στην Καλαμάτα

Εκδήλωση για την τρέχουσα κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας διοργανώθηκε χθες το απόγευμα στην Καλαμάτα από το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ ΓΣΕΕ) και το Εργατικό Κέντρο. 

Η εκδήλωση έγινε στο κτήριο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, με κεντρικό ομιλητή τον Γιώργο Αργείτη, επιστημονικό διευθυντή ΙΝΕ ΓΣΕΕ και αναπληρωτή καθηγητή Μακροοικονομικής Θεωρίας και Πολιτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο κ. Αργείτης παρουσίασε στο κοινό της Καλαμάτας την ετήσια έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ. Σε αυτήν αξιολογείται η τρέχουσα κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και της αγοράς εργασίας, καθώς και το κοινωνικό κόστος από την πολιτική λιτότητας και την υπερφορολόγηση. Ο ομιλητής ανέλυσε επίσης διάφορα άλλα οικονομικά στοιχεία και τη σημασία τους στο να διαμορφωθούν εκείνες οι προϋποθέσεις που θα βγάλουν την αγορά από την ύφεση και θα μεγεθύνουν τα οικονομικά μεγέθη, προς όφελος της απασχόλησης. Αναφορές έκανε και στο ποσοστό ανεργίας στη χώρα, αναδεικνύοντας το μεγάλο ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων, καθώς και στις μορφές μερικής απασχόλησης που έχουν αυξηθεί. Ακόμη αναφέρθηκε στη «μαύρη» εργασία και το πώς τέτοια φαινόμενα επιβαρύνουν το δημοσιονομικό και ασφαλιστικό σύστημα στερώντας πόρους από το κράτος. 

Νωρίτερα το πρωί, δικηγόροι του ΙΝΕ ΓΣΕΕ απάντησαν σε ερωτήματα και προβληματισμούς σχετικά με τα εργασιακά δικαιώματα (συμβάσεις, αποδοχές, άδειες, κ.λπ.) και το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα (θεμελίωση και κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, συντάξεις χηρείας, συντάξεις αναπηρίας, πλήρεις και μειωμένες συντάξεις, απασχόληση συνταξιούχων κ.λπ.). 

Παράλληλα, σύμβουλοι απασχόλησης του Ινστιτούτου δέχονταν αιτήματα των εργαζομένων και των ανέργων πάνω σε ζητήματα απασχόλησης, επαγγελματικής ανάπτυξης και σταδιοδρομίας.

 

 

 


NEWSLETTER