Κυριακή, 25 Ιουνίου 2017 09:09

Εξαγωγικό κέντρο και για κηπευτικά η Τριφυλία 

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Εξαγωγικό κέντρο και για κηπευτικά η Τριφυλία 

Σε εξαγωγικό κέντρο αγροτικών προϊόντων (κηπευτικών και καρπουζιών) καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου εξελίσσεται η περιοχή της Τριφυλίας, με τις μέχρι τώρα αναγγελίες για εξαγωγές από την αρχή της χρονιάς να φτάνουν τις 800. 

Τα τελευταία τρία χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, οι αναγγελίες εξαγωγών παρουσιάζουν αυξητική τάση. Και αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι πλέον δεν περιορίζονται σε μία μόνο χρονική περίοδο, αλλά αφορούν σχεδόν όλο το χρόνο. Επίσης έχει αυξηθεί ο αριθμός των αγροτικών προϊόντων που εξάγονται, πέρα από το καρπούζι που ήταν το μοναδικό πριν λίγα χρόνια. Τώρα εξάγονται πλέον και αγγούρια, ντομάτες, μελιτζάνες και πιπεριές. 

Ενα ακόμη χαρακτηριστικό είναι ότι οι εξαγωγές χρόνο με το χρόνο γίνονται σε όλο και περισσότερες χώρες. 

Ολα αυτά δείχνουν τη δυναμική που έχει η περιοχή, με εξωστρεφή χαρακτήρα και με ποιοτικά προϊόντα που κατακτούν συνεχώς έδαφος στις χώρες του εξωτερικού.

Ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος μας επισήμανε σχετικά: 

«Μέχρι στιγμής, από την αρχή του χρόνου έχουν γίνει στην υπηρεσία μας 800 αναγγελίες για εξαγωγές πρώιμων κηπευτικών και πρώιμου καρπουζιού. Αυτές είναι περισσότερες αν αναλογιστεί κανείς ότι αναγγελίες γίνονται και σε όμορους νομούς για προϊόντα της περιοχής μας, από εξαγωγικούς φορείς που έχουν πάρει έγκριση. 

Το ενδιαφέρον είναι ότι τα τελευταία χρόνια δεν έχουμε μόνο εξαγωγές καρπουζιού που παραδοσιακά γίνονται εδώ και 20 χρόνια. Τα τελευταία 3 χρόνια έχουμε αύξηση χρόνο με το χρόνο σε εξαγωγές κηπευτικών που καλλιεργούνται σε θερμοκήπια. Με δεδομένο ότι στην περιοχή έχουμε δύο καλλιεργητικές περιόδους, έχουμε παραγωγή και εξαγωγές όλο το χρόνο. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι αγγούρια της περιοχής προωθούνται σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Τσεχία, Σλοβακία, Γερμανία, Σερβία και σε άλλες χώρες - δηλαδή βλέπουμε ότι φέτος τα προϊόντα μας έχουν κατευθυνθεί και σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, και μάλιστα σε αλυσίδες μεγάλων σούπερ μάρκετ.

Επίσης ενδιαφέρον είναι ότι οι εξαγωγές γίνονται από τους ίδιους τους παραγωγούς ή από ομάδες παραγωγών ή συνεταιρισμούς.

Αν ανατρέξει κανείς στον κατάλογο με τις αναγγελίες, βλέπει ότι πέρα από καρπούζια και αγγούρια εξαγωγές έχουμε επίσης σε ντομάτες, ενώ για πρώτη φορά έχουμε εξαγωγές σε μελιτζάνες και πιπεριές».

Κ.Μπ.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER