Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2011 21:38

Κάτι κινείται με τη μαρίνα της Πύλου - Προς δημοπρασία, για επιλογή ιδιώτη

Γράφτηκε από τον
Κάτι κινείται με τη μαρίνα της Πύλου - Προς δημοπρασία, για επιλογή ιδιώτη

Κάτι φαίνεται, επιτέλους, να κινείται με τη μαρίνα της Πύλου, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες μας, στόχος του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού είναι να τη δημοπρατήσει, προκειμένου να ολοκληρωθεί η κατασκευή της και να λειτουργήσει από τον ιδιώτη ανάδοχο. Στον κατάλογο του υπουργείου για δημοπράτηση βρίσκονται και άλλες μαρίνες της χώρας, που παραμένουν ημιτελείς. Την ολοκλήρωση της μαρίνας, τη λειτουργία και την αξιοποίησή της επιδιώκει η δημοτική αρχή, ενώ είναι κάτι που θέλουν όλες οι παρατάξεις της μειοψηφίας στο Δήμο Πύλου - Νέστορος, από διαφορετική οπτική γωνία.
Ειδικότερα, μιλώντας στην "Ε":
Ο δήμαρχος Δημήτρης Καφαντάρης ανέφερε ότι «η μαρίνα της Πύλου είναι ιδιοκτησία του ΕΟΤ» και σημείωσε: «Είναι σημαντικό, αναπτυξιακό έργο για το οποίο είχαν δαπανηθεί πολλά εκατομμύρια δραχμές πριν από χρόνια. Θα φέρει ανάπτυξη στον τόπο. Είναι έργο προτεραιότητας. Εχουμε κινηθεί από την πρώτη στιγμή, καθώς ήταν στο πρόγραμμά μας. Πρέπει να αξιοποιηθεί, σήμερα καταστρέφεται. Στόχος του υπουργείου, όπως μαθαίνουμε, είναι να τη δημοπρατήσει και ο ανάδοχος να φτιάξει τις υποδομές και να τη λειτουργήσει όπως λειτουργούν όλες οι μαρίνες στη χώρα». Για την ιδιαιτερότητα της περιοχής επεσήμανε πως «υπάρχουν πολλά σκάφη που φθάνουν στην Πύλο και θέλουν να ελλιμενιστούν, αλλά σήμερα δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν. Λόγω της Costa Navarino και της ΠΟΤΑ στην Πύλο που θα δημιουργηθεί, θα υπάρξει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Είναι μονόδρομος η ολοκλήρωση και η λειτουργία της. Η μαρίνα δεν μπορεί να είναι αλιευτικό καταφύγιο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρξει φροντίδα για τους ψαράδες».
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Τάσος Τσορώνης συμφώνησε ότι «η μαρίνα της Πύλου πρέπει να αξιοποιηθεί» και καταθέτοντας την άποψή του, παρατήρησε: «Και αυτό πρέπει να γίνει με σύμπραξη του ΕΟΤ και των ιδιωτών. Σήμερα η μαρίνα δε βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση. Πρέπει να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για τους δημότες και για τους επαγγελματίες, που έχουν τα σκάφη τους. Δεν μπορεί να πληρώνουν και να χρεώνονται με το ίδιο τιμολόγιο μ’ αυτό που θα χρεώνονται οι επισκέπτες με τα γιοτ και τα άλλα σκάφη αναψυχής. Αυτή η προσπάθεια της αξιοποίησης πρέπει να προχωρήσει σε συνεργασία ΕΟΤ - δήμου. Πρέπει να εμπλακεί σ’ αυτή την υπόθεση ο δήμος. Θα είναι ένα καλό έσοδο. Αναπτύσσεται τουριστικά η περιοχή και με την Costa Navarino, θα έχουμε πολλούς που θα έρχονται στο λιμάνι και στη μαρίνα. Θα βοηθήσει σημαντικά οικονομικά το δήμο στη δύσκολη συγκυρία που βρισκόμαστε».
Ο επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας και πρώην δήμαρχος Πύλου Γιώργος Χρονόπουλος τάχθηκε και αυτός υπέρ της λειτουργίας της μαρίνας και σημείωσε: «Πρέπει να γίνει και αλιευτικό καταφύγιο απέξω - έχει γίνει μελέτη από το λιμενολόγο Ρογκάν - και να μεγαλώσει η μαρίνα. Πρέπει να λειτουργήσει σε κάθε περίπτωση. Να μην είναι μόνο ο ΕΟΤ, αλλά να έχει και ο δήμος λόγο, να εισπράττει απ’ αυτό που θα πληρώνουν οι επισκέπτες με τα σκάφη. Στο χερσαίο χώρο να δημιουργηθεί πάρκινγκ και μαγαζιά που θα εξυπηρετούν τη λειτουργία της μαρίνας και τη λειτουργία των καταστημάτων της περιοχής. Εχουν ρημάξει τα πάντα σήμερα. Θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια να ξαναγίνουν αυτά που είχαν γίνει. Πρέπει να δρομολογηθεί, για να έχει οφέλη και ο δήμος. Θα φέρει ανάπτυξη, αλλά να αξιοποιηθεί και το παλιό λιμάνι της Πύλου. Η μαρίνα πρέπει να μεγαλώσει, για να παίρνει και μεγαλύτερα σκάφη». Οπως μας ενημέρωσε ο κ. Χρονόπουλος, όταν ήταν δήμαρχος υπήρχε ενδιαφέρον για τη μαρίνα από τον αείμνηστο καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο, «αλλά δεν ήθελε να διώξει τους Πύλιους, καθώς κατά 70% η μαρίνα χρησιμοποιείται από ερασιτέχνες και επαγγελματίες ψαράδες». Μας πληροφόρησε, επίσης, ότι όταν ήταν υπουργός Τουρισμού ο Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος (επί Ν.Δ. το 2008 - 2009) «είχαμε κάνει συναντήσεις και είχαμε δρομολογήσει λύσεις, για να είναι λειτουργική και να προσελκύσει επενδύσεις».
Η επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Σοφία Αποστολοπούλου είπε ότι «η μαρίνα πρέπει να αξιοποιηθεί από δημόσιο φορέα, όχι από ιδιώτες. Να την αξιοποιήσει ο δήμος» κι εξήγησε: «Αν την πάρει ιδιώτης, δε θα μπορεί να πλησιάσει και να μπαίνει μέσα αυτός που σήμερα έχει μια βάρκα, γιατί δε θα μπορεί να πληρώσει. Να μη μετατραπεί η μαρίνα σε κερδοσκοπική επιχείρηση. Να πληρώνουν τα γιοτ, οι θαλαμηγοί, τα μεγάλα σκάφη που έρχονται να εξυπηρετηθούν, να μην πληρώνει ο ψαράς με το βαρκάκι. Να μη φτιαχθεί η μαρίνα για να εξυπηρετήσει τους πελάτες της μεγάλης τουριστικής μονάδας της περιοχής, αλλά για να εξυπηρετήσει τους ψαράδες της περιοχής».


NEWSLETTER