Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2012 00:09

Ξεκινούν από σήμερα οι χειμερινές εκπτώσεις

Γράφτηκε από την
Ξεκινούν από σήμερα οι χειμερινές εκπτώσεις

Ξεκινούν σήμερα και επισήμως οι χειμερινές εκπτώσεις που θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των Εμπορικών Συλλόγων, οι μειώσεις των τιμών με το «καλημέρα» θα ξεπεράσουν το 50% και σε αρκετές περιπτώσεις θα φτάσουν μέχρι και το 70%. Αλλωστε, ο τζίρος των εμπορικών καταστημάτων ακόμα και την περίοδο των γιορτών κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα και αρκετές επιχειρήσεις βρίσκονται ένα βήμα πριν το λουκέτο. Γι΄ αυτό και αναμένεται ότι οι καταστηματάρχες, προκειμένου να προσελκύσουν αγοραστές, θα ρευστοποιήσουν το στοκ τους κάνοντας υψηλά ποσοστά εκπτώσεων.

ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΩΝ ΕΚΠΤΩΣΕΩΝ

Οι Εμπορικοί Σύλλογοι συστήνουν στα μέλη τους να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στους παρακάτω κανόνες:
• Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (συνήθως διαγραμμένης) και της νέας, όλων των ειδών που πωλούνται με έκπτωση, είναι υποχρεωτική σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου αυτά εκτίθενται.
• Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης ανήκει στη διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης. Εάν αναγραφεί ποσοστό, πρέπει να προσδιορίζεται ότι πρόκειται για έκπτωση (π.χ. «20% έκπτωση»).
• Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ακρίβεια των εκπτωτικών αναγγελιών προς τον πελάτη. Η κάθε παροχή πρέπει να ταυτίζεται και να ανταποκρίνεται προς την αναγγελία, οικονομικά, ποσοτικά και ποιοτικά.
• Εάν διαπιστωθεί παράβαση του νόμου ή παραπλάνηση των καταναλωτών, οι ποινές και τα πρόστιμα είναι βαρύτατα. Οσοι παραβαίνουν τις διατάξεις του νόμου διώκονται ποινικά και τιμωρούνται με φυλάκιση, ενώ επιπλέον τους επιβάλλεται πρόστιμο μέχρι ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών που πραγματοποιούν, το οποίο, σε περίπτωση υποτροπής, μπορεί να αυξάνεται μέχρι το 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης. Το πρόστιμο επιβάλλεται με απόφαση του οικείου γενικού γραμματέα της Περιφέρειας.
Αν οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται, με απόφαση του οικείου αντιπεριφερειάρχη, διοικητικό πρόστιμο 1.000 μέχρι 100.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης.
• Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις του ν. 3769/2009, επιτρέπονται οι προσφορές και οι προωθητικές ενέργειες μέχρι την παραμονή της έναρξης των επίσημων εκπτώσεων.


NEWSLETTER