Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2018 09:04

Ενημέρωση για την εξοικονόμηση ενέργειας στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από τον
Ενημέρωση για την εξοικονόμηση ενέργειας στην Καλαμάτα

Η εξοικονόμηση ενέργειας, η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας που θα οδηγήσει σε μικρότερο κόστος, κυριάρχησε στην εσπερίδα με θέμα “Ενέργεια - Αειφορία - Περιβάλλον”.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου “Αλέξανδρος Κουμουνδούρος”, από το Σύλλογο Γεωπόνων Ελευθέρων Επαγγελματιών Νομού Μεσσηνίας. Συνδιοργανώθηκε με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, υπό την αιγίδα του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και με τη στήριξη της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΤΕΕ.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του Συλλόγου Γεωπόνων Γιάννης Βορβίλας, οι εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Παύλος Κρανιώτης και της Ν.Ε. του ΤΕΕ Αναστάσιος Αδαμόπουλος, καθώς και ο αντιπρόεδρος της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας Δημήτρης Μπαρμπερτσέας.

Στην εισήγηση με θέμα “Εξοικονόμηση ενέργειας σε αντλιοστάσια”, ο Γεώργιος Καναβάκης, στέλεχος του ΚΑΠΕ, παρατήρησε το 43% της κατανάλωσης των ΟΤΑ είναι τα αντλιοστάσια. Παρουσίασε τρόπους βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας στο αντλιοστάσιο κι ενημέρωσε ότι για τέτοια έργα οι δήμοι μπορούν να χρηματοδοτηθούν με δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Μιλώντας με θέμα “Ενεργειακές κοινότητες”, η Εφη Κορμά, στέλεχος του ΚΑΠΕ, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα και τους στόχους αυτών των κοινοτήτων, στα αντικείμενα και τις δραστηριότητες, καθώς και στα πλεονεκτήματα των επενδύσεων μέσω συλλογικών δομών. Παρέθεσε δε παραδείγματα επενδύσεων από χρήστες μιας πολυκατοικίας που θα δημιουργήσουν μια ενεργειακή κοινότητα, αλλά και ενεργειακών κοινοτήτων από ΟΤΑ.

Στην εισήγησή της με θέμα “Εξοικονόμηση κατ’ οίκον II”, η Ιωάννα Νίκου, προϊσταμένη Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενημέρωσε ότι ο μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 15.000 ευρώ, πως το συνολικό πρόγραμμα κυμαίνεται γύρω στα 500 εκ. ευρώ και η χρηματοδότηση είναι από το ΕΣΠΑ και άτοκο δάνειο. Παρατήρησε ότι η διαδικασία είναι ηλεκτρονική, διαφανής, με μείωση της γραφειοκρατίας. Πληροφόρησε πως δεν επιτρέπεται να συμμετέχει κατοικία που ήταν στο προηγούμενο πρόγραμμα, αλλά διευκρίνισε ότι μπορεί να κάνει αίτηση κάποιος αν δεν έχει ολοκληρωθεί η παρέμβαση από το προηγούμενο πρόγραμμα. Επεσήμανε ότι η μέγιστη επιχορήγηση μπορεί να φτάσει το 70%, ενημέρωσε πως θέλουν πολυκατοικίες στο πρόγραμμα και εξήγησε πως αφορά την κύρια κατοικία, ενώ είναι επιλέξιμες και οι ενοικιαζόμενες κατοικίες.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με μια ακόμα εισήγηση, με θέμα “Εξοικονόμηση κατ΄ οίκον II - ενεργειακή επιθεώρηση”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER