Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2012 21:33

"ΑΡΤΥΜΑ - Α. ΚΑΝΟΝΙΕΡΗΣ Α.Ε." Από τον πέτρινο φούρνο στην σύγχρονη αρτοποιία

Γράφτηκε από τον
"ΑΡΤΥΜΑ - Α. ΚΑΝΟΝΙΕΡΗΣ Α.Ε."  Από τον πέτρινο  φούρνο στην  σύγχρονη  αρτοποιία

 

Ξεκινώντας από έναν παραδοσιακό πέτρινο φούρνο το 1948, η επιχείρηση "Κανονιέρης" στους Γαργαλιάνους σήμερα είναι μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Μεσσηνίας, καθώς με βάση τον κύκλο εργασιών της το 2010 κατατάσσεται μέσα στην πρώτη 25άδα. Με γνώμονα την ποιότητα και τα υψηλά στάνταρ που θέτει -και τα οποία μάλιστα έχει πιστοποιήσει από την πρώτη στιγμή κατά HACCP και ISO- η εταιρεία έχει καταφέρει να κερδίσει το καταναλωτικό κοινό της Μεσσηνίας και όχι μόνο.

Ολα τα προϊόντα "Κανονιέρης" παράγονται αυθημερόν από την κεντρική μονάδα που βρίσκεται στους Γαργαλιάνους, με υπερσύγχρονα αυτοματοποιημένα συστήματα. Οι αναλογίες των υλικών μέχρι και το τελευταίο γραμμάριο υπολογίζονται από ηλεκτρονικούς υπολογιστές, χωρίς να παρεμβαίνει ανθρώπινο χέρι πέρα από τον προγραμματισμό. Υπάρχουν ακόμη ειδικές μονάδες φιλτραρίσματος και παστερίωσης του νερού, καθώς και σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας των υλικών - με αποτέλεσμα να παράγονται προϊόντα υψηλής ποιότητας.

Στο τιμόνι της επιχείρησης σήμερα βρίσκεται ο Αντώνης Κανονιέρης που από το 2003 της έδωσε μεγάλη ώθηση, κάνοντας σημαντικά ανοδικά άλματα. Ολα όμως ξεκίνησαν το 1948 από τον παππού του, Αντώνη Κανονιέρη, ο οποίος άνοιξε τον πρώτο φούρνο μαζί με τα 4 παιδιά του βγάζοντας ψωμί για τη γειτονιά. Στη συνεχεία τα ηνία τα πήραν τα 4 παιδιά του Ευστράτιος, Παναγιώτης, Δημήτρης και Αναστάσιος, κρατώντας τον φούρνο στους Αγίους Πάντες ο οποίος πλέον τροφοδοτούσε και τα 2 πρατήρια που είχαν. Ετσι συνέχισαν όλοι μαζί, μέχρι το 1990.

Την εποχή εκείνη ο γιος του Παναγιώτη, Αντώνης, τελειώνοντας τις σπουδές του στη Διοίκηση Επιχειρήσεων αποφασίζει να ασχοληθεί με την επιχείρηση - με σκοπό όμως να την εκσυγχρονίσει καθώς ο πατέρας του και οι θείοι του έχουν βγει πλέον στη σύνταξη. Αναλαμβάνοντας την επιχείρηση βάζει τα πρώτα μηχανήματα αυτόματης παραγωγής και το 2003 αποφασίζει και κάνει το μεγάλο βήμα, καθώς ήδη μέσα στο διάστημα που προηγήθηκε υπήρξε ανάπτυξη και ζήτηση των προϊόντων, τα οποία τροφοδοτούσαν πλέον αρκετά καταστήματα.

Ετσι το 2003 κατασκευάζεται η μεγάλη μονάδα στο 2ο χιλιόμετρο Γαργαλιάνων - Μαράθου: ένας χώρος 1.000 τετραγωνικών στον οποίο όμως σε ένα χρόνο προστέθηκαν άλλα 1.500 τετραγωνικά. Ετσι σήμερα υπάρχει μια μονάδα 2.500 τετραγωνικών μέτρων.

Σταδιακά αυξήθηκε η παραγωγή και η επιχείρηση έφτασε σήμερα να έχει 50 άτομα μόνιμο προσωπικό, να λειτουργεί σε 24ωρη βάση και να τροφοδοτεί τα 7 δικά της καταστήματα (2 στην Καλαμάτα, Φαρών και Νέδοντος, κι από 1 σε Γαργαλιάνους, Μάραθο, Φιλιατρά, Μεσσήνη και Χώρα), τα 2 franchise σε Κυπαρισσία και Πεταλίδι, 44 ακόμη σημεία στο νομό και 2 στην Αττική. Μάλιστα, ένας από τους καλύτερους πελάτες -όπως μας επισημαίνει ο κ. Κανονιέρης- είναι η Costa Navarino την οποία εφοδιάζουν.

Μιλώντας για την πορεία της επιχείρησής του ο κ. Κανονιέρης υπογραμμίζει: «Κάθε χρόνο είμαστε σε συνεχή άνοδο με συνεχείς επενδύσεις, που όλες μέχρι τώρα έγιναν χωρίς καμία υποστήριξη». Σχολιάζοντας το δικό του ξεκίνημα στην επιχείρηση, επισήμανε πως επέλεξε αυτό το μοντέλο ανάπτυξης το οποίο, όπως φάνηκε στο πέρασμα του χρόνου, μπορεί να αντέξει. Οπως εξηγεί στην "Ε", το κόστος παραγωγής δεν μπορεί να διαμοιράζεται σε μικρές μονάδες, ενώ με ένα κεντρικό σημείο μπορεί κανείς να το μειώσει.

Αναφέρει ακόμη ότι επέλεξαν την ανάπτυξη μέσω των καταστημάτων και όχι των σούπερ μάρκετ - κάτι που τους δικαίωσε στη συνέχεια. Ξεκινώντας έκαναν και franchise καταστήματα, αλλά στην πορεία είδαν ότι είναι καλύτερο το να ελέγχονται τα καταστήματα απευθείας από την εταιρεία κι έτσι άλλαξε αυτή η πολιτική. Ως αποτέλεσμα, τα 2 τελευταία χρόνια τα περισσότερα καταστήματα ελέγχονται από την ίδια την επιχείρηση, ένεκα και της οικονομικής κρίσης όπως επισημαίνει ο κ. Κανονιέρης.

Σημαντικό είναι πως ό,τι κυκλοφορεί στα καταστήματα της "Κανονιέρης" είναι δικό τους προϊόν: το ψωμί, τα κουλούρια, τα βουτήματα, τα γλυκά, τα παγωτά και τα σφολιατοειδή.

Εν τω μεταξύ, ένας άλλος τομέας που αναπτύσσει η εταιρεία τα 2 τελευταία χρόνια είναι και το catering, αναλαμβάνοντας δεξιώσεις και ό,τι έχει σχέση με το χώρο της εστίασης σε όλα τα επίπεδα. Αυτή ήταν μια επιλογή που ήρθε σιγά σιγά, λόγω και της έλλειψης που διαπιστώθηκε σε αυτό το χώρο όπως μας είπε ο κ. Κανονιέρης. Είναι κάτι που "περπατάει" αρκετά, όπως μας είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι προτιμάται πλέον οι εκδηλώσεις να γίνονται σε σπίτια και καταστήματα.

Σχολιάζοντας πάντως τη σημερινή κατάσταση που αντιμετωπίζει γενικότερα ο επιχειρηματικός κόσμος, ο Αντ. Κανονιέρης επισημαίνει: «Από το 1990 που είμαι σε αυτή τη δουλειά, καταστάσεις σαν τις σημερινές δεν έχουμε ξαναβιώσει - και ούτε φανταζόμαστε ότι θα φτάναμε εδώ. Σίγουρα όλους μας έχει επηρεάσει η ύφεση. Το θέμα είναι ότι μπορεί να μη μειώνεται ο κόσμος που μπαίνει στα καταστήματα, μειώνεται όμως η αγοραστική του δύναμη και αυτά που καταναλώνει. Πιστεύω ότι όπως ξεκίνησε ξαφνικά -καθώς δεν είναι κάτι φυσιολογικό- έτσι και θα λήξει. Το θέμα είναι πότε θα γίνει αυτό και πώς θα αντέξουμε να φτάσουμε ως το τέλος - καθώς μετά το τέλος γίνεται πάντα μια αρχή».

Και καταλήγοντας συμπλήρωσε: «Το ότι εμείς είμαστε μέσα στις 25 μεγαλύτερες επιχειρήσεις του νομού είναι άθλος. Και δείχνει ότι το μοντέλο που οραματιστήκαμε είχε αποτέλεσμα, παρ' όλα τα προβλήματα που υπάρχουν. Η χρονιά που πέρασε έκλεισε με θετικό πρόσημο. Η χρονιά που έρχεται είναι πολύ κρίσιμη, και στο τέλος της θα φανεί ποια θα είναι η συνέχεια».

 

 

«Αρτυμα - Α. Κανονιέρης Α.Ε.»

2ο χλμ. ε.ο. Γαργαλιάνων - Μαράθου

Τηλ. 27630 23444

Φαξ 27630 23300

e-mail: artymaae@otenet.gr


NEWSLETTER