Κυριακή, 06 Μαϊος 2018 09:48

Πρόβλημα στην Καλαμάτα για ενοικίαση ή αγορά: Μεγάλη έλλειψη σε τριάρια και τεσσάρια

Γράφτηκε από τον

Είδος προς εξαφάνιση είναι τα τριάρια και τα τεσσάρια στην Καλαμάτα, καθώς η μεγάλη ζήτηση δεν μπορεί να καλυφθεί από τη μικρή προσφορά προς πώληση και από τη... μηδενική για ενοικίαση.

Ουσιαστικά στην αγορά πωλούνται κυρίως προσεισμικά διαμερίσματα, ενώ πολλές οικογένειες που θέλουν τριάρι ή τεσσάρι αναγκάζονται να αναζητήσουν λύσεις εκτός Καλαμάτας. Σύμφωνα με τους μεσίτες, το έλλειμμα στην αγορά προκλήθηκε επειδή την τελευταία 20ετία δεν κατασκευάζονται τριάρια και τεσσάρια.

Συγκεκριμένα, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης την τελευταία δεκαετία δεν ανεγείρονται πολυκατοικίες, ενώ και πριν το 2008 κατασκευάζονταν περισσότερα δυάρια και γκαρσονιέρες, γιατί ήταν συμφέρουσα η ενοικίασή τους στους φοιτητές των σχολών της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Γι’ αυτό τις ανάγκες της αγοράς κάλυπταν μόνο τα μεγάλα διαμερίσματα που είχαν κατασκευαστεί τη δεκαετία μετά τους σεισμούς. Τα περισσότερα όμως από αυτά αγοράστηκαν για ιδιοκατοίκηση και έτσι στην αγορά προς ενοικίαση έμεινε ένας πολύ μικρός αριθμός διαμερισμάτων που είναι αδύνατον να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες ζήτησης. Μετά μάλιστα την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου η ζήτηση αυξήθηκε ακόμα περισσότερο, καθώς πολλές οικογένειες από τη Μεγαλόπολη, την Τρίπολη αλλά και τη νότια Ηλεία επιλέγουν το αστικό κέντρο της Καλαμάτας για τόπο κατοικίας. Κάτω από ομαλές συνθήκες η αυξημένη ζήτηση και οι υψηλές τιμές ενοικίων θα προκαλούσαν επενδυτικό ενδιαφέρον για την κατασκευή μεγάλων διαμερισμάτων στην Καλαμάτα. Ομως το έλλειμμα ρευστότητας (που δεν επιτρέπει τις κατασκευές και τις ανακατασκευές), το έλλειμμα οικοπέδων και οι προσδοκίες για μεγάλο κέρδος από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις παραθεριστικών κατοικιών (τύπου Αirbnb) εμποδίζουν την αποκατάσταση της ισορροπίας στην αγορά.

Η μεσίτρια Μαρία Μανωλοπούλου είπε στην "Ε" ότι τα τελευταία χρόνια τα ελάχιστα τριάρια και τεσσάρια που ενοικιάζονταν στην Καλαμάτα αγοράστηκαν για ιδιοκατοίκηση και έτσι σήμερα τα νοικοκυριά αναζητούν πολλούς μήνες μεγάλα διαμερίσματα και δεν βρίσκουν. 

Ο σύμβουλος ακινήτων Θεόδωρος Σταθάς δήλωσε στην "Ε" ότι υπάρχουν στην αγορά της Καλαμάτας λίγα τριάρια και τεσσάρια για πώληση αλλά σχεδόν κανένα για ενοικίαση. Επεσήμανε ότι τη... χαριστική βολή στην αγορά των μεγάλων διαμερισμάτων την έδωσαν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, καθώς δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες που προτιμούν να το ενοικιάσουν για παραθεριστική αντί για μόνιμη κατοικία.

Η μεσίτρια Μαρία Μαρούλη επεσήμανε ότι τα τελευταία δέκα χρόνια δεν κατασκευάζονται πολυκατοικίες, ενώ πριν την κρίση κατασκευάζονταν περισσότερα δυάρια και γκαρσονιέρες επειδή υπήρχε μεγάλη ζήτηση για φοιτητική στέγη. Εκτίμησε ότι οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης δεν έχουν επηρεάσει άμεσα στην αγορά των μεγάλων διαμερισμάτων, καθώς οι περισσότεροι εκδρομείς προτιμούν να νοικιάσουν γκαρσονιέρα ή δυάρι.

Ο μεσίτης Δημήτρης Αδαμόπουλος επεσήμανε την αύξηση της ζήτησης για μεγάλα διαμερίσματα μετά τη κατασκευή του αυτοκινητόδρομου, αφού πολλές οικογένειες από την Αρκαδία, τη Λακωνία και τη νότια Ηλεία αναζητούν κατοικία στην Καλαμάτα εκτιμώντας το ήπιο κλίμα της και τις υπηρεσίες που διαθέτει ένα μεγάλο αστικό κέντρο. Ο κ. Αδαμόπουλος είπε επίσης ότι έχει εξαντληθεί το απόθεμα των μεγάλων διαμερισμάτων και ότι είναι πολύ δύσκολο να βρει κάποιος μετασεισμικό τριάρι ή τεσσάρι.