Τρίτη, 05 Ιουνίου 2018 17:26

Καλαμάτα: Κάτι κινείται στην οικοδομή

Γράφτηκε από την

Νότα αισιοδοξίας αποτελούν οι έστω και λιγοστές οικοδομές που ανεγείρονται στην πόλη της Καλαμάτας. Ο αριθμός τους σε καμιά περίπτωση δεν θυμίζει παλαιότερες εποχές, αλλά σίγουρα φανερώνει ότι κάτι αρχίζει να κινείται σε έναν κλάδο, που είχε γονατίσει κυριολεκτικά την τελευταία δεκαετία, συμπαρασύροντας δεκάδες επαγγελματίες άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενους.

Τον τελευταίο μήνα, ίσως λίγο παραπάνω, υπάρχει μια κινητικότητα λόγω ανέγερσης οικοδομών στην Καλαμάτα, κυρίως στην περιοχή ανατολικά της Τέντας σε δυο - τρεις περιπτώσεις και μια ακόμα στην οδό Ακρίτα, όπου ανεγείρονται διώροφες - τριώροφες μονοκατοικίες. Αλλά και δυτικότερα, με μια - δυο επιχειρήσεις να επεκτείνουν τις εγκαταστάσεις τους.

Μιλώντας με ιδιοκτήτες ή διαχειριστές νεοανεγειρόμενων οικοδομών, διαπιστώνει κανείς πως το τόλμημά τους σε δύσκολους καιρούς συναντά χαμόγελα, τόσο από τη μεριά του κατασκευαστικού κλάδου όσο και από τους συμπολίτες μας, που το σχολιάζουν θετικά, ελπίζοντας πως θα συμβάλει στην επανεκκίνηση αυτού του σημαντικού κλάδου για την οικονομία του τόπου μας, με την ελπίδα να επανέλθει σταδιακά η κανονικότητα, έστω και κάτω από διαφορετικά πλέον δεδομένα.

Να θυμίσουμε πως πάνω από δεκαετία χρειάστηκε να περάσει για να εκδοθεί άδεια για πολυκατοικία στην Καλαμάτα, αφού λόγω της κρίσης η οικοδομική δραστηριότητα είχε καθηλωθεί. Πλέον έχει σταθεροποιηθεί ο αριθμός των αδειών που εκδίδονται ετησίως. Ο αριθμός τους κυμαίνεται γύρω στις 200 κατ’ έτος, με μόνο μια άδεια 4ώροφου να έχει εκδοθεί το 2017. Την ίδια χρονιά 72 άδειες αφορούσαν σε νέες -μικρές βέβαια- οικοδομές και όλες οι υπόλοιπες αντιστοιχούσαν σε αναθεωρήσεις, προσθήκες, νομιμοποιήσεις και μικρής κλίμακας εργασίες.

Ο κατασκευαστικός κλάδος ελπίζει η ανάπτυξη του τουρισμού αλλά και η μεγάλη ανάγκη για διαμερίσματα, όπως τριάρια και τεσσάρια, στην πόλη της Καλαμάτας, να οδηγήσει σε επενδύσεις για νέες οικοδομές.