Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου 2018 08:19

Μεσσηνιακή παρουσία στην 9η Μπιενάλε Ελλήνων Αρχιτεκτόνων

Γράφτηκε από την
Μεσσηνιακή παρουσία στην 9η Μπιενάλε Ελλήνων Αρχιτεκτόνων

 

Ιδιαίτερα έντονη θα είναι η μεσσηνιακή παρουσία στην 9η Μπιενάλε Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων, καθώς το Ινστιτούτο Ελληνικής Αρχιτεκτονικής ξεχώρισε 3 μελέτες του αρχιτεκτονικού Studio P4 Architecture.

Το γραφείο έχει έδρα στην Αθήνα και στη Μεσσήνη και αποτελεί την άρρηκτη συνέχεια της τεχνικής εταιρείας του Σταύρου Πυλιώτη που δραστηριοποιείται στην Μεσσηνία από το 1980.

Τα εγκαίνια της έκθεσης στο Μουσείο Μπενάκη θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου.

Την ομάδα του αρχιτεκτονικού Studio P4 Architecture αποτελούν οι: Κωνσταντίνος Πυλιώτης, αρχιτέκτονας μηχανικός ΕΜΠ που συνεχίζει την ακαδημαϊκή έρευνα στο ΔΠΜΣ του ΕΜΠ σε Προωθημένα Ζητήματα Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού. Αλκιβιάδης Πυλιώτης, αρχιτέκτονας μηχανικός ΕΜΠ που συνεχίζει την ακαδημαϊκή έρευνα στο Harvard GSD MArch II 20'. Ευάγγελος Φώκιαλης, αρχιτέκτονας μηχανικός ΕΜΠ που συνεχίζει την ακαδημαϊκή του έρευνα στο Harvard GSD MArch II 20'. Κατερίνα Πυλιώτη, πολιτικός μηχανικός του ΕΜΠ. Σταύρος Πυλιώτης, πολιτικός μηχανικός του Πανεπιστημίου της Μπολόνιας (Dottore in Ingegneria Civile). Αγγελική Χρησίμου, αρχιτέκτονας μηχανικός ΕΜΠ που συνεχίζει την ακαδημαϊκή έρευνα στο ETH Zurich.

Στους συνεργάτες του γραφείου περιλαμβάνονται η αρχιτέκτονας Φωτεινή Καλλικούνη, ο αρχιτέκτονας Ανδρέας Πετρόπουλος και ο φωτογράφος Θεοφιλόπουλος Κωνσταντίνος.

 

Οι μελέτες που διακρίθηκαν για την έκθεση της μπιενάλε είναι η εξής:

• «Εγγενής απλότητα»

Σχολή Καλών Τεχνών του Κυπριακού Κολεγίου Τέχνης - 2ο βραβείο σε ευρωπαϊκό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.

Η συνύπαρξη παλαιού και νέου στη Σχολή Καλών Τεχνών του Κυπριακού Κολεγίου Τέχνης και η ένταξή της στο χωριό Λέμπα επιχειρείται μέσω της πρωτογενούς απλότητας. Οι γενικές χαράξεις υπακούν αυτές του τόπου, ενώ οι μορφές των νέων κτηρίων διατηρούν διακριτό αρχιτεκτονικό λεξιλόγιο σε σχέση με τα ήδη υφιστάμενα. Τα ραδινά δομικά στοιχεία ακουμπούν επιλεκτικά το έδαφος, ενώ η επίλυση των λειτουργικών αναγκών και οι ποιότητες χωρών επιτυγχάνονται με την ελάχιστη δυνατή επέμβαση. Σε αυτή τη πρόταση παλαιό και νέο συνομιλούν μέσω της εγγενούς απλότητας.

• «Bouca Houses»

Πέντε παραθεριστικές κατοικίες. Ιδιωτικό έργο Χαράλαμπου Μπλάνα.

Η μελέτη σεβόμενη τον γεωργικό χαρακτήρα της γης, παραμένει σε χαμηλή στάθμη αποφεύγοντας μεγάλες διαμορφώσεις και έντονες εξάρσεις. Επιχειρεί μέσα από τη δομή να αναδείξει την άρρηκτη σχέση του κατοικείν με την ύπαιθρο ως αναπόσπαστο κομμάτι του μεσογειακού βίου. Η σύνθεση εκφράζεται με μία ενιαία χάραξη σχήματος Γ γύρω από μία εσωστρεφής προστατευμένη αυλή. Οι 5 κατοικίες ανοίγονται προς την θάλασσα και την θέα. Ημιυπαίθριοι χώροι μεγιστοποιούν τους χώρους διημέρευσης, προστατεύουν από τις ηλιακές ακτινοβολίες και λειτουργούν ως ενδιάμεσος χώροι ανάμεσα στο ύπαιθρο και το εσωτερικό, ανάμεσα στο δημόσιο και το ιδιωτικό. Χρησιμοποιούνται εγγενή υλικά από τον τόπο θέλοντας να παραμείνει πιστή στο πνεύμα του ελάχιστου και του απολύτως απαραίτητου, πνεύμα που διαμόρφωσε την ύπαιθρο αυτή επί αιώνες.

 

• «Parenthesis»

Μετατροπή παλιού αποθηκευτικού χώρου σε αρχιτεκτονικό γραφείο εργαστήριο. Ιδιωτικό έργο.

Σκοπός της μελέτης να αναδειχθούν οι αρχικές διαστάσεις του κελύφους και να αποκαλυφθεί ο ενδιαφέρον φέροντας οργανισμός από οπλισμένο σκυρόδεμα με την δοκιδωτή πλάκα που επιβάλλει ένα εσωτερικό ρυθμό. Ο χώρος ενιαίος οργανώνεται από μία γραμμική κίνηση και δύο στάσεις - γραφεία ενώ ένα μεγάλο μεταλλικό διάτρητο φίλτρο προστατεύει από τις έντονες ηλιακές ακτινοβολίες και φιλτράρει την όχληση από την έντονης κυκλοφορίας παρακείμενη οδό. Κάθε υλικό τοποθετείται στο φυσικό του χρώμα αποφεύγοντας επιπρόσθετες βαφές, ενώ η υλικότητα αρκείται σε αδρό σοφά, ξύλο και μέταλλο. Χωρίς περιττές κατασκευές και με διακριτές χειρονομίες επιχειρείται να δημιουργηθεί ένας χώρος εργασίας χωρίς εξάρσεις που λειτουργεί ως υπόβαθρο για το παραγόμενο έργο. Μία σύνθεση που υποτάσσεται ηθελημένα στις μελλοντικές συνθέσεις που καλείται να φιλοξενήσει.

 

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕ ΑΠΛΟΤΗΤΑ

 

Οπως επισημαίνεται από την ομάδα αρχιτεκτόνων:

«Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτής της γης και η βαθιά ιστορία που χαρακτηρίζει αυτό τον τόπο αποτελούν για τις μελέτες του γραφείου πηγή έμπνευσης μα και ευθύνη διαφύλαξης και ανάδειξης. Σε κάθε μελέτη επιδιώκουμε να εκφράσουμε το όραμά μας για μία σύγχρονη αρχιτεκτονική με απλότητα και καθαρότητα μακριά από κάθε περιττό και μιμητικό, μία αρχιτεκτονική που έχει ως κέντρο τον άνθρωπο και τις χωρικές του ανάγκες, που σέβεται το παρελθόν χωρίς να παίρνει το βλέμμα από το μέλλον, ώστε να χει ελπίδα να τοποθετήσει στο παρών κάτι άξιο».

Να σημειωθεί πως το γραφείο έχει έντονη δραστηριότητα τόσο σε ιδιωτικές μελέτες όσο και σε κτήρια δημόσιου και πολιτιστικού χαρακτήρα. Σημαντικό κομμάτι της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας αποτελούν οι διεθνείς και οι πανελλήνιοι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί που δίνουν τη δυνατότητα έρευνας και πειραματισμού γύρω από σύνθετα αρχιτεκτονικά ζητήματα, επιτυγχάνοντας διεθνείς διακρίσεις.

 


NEWSLETTER