Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2018 16:46

Συνάντηση ασφαλιστών στην Costa Navarino: Η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να συμπληρώσει το κοινωνικό κράτος

Γράφτηκε από την
Συνάντηση ασφαλιστών στην Costa Navarino: Η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να συμπληρώσει το κοινωνικό κράτος

“Η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να συμπληρώσει αποτελεσματικά το κοινωνικό κράτος για το καλό όλων” τονίστηκε στην 20ή Συνάντηση Ασφαλιστών και Αντασφαλιστών, που διοργάνωσε στην Costa Navarino η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) και στην οποία συμμετείχαν πάνω από 300 υψηλόβαθμα στελέχη της ασφαλιστικής και αντασφαλιστικής αγοράς από την Ελλάδα και 16 χώρες του εξωτερικού.

Οπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ Α. Σαρρηγεωργίου, στην εισαγωγική του ομιλία εστίασε στη συμβολή του ασφαλιστικού κλάδου στην κοινωνία τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι “παγκοσμίως βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής σε πολλά επίπεδα. Η ασφαλιστική αγορά έχει το μέγεθος, την εμπειρία, την τεχνογνωσία και την αξιοπιστία για να παίξει καθοριστικό ρόλο. Η πολιτεία πρέπει να δεχτεί ότι με συνεργασία και κατάλληλα κίνητρα η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να συμπληρώσει αποτελεσματικά το κοινωνικό κράτος για το καλό όλων”.

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΑΕΕ Δ. Μαζαράκης τόνισε ότι “η ασφαλιστική αγορά πρέπει να συνεχίσει την αποστολή της να πείσει τους πολίτες πως η ασφάλιση είναι ένα χρήσιμο αγαθό που προσφέρει αξία σε όλους τους τομείς” και εστίασε ιδιαίτερα στο ζήτημα των συντάξεων και την ανάγκη συμπλήρωσης της κρατικής σύνταξης από την ιδιωτική ασφάλιση.

ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ

Στην ανάγκη για ένα ολοκληρωμένο σύστημα αντιμετώπισης ζημιών από φυσικές καταστροφές ήταν αφιερωμένη η πρώτη θεματική ενότητα, με τον Ε. Μοάτσο μέλος του Δ.Σ. και πρόεδρο της Επιτροπής Περιουσίας της ΕΑΕΕ, να επισημαίνει ότι “η ασφαλιστική αγορά είναι έτοιμη να συμμετάσχει στο διάλογο για τη δημιουργία ενός συστήματος αντιμετώπισης και χρηματοδότησης των ζημιών από φυσικές καταστροφές, όπως ο σεισμός, με πολλαπλά οφέλη για τους πολίτες”. Συμπλήρωσε παράλληλα ότι “η ελληνική ασφαλιστική αγορά διαθέτει την τεχνογνωσία και την οργάνωση ώστε σε συνεργασία με το κράτος να καταρτίσει ένα σύστημα προστασίας των κατοικιών το οποίο θα προστατεύει τις περιουσίες των πολιτών με το ελάχιστο δυνατό κόστος”.

Στη συνέχεια, ο συγγραφέας Στ. Ράμφος ανέλυσε τις απόψεις των Ελλήνων για μία σειρά από θέματα κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής φύσεως, με την παρουσίαση της έρευνας να γίνεται από τον Δ. Μαύρο διευθύνοντα σύμβουλο της MRB Hellas, ενώ στο σχολιασμό της συμμετείχε ο Κ. Πιερρακάκης διευθυντής ερευνών της “διαΝΕΟσις”.

Τα μακροοικονομικά της υγείας στην Ελλάδα της κρίσης παρουσίασε ο Γ. Κυριόπουλος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας (Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας), δίνοντας ενδιαφέροντα στοιχεία για την επίδραση της κρίσης στη δημόσια και ιδιωτική δαπάνη για την Υγεία.

Στον επίσημο δείπνο της 20ής Σεπτεμβρίου, η ΕΑΕΕ φιλοξένησε τον επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρ. Στυλιανίδη, ως επίτιμο ομιλητή. Ο Χρ. Στυλιανίδης, στο πλαίσιο παρουσίασης του ευρωπαϊκού προγράμματος RescEU, ανέφερε, μεταξύ άλλων: “Η Ευρωπαϊκή Ενωση αναγνωρίζει ότι ο ασφαλιστικός τομέας κατέχει σήμερα μια πολύ σημαντική θέση στη μάχη κατά των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής και έχει καλύψει δισεκατομμύρια ζημιές λόγω των φυσικών καταστροφών. Η μείωση των απωλειών στα περιουσιακά στοιχεία θα ωφελήσει τόσο το δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα και θα οδηγήσει σε μία βιώσιμη ανάπτυξη και χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Γι’ αυτό και στο πλαίσιο του RescEU, το νέο ευρωπαϊκό σύστημα για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, στοχεύουμε να αναπτύξουμε μία νέα κουλτούρα πρόληψης, στην οποία οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορούν να συμβάλουν σημαντικά με την τεχνογνωσία και την εμπειρία που διαθέτουν αλλά και τα κίνητρα που μπορούν να δώσουν”.

Η δεύτερη ημέρα, συνεχίζει η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΑΕΕ, “ξεκίνησε με την ανατρεπτική παρουσίαση του βραβευμένου futurist R. Talwar. Με την ομιλία του ταξίδεψε τους συνέδρους στον κόσμο του αύριο, εμπνέοντας αλλά και προβληματίζοντας το κοινό για τις καθοριστικές αλλαγές που φέρνει η τεχνολογία στον κόσμο, αλλά και για τον τρόπο που οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αλλάξουν για να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα”.

Οι προκλήσεις στο περιβάλλον της εποπτείας ήταν ένα ακόμα ενδιαφέρον θέμα που παρουσιάστηκε από τη Μαργαρίτα Αντωνάκη γενική διευθύντρια της ΕΑΕΕ, την Ι. Σεληνιωτάκη διευθύντρια της Διεύθυνσης Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της ΤτΕ και τον Δ. Ζαφείρη επικεφαλής του τμήματος Risks and Financial Stability της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (ΕΙΟPΑ).

Η Μ. Αντωνάκη τόνισε πως η αξία της νομοθεσίας και της εποπτείας είναι πολύ σημαντική για τους ασφαλισμένους, αλλά θα πρέπει σε κάθε περίπτωση η αδιαμφισβήτητη προστιθέμενη αξία τους στην αξιοπιστία να είναι μεγαλύτερη από το κόστος που καταβάλλουν σε τελική ανάλυση οι ασφαλισμένοι για αυτό.

Αναφερόμενη στις απαιτήσεις του Solvency II, η Ι. Σεληνιωτάκη ανέφερε ότι “ο ελληνικός ασφαλιστικός κλάδος αντεπεξήλθε την περίοδο αυτή ικανοποιητικά, χωρίς να υποστεί συντριπτικά πλήγματα, αφήνοντας πίσω του πολλές από τις στρεβλώσεις του παρελθόντος. Παράλληλα, στήριξε τους ασφαλισμένους του, αναλαμβάνοντας ασφαλιστικούς κινδύνους που διαφορετικά θα επωμίζονταν τα ίδια τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις”. Τέλος, ο Δ. Ζαφείρης αναφέρθηκε διεξοδικά στις πρωτοβουλίες και προτεραιότητες της εποπτείας των ασφαλιστικών εταιρειών για το επόμενο διάστημα.

Το πάνελ συντόνισε ο Χρ. Σαρδελής γενικός γραμματέας της ΕΑΕΕ.


NEWSLETTER