Δευτέρα, 01 Οκτωβρίου 2018 18:10

Εκδηλώσεις για την Ημέρα Ελιάς και Ελαιολάδου στο Δήμο Πύλου - Νέστορος

Γράφτηκε από την

Εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελιάς και Ελαιολάδου θα πραγματοποιηθούν στο Δήμο Πύλου - Νέστορος, στις 12 και 13 Οκτωβρίου.

Τις εκδηλώσεις οργανώνουν οι χώρες - μέλη του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (ΔΣΕ).

Για την Ελλάδα, το ΔΣΕ προέκρινε και έθεσε υπό την αιγίδα του την πρόταση εκδηλώσεων που υπέβαλε το Ιδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου σε συνεργασία με τον Δήμο Πύλου - Νέστορος με τον τίτλο: “Η ελαιοκομία ως βασικός παράγοντας οικονομικής ανάπτυξης σε επίπεδο δήμων”. Η πρόταση αυτή θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Δίκτυο Πόλεων “Βιώσιμη Πόλη”, το Δίκτυο Δήμων των Εκλεκτών Ελληνικών Γεύσεων και την Ομάδα Παραγωγών Ελαιολάδου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης “Νηλέας”. Ο κεντρικός άξονας των εκδηλώσεων θα περιστρέφεται γύρω από την οικονομία της ελαιοκομίας.

Οι εισηγήσεις που θα γίνουν από ειδικούς επιστήμονες, θα αναφέρονται στα εξής θέματα: Ελαιοτουρισμός (ανάγκες σύνδεσης της ελαιοκομίας με τον τουρισμό, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ως τουριστικό θέλγητρο). Σύνδεση ελαιολάδου με ποικίλες μορφές τουρισμού (τουρισμός υγείας, πολιτιστικός τουρισμός, αρχαιολογικός τουρισμός). Ανάδειξη του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου στη γαστρονομία και σύνδεσή του με τον γαστρονομικό τουρισμό (μεσογειακή διατροφή, τοπικές κουζίνες). Δημοτικές δράσεις για την προβολή και προώθηση των προϊόντων της ελιάς.

Οι εκδηλώσεις είναι ανοιχτές και απευθύνονται στους άμεσα ενδιαφερομένους, όπως παραγωγούς, ελαιοτριβείς, τυποποιητές, επαγγελματίες ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων εστίασης, επαγγελματίες γεωτεχνικών επιστημών και επιστημών τροφίμων, καθώς και σε αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, στελέχη ελαιοκομικών φορέων, αλλά και σε οποιουσδήποτε άλλους ενδιαφερομένους.