Κυριακή, 18 Μαρτίου 2012 14:20

Κτήμα Αποστολόπουλου: Βήμα-βήμα με προσοχή στην ποιότητα

Γράφτηκε από τον
Κτήμα Αποστολόπουλου: Βήμα-βήμα με προσοχή στην ποιότητα

Από τους αμπελώνες που βρίσκονται στο χωριό Ράχες Τριφυλίας με τον ήλιο να τους λούζει όλη μέρα, την αύρα της θάλασσας να τους δροσίζει, δίπλα από τον Αρκαδικό ποταμό σε υψόμετρο 150 μέτρων, παράγονται τα κρασιά της οικογενειακής επιχείρησης «Κτήμα Αποστολόπουλου». Με την ποιότητά τους έχουν κερδίσει τους καταναλωτές της Μεσσηνίας και όχι μόνο, αφού κανείς μπορεί να βρει τα κρασιά τους σε όλη την Ελλάδα, ενώ έχουν ταξιδέψει και στο εξωτερικό.
Η ποιότητα είναι βασικός γνώμονας της επιχείρησης και η βιολογική καλλιέργεια που εφαρμόζεται στους αμπελώνες, στάση ζωής και αντίληψης. Ετσι το αποτέλεσμα είναι ιδανικό και εύγεστο για τους λάτρεις του καλού κρασιού. Αυτό εξάλλου έκανε την οικογενειακή επιχείρηση να κάνει βήματα προόδου από το 1995 που ξεκίνησε, σήμερα να είναι σε θέση να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες της αγοράς λόγω της οικονομικής κρίσης που έχει πλήξει και τον κλάδο της οινοποιίας.
Η σχέση της οικογένειας με την αμπελουργία έρχεται από αρκετά παλιά μέχρι να περάσει στο Θανάση Αποστολόπουλο αμπελουργό - οινοποιό, ιδιοκτήτη σήμερα της επιχείρησης «Κτήμα Αποστολόπουλου» ο οποίος στο ξεκίνημά του είχε βοήθεια από την πείρα του πατέρα του Κωνσταντίνου και την επιστημονική γνώση του αδερφού του Γιώργου.
Πριν ακόμη από την δημιουργία του πρώτου οινοποιείου, το πρώτο βήμα μπορούμε να πούμε ότι γίνεται το 1990 όταν η οικογένεια προχωρά σε αναδιάρθρωση των αμπέλων της, σε μια έκταση 23 στρεμμάτων, αντικαθιστώντας τους παλιούς αμπελώνες και κάνοντας νέες φυτεύσεις. Ετσι γίνονται τα πρώτα βήματα, μέχρι που το 1995 έχουμε το πρώτο μικρό οινοποιείο και την εμφιάλωση την πρώτη χρονιά 5.000 μπουκαλιών. Από εκεί και πέρα με σταθερά βήματα στα επόμενα χρόνια γίνεται εμφιάλωση όλης της παραγωγής, με το κρασί να ξεκινά από την Μεσσηνία που έγινε αμέσως αποδεκτό, και να ξεπερνά τα σύνορά της. Μέσω αντιπροσώπων φτάνει στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα, με την εμφιάλωση να φτάνει τις 25.000 φιάλες. Με την ζήτηση συνεχώς αυξανόμενη και επειδή η ίδια παραγωγή δεν επαρκούσε για να καλύψει τις ανάγκες της αγοράς, ξεκινούν να αγοράζουν επιλεγμένα σταφύλια από αμπελώνες της Τριφυλίας. Το 2008 γίνεται μια σημαντική επένδυση με την κατασκευή ενός νέου σύγχρονου οινοποιείου που δίνει και νέα προοπτική στην όλη επιχείρηση, με δεξαμενές χωρητικότητας 50 τόνων, από τις πλέον σύγχρονες, με ψύξη αλλά και στεγασμένες που τους δίνει ένα επιπλέον πλεονέκτημα στην ποιότητα του τελικού προϊόντος. Με πολύ μεράκι στην όλη διαδικασία καλλιέργειας και παραγωγής, αφού η δουλειά στηρίζεται αποκλειστικά στα χέρια της οικογένειας, έχουμε την παρουσία μιας σειράς ετικετών στην αγορά.
Οπως μας τονίζει ο Θανάσης Αποστολόπουλος, σήμερα στην αγορά συναντάμε μια σειρά του «Κτήματος Αποστολόπουλου», το λευκό από τις ποικιλίες σαντορνέ και φιλέρι, το κόκκινο από μερλότ, καμπερνέ σεβιγιόν και το ροζέ είναι γκρενάζ ρουζ και φιλέρι. Ολα είναι βιολογικής καλλιέργειας. Επίσης κυκλοφορεί και μια σειρά, το "Αγνάντι" που το λευκό έχει ποικιλία φιλέρι, το ροζέ είναι γκρενάζ ρουζ και το ερυθρό με καπερνέ και γρενάζ ρουζ.
«Ολα στην επιχείρηση έγιναν βήμα - βήμα με προσοχή και στην αγορά στεκόμαστε με βάση την ποιότητα. Υπήρχε αποδοχή και ζήτηση στην αγορά. Αυτό μας οδήγησε και το 2008 να κάνουμε ένα μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο οινοποιείο. Στηριζόμαστε στην βιολογική καλλιέργεια την οποία εφαρμόζω όχι μόνο στα αμπέλια αλλά και στην ελαιοκαλλιέργεια και είναι μια στάση ζωής που έχω απέναντι στον τρόπο καλλιέργειας» συμπληρώνει ο κ. Αποστολόπουλος.
Τα κρασιά Αποστολόπουλου σήμερα μπορεί κανείς να τα βρει σε εστιατόρια και σούπερ μάρκετ αλλά και σε κάβες ποτών, τόσο στην Μεσσηνία όσο και σε όλη την Ελλάδα, ενώ έχουν γίνει εξαγωγές σε Ελβετία, Ολλανδία και Γερμανία.
Σχολιάζοντας την σημερινή κατάσταση στην αγορά για την οινοποιία μας επισήμανε: «Στην αγορά τα πράγματα είναι δύσκολα, κάθε χρόνο γίνονται όλο και πιο δύσκολα. Βλέπουμε ότι δεν υπάρχει αγοραστική δύναμη από τον κόσμο και ένα κρασί εμφιαλωμένο σίγουρα είναι πιο ακριβό σαν προϊόν. Ετσι αυτή την στιγμή προσπαθούμε να συνεχίσουμε να υπάρχουμε στην αγορά και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε, καθώς δεν έχουμε πάγια έξοδα, που να δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο τα πράγματα».
Θετικό παράγοντα χαρακτήρισε την ύπαρξη πολλών οινοποιείων στην περιοχή της Τριφυλίας, επειδή δημιουργείται ανταγωνισμός για ακόμη καλύτερα κρασιά αλλά και η περιοχή γίνεται γνωστή ως τόπος παραγωγής ποιοτικού κρασιού. Χαρακτηριστικά μας ανέφερε: «Αυτό είναι καλό καθώς υπάρχει ένας καλός ανταγωνισμός ως προς την ποιότητα αλλά και σε άλλα πράγματα. Επίσης όταν μια περιοχή έχει πολλούς ανθρώπους που ασχολούνται με το κρασί, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ενδιαφέρον στον τόπο για το προϊόν αυτό, έτσι αναδεικνύεται και η περιοχή και το προϊόν».
Σημαντικό επίσης πιστεύει ότι είναι το μερίδιο που έχει κερδίσει το κρασί στην ελληνική αγορά αν και υπογραμμίζει ότι δεν έχει πάρει την θέση που του αξίζει: «Σήμερα το κρασί, χωρίς ακόμη να έχει πάρει το ποσοστό που του αναλογεί, έχει πάρει ένα μερίδιο από την αγορά που δεν το είχε παλιότερα. Ετσι βλέπουμε να καταναλώνεται κρασί σε καφετέριες και σε μπαρ, κάτι που παλιότερα δεν το βλέπαμε». Στόχος της επιχείρησης είναι να ξεπεραστούν οι οικονομικές δυσκολίες που υπάρχουν στην αγορά και στην συνέχεια θα κινηθούν ανάλογα με το οικονομικό περιβάλλον που υπάρχει.



Στοιχεία επιχείρησης
Οινοποιείο Ράχες Μεσσηνίας
E-mail: ktimaapo@otenet.gr
Τηλ. 27210 20600 και 27610 71550

 


NEWSLETTER