Πέμπτη, 19 Απριλίου 2012 09:10

ΣΤΟΝ ΑΚΗΡΥΧΤΟ ΠΟΛΕΜΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ - ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΩΝ 40% αυξήθηκαν οι αιτήσεις για έξωση

Γράφτηκε από την
ΣΤΟΝ ΑΚΗΡΥΧΤΟ ΠΟΛΕΜΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ - ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΩΝ   40% αυξήθηκαν οι   αιτήσεις για έξωση

Στη δικαιοσύνη προσφεύγουν οι ιδιοκτήτες καταστημάτων και διαμερισμάτων της Καλαμάτας για τα "φέσια" που τους βάζουν οι νοικάρηδες. Σύμφωνα με δικηγόρους και υπαλλήλους των δικαστηρίων, οι αιτήσεις εξώσεων στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας αυξήθηκαν κατά 40% μέσα στα δύο τελευταία χρόνια αφού εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης πολλοί ενοικιαστές δεν μπορούν να καταβάλουν το ενοίκιο της κατοικίας ή της επαγγελματικής τους στέγης. Επίσης, επισημαίνουν ότι υπάρχουν και οι επαγγελματίες "φεσατζήδες" οι οποίοι επικαλούνται την κρίση για να μην πληρώσουν. Παράλληλα, με γεωμετρική πρόοδο αυξάνονται και οι αιτήσεις για έκδοση διαταγής απόδοσης μισθίου αλλά και πληρωμής κοινοχρήστων, τα οποία πολλοί ιδιοκτήτες και ενοικιαστές διαμερισμάτων αδυνατούν να καταβάλουν στους διαχειριστές. Η διαδικασία έκδοσης διαταγής απόδοσης μισθίου είναι γρήγορη, χωρίς αναβολές, δίκη και μάρτυρες. Και γι’ αυτό οι ιδιοκτήτες καταφεύγουν στην διαδικασία αυτή προκειμένου να βγάλουν έξω τον κακοπληρωτή ενοικιαστή, χωρίς να εμπλακούν σε μια δίκη που και χρονοβόρα είναι και ακριβότερα θα τους κοστίσει. Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι η έκδοση διαταγών απόδοσης μισθίου έχουν διπλασιαστεί φέτος από τις αρχές του χρόνου σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Ετσι, μέχρι τις 15 του μήνα οι διαταγές απόδοσης μισθίου στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας ήταν 25 όταν το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι ήταν 13. Αντίθετα στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας οι διαταγές απόδοσης μισθίου παρουσιάζονται μειωμένες σε σύγκριση με πέρυσι. Από τις αρχές του χρόνου είναι συνολικά 7 και πέρυσι ήταν 15.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι πολλοί ιδιοκτήτες λένε όχι στη δικαστική οδό και καταφεύγουν σε δικηγόρους για εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Τέλος, όπως αναφέρουν νομικοί κύκλοι, για την αποβολή του κακοπληρωτή ενοικιαστή πλέον ισχύουν οι εξής διαδικασίες: Καταγγελία της μίσθωσης με εξώδικο ή με το δικόγραφο αγωγής. Αγωγή για δυστροπία: Σε αυτή την περίπτωση δεν καταγγέλλεται η μίσθωση αλλά ζητείται να διαταχθεί η απόδοση του ακινήτου στον ιδιοκτήτη. Εκδοση διαταγής απόδοσης μισθίου, που είναι ένας τρόπος ο οποίος εισήχθη με το νομοσχέδιο για τη δίκαιη δίκη και με τον οποίο μπορούν να εισπραχθούν ταχύτερα τα οφειλόμενα ποσά.

 

Ν.Κ.


NEWSLETTER