Δευτέρα, 23 Απριλίου 2012 08:58

Μικρά ελαιοπερίβολα και εκτάσεις για φωτοβολταϊκά ζητούν στα χωριά

Γράφτηκε από την

Μικρά ελαιοπερίβολα σε τιμές ευκαιρίας ψάχνουν όσοι έχουν λίγα χρήματα στην άκρη ή χέρσες εκτάσεις για φωτοβολταϊκά πάρκα. Ομως παρά τη ζήτηση, αγορές δεν γίνονται, ενώ μικρή έως ανύπαρκτη είναι και η... πολυδιαφημισμένη τάση για επιστροφή στο χωριό. Σύμφωνα με Μεσσήνιους μεσίτες, λοιπόν, ελάχιστα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα όσα ακούγονται για κύμα φυγής προς την επαρχία νέων ανθρώπων από την Αθήνα και άλλα μεγάλα αστικά κέντρα. Οπως και η διασπορά ειδήσεων για αγορές μεγάλων καλλιεργήσιμων εκτάσεων από εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν σε εναλλακτικές καλλιέργειες ή την καλλιέργεια της ελιάς.
Η Σταυρούλα Χελά από το ομώνυμο μεσιτικό γραφείο λέει ότι «τη συγκεκριμένη περίοδο στην κτηματομεσιτική αγορά δεν κινείται τίποτα». Πρωτύτερα, «υπήρχε μια κινητικότητα για αγροτεμάχια αλλά μέτρια πράγματα. Το ενδιαφέρον εξαντλούνταν στις ερωτήσεις και όλοι ζητούσαν κάτι πιο οικονομικό». Οπως σημειώνει οι υποψήφιοι αγοραστές ρωτούσαν για χέρσες εκτάσεις με σκοπό την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, ενώ και το μικρό ενδιαφέρον για ελαιοπερίβολα «ήταν από ανθρώπους μεγάλης ηλικίας που ήθελαν να εξασφαλίσουν το λάδι στα παιδιά τους».
Η κτηματομεσίτρια Εφη Δημητροπούλου - Σοφιανού λέει ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχει μια τάση για την αγορά ελαιοπερίβολων, σε λογικές τιμές». Πρόκειται για εκτάσεις «από 4 στρέμματα και άνω, με το ενδιαφέρον των υποψήφιων αγοραστών να επικεντρώνεται σε αγροτεμάχια τα οποία θέλουν να μετατρέψουν σε φωτοβολταϊκά πάρκα». Επίσης διακρίνει μια τάση επιστροφής στο χωριό: «Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν ήδη γυρίσει στα χωριά τους και άλλοι που επιθυμούν να επιστρέψουν για να καλλιεργήσουν τη γη».
Από το γραφείο "Εuroμεσιτική" επισημαίνουν ότι «η αγορά είναι παγωμένη - αυτή την περίοδο δεν κινείται τίποτα». Ωστόσο, μερικούς μήνες πριν «υπήρξε μια τάση για την αγορά ελαιώνων και εκτάσεων για οργανωμένες καλλιέργειες από εταιρείες, αλλά όχι πλέον». Οσο για την... περιβόητη τάση επιστροφής στο χωριό: «Δεν υπάρχει ενδιαφέρον από νέους ανθρώπους για να επιστρέψουν και να καλλιεργήσουν τη γη».
Η Ιουλία Μαρούλη από το ομώνυμο μεσιτικό γραφείο λέει ότι «το ενδιαφέρον των υποψήφιων αγοραστών εξαντλείται... τηλεφωνικά». Οπως αναφέρει το ενδιαφέρον για αγροτεμάχια και ελαιοπερίβολα είναι περιστασιακό. Και πιστεύει ότι «περιμένουν πως οι τιμές θα πέσουν και γι΄ αυτό δεν προχωρούν σε αγορές - δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως αν πουληθεί κάτι θα είναι μικρό ελαιπερίβολο σε χαμηλή τιμή».
Η κτηματομεσίτρια Μαρία Μανωλοπούλου αναφέρει ότι «δουλειά δεν υπάρχει. Εκδηλώνουν ενδιαφέρον αλλά δεν προχωράνε σε αγορές». Κάποιους μήνες πριν «πουλήθηκαν λίγα ελαιοπερίβολα, μέχρι 7 στρέμματα, που η αξία τους ανά τεμάχιο δεν ξεπερνούσε τα 15.000 ευρώ». Ωστόσο, «κανένας από αυτούς τους αγοραστές δεν ενδιαφερόταν για φωτοβολταϊκό πάρκο ή εναλλακτικές καλλιέργειες».

ΤΡΙΦΥΛΙΑ

Ο Ηλίας Σπυρόπουλος από το μεσιτικό γραφείο "Τριφυλιακή" επιβεβαιώνει ότι υπάρχει ζήτηση για αγροτικές εκτάσεις και ελαιοπερίβολα στην περιοχή της Τριφυλίας, όχι όμως σε μεγάλο βαθμό. Και σημειώνει ότι «ενδιαφέρονται για ελαιοπερίβολα και μεγάλες εκτάσεις που πωλούνται σε τιμή ευκαιρίας, με την προοπτική να κάνουν καλλιέργεια ελιάς, αλλά από 4 έως 10 στρέμματα» - ενώ και οι λίγοι οι οποίοι αγοράζουν «δεν είναι αποφασισμένοι να επιστρέψουν στο χωριό και να καλλιεργήσουν τη γη. Εχουν κάποια χρήματα στην άκρη και θέλουν να τα τοποθετήσουν στην αγορά γης».
Η Βάσω Βρεττού από το μεσιτικό γραφείο «Β. Βρεττού - Κ. Τσίγκανου» επισημαίνει ότι οι περισσότεροι ψάχνουν «για μικρά κομμάτια γης με ελιές, προκειμένου να εξασφαλίσουν το λάδι τους ή να έχουν τόπο για να βάλουν κήπο ή ζώα». Αυτοί, εξηγεί,  είναι το ένα κομμάτι των ενδιαφερομένων, ενώ το άλλο είναι νέοι άνθρωποι οι οποίοι «θέλουν να φύγουν από την Αθήνα και να εγκατασταθούν εδώ». Παρόλα αυτά δύσκολα προχωρούν σε αγορές αφού «αν και υπάρχει ζήτηση, οι τιμές παραμένουν απαγορευτικές».