Τρίτη, 05 Μαρτίου 2019 08:29

Μπαράζ αιτήσεων για να προλάβουν το νόμο Κατσέλη

Γράφτηκε από την
Μπαράζ αιτήσεων για να προλάβουν το νόμο Κατσέλη

 

Ενας... χαμός από αιτήσεις έγινε την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας για να προλάβουν οι οφειλέτες την προθεσμία για υπαγωγή τους στο νόμο Κατσέλη και να προστατέψουν έτσι την πρώτη κατοικία τους από τον πλειστηριασμό.

Κι ενώ από τις αρχές του χρόνου μέχρι και τα μέσα Φλεβάρη είχαν κατατεθεί μόλις 35 αιτήσεις, την περασμένη Πέμπτη κατατέθηκαν 120 σε μία ημέρα, ενώ αμφίβολο παραμένει, πριν εξεταστούν τα δικαιολογητικά της κάθε αίτησης, αν είναι όλα τα χαρτιά σωστά ή υπάρχουν ελλείψεις στους φακέλους.

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη

Εν τω μεταξύ η δικηγόρος Σουζάνα Κλημεντίδη μιλώντας στην "Ε" επισημαίνει ότι το κρίσιμο σημείο είναι ότι πλέον "δεν υπάρχει ένα καθεστώς προστασίας για την πρώτη κατοικία, σε μία περίοδο που γίνονται ελεύθεροι πλειστηριασμοί". Γιατί "ναι μεν είναι ακόμα σε ισχύ η υπόλοιπη διάταξη του νόμου Κατσέλη, καθώς δεν λήγει ο νόμος στο σύνολό του, όμως έληξε η βασική διάταξη, εκείνη που προστάτευε τις πρώτες κατοικίες των οφειλετών", εξηγεί. Αυτό σημαίνει ότι “βρισκόμαστε σε ένα κενό από την Παρασκευή και από εδώ και πέρα μέχρι να ψηφιστεί το νέο πλαίσιο και να τεθεί σε εφαρμογή, δεν υπάρχει δικαστική προστασία της πρώτης κατοικίας".

ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Σε ό,τι αφορά το νέο νόμο Κατσέλη η κ. Κλημεντίδη ξεκαθαρίζει ότι "καταρχάς μιλάμε για μια νέα εξωδικαστική διαδικασία". Δηλαδή, "δεν έχουμε πλέον δικαστήριο και δεν έχουμε πλέον τον ρόλο ενός αντικειμενικού τρίτου, έναν δικαστή ο οποίος θα καθορίσει τη διαδικασία". Σύμφωνα λοιπόν με ό,τι έχει γίνει γνωστό, "θα διαμορφωθεί μια ηλεκτρονική πλατφόρμα περίπου σαν αυτή που υπάρχει ήδη για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, άρα θα είναι υπό την εποπτεία κάποιου ειδικού οργάνου και σε αυτή την πλατφόρμα θα ξεκινά ο οφειλέτης τη διαδικασία με μια ηλεκτρονική αίτηση". Κι αφού υποβληθεί η αίτηση ηλεκτρονικά "θα καλούνται οι τράπεζες που έχουν την εμπράγματη εξασφάλιση στην πρώτη κατοικία κι εφόσον εγκρίνουν την αίτηση του οφειλέτη, θα του προτείνουν μια ρύθμιση για το δάνειό του με αποπληρωμή σε έως 25 έτη". Κάτι που η ίδια χαρακτηρίζει ως θετικό σε ό,τι αφορά τη χρονική διάρκεια αποπληρωμής και λέει ότι "είναι ένα εύλογο χρονικό διάστημα, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα χρονικής παράτασης χωρίς επιβάρυνση".

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΟΣΗΣ

Η κ. Κλημεντίδη διακρίνει ως θετικό σημείο στο νέο νομικό αυτό πλαίσιο, πέρα όπως λέει ότι θα συνεχιστεί για κάποιους η προστασία της πρώτης κατοικίας, και το ότι "θα υπάρχει πρόβλεψη επιδότησης της δόσης του δανείου για εξαιρετικά αδύναμους οφειλέτες". Το κράτος λοιπόν "θα επιδοτεί αυτούς οι οποίοι θα πληρούν πολύ αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, αλλά θα είναι λίγοι -όμως ούτως ή άλλως δεν θα είναι πολλοί αυτοί που θα μπουν στην πλατφόρμα με βάση τα δεδομένα που έχουμε". Προσθέτει μάλιστα ότι ο οφειλέτης "δεν θα μπορεί στην πραγματικότητα να ρυθμίζει όλες τις οφειλές στο νομοθετικό πλαίσιο, απλά από τη στιγμή που θα μπει στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για ένα χρονικό διάστημα θα απολαμβάνει αναστολή των αναγκαστικών μέτρων από όλους τους πιστωτές".

ΟΦΕΙΛΕΣ ΜΕ ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΗ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ

Επίσης ο οφειλέτης "θα μπορεί να ρυθμίσει όλες τις οφειλές που έχουν εμπράγματη εξασφάλιση στην πρώτη κατοικία". Δηλαδή -εξηγεί- πως αν κάποιος έχει π.χ. 5 διαφορετικά δάνεια μέχρι 130.000 ευρώ το κάθε δάνειο και έχουν εμπράγματη εξασφάλιση στην πρώτη του κατοικία, μπορούν να υπαχθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και να τα ρυθμίσει. Ομως και εδώ "το κρίσιμο είναι πρέπει να τονίσω ότι δεν γνωρίζουμε ποιοι τελικά θα μπορούν να πετύχουν τη διαγραφή χρέους". Επιπρόσθετα θα υπάρχουν αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για να μην μπουν στη ρύθμιση οι στρατηγικοί κακοπληρωτές κι αυτό καθιστά πιθανό "να μείνουν εκτός και άνθρωποι οι οποίοι θα έπρεπε να τύχουν προστασίας". Εξάλλου, η ρύθμιση δανείων μέχρι 130.000 ευρώ "πάει να πει ότι ζημιώνονται όλοι αυτοί οι οποίοι έκαναν υπέρμετρη προσπάθεια να είναι συνεπείς κάνοντας πρόσθετες πράξεις ρύθμισης πληρώνοντας μόνο τόκους, με αποτέλεσμα να μην έχει μειωθεί το κεφάλαιό τους", προσθέτει καταλήγοντας η Σουζάνα Κλημεντίδη και επισημαίνει ότι ειδικά για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο, τα 130.000 ευρώ είναι πολύ μικρό ποσό.


NEWSLETTER