Τρίτη, 12 Μαρτίου 2019 07:58

Καλαμάτα: Συζήτησαν για την προοπτική των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας - Ρωσίας

Γράφτηκε από την

 

Η προοπτική των οικονομικών, τουριστικών και πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας εξετάστηκαν στην ημερίδα που οργάνωσε το περασμένο Σάββατο στο “Ελίτ”, στην Καλαμάτα, ο Ελληνορωσικός Σύνδεσμος Φιλίας και Συνεργασίας.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο περιφερειακός σύμβουλος Απόστολος Γκούνης (ως εκπρόσωπος του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων προσήλθε το μεσημέρι, οπότε και μίλησε), η αντιδήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτα Ντίντα (ως εκπρόσωπος του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα) και η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη. Χαιρετισμό έστειλε και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο σύμβουλος της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βασίλι Γκαβρίλοφ ανέφερε ότι οι σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας βρίσκονται σε καλό επίπεδο και παρατήρησε πως πρέπει να δοθεί περισσότερη έμφαση στην εμπορική συνεργασία. Ενημέρωσε πως 856.000 Ρώσοι επισκέφθηκαν την Ελλάδα το 2017 -τόσοι ήταν και το 2018- κι επεσήμανε ότι αναπτύσσεται ο προσκυνηματικός τουρισμός, ενώ 450 Ρώσοι αγόρασαν ακίνητα στην Ελλάδα και μένουν ή επισκέπτονται τη χώρα μας.

Ο αντιπρόεδρος της καπνοβιομηχανίας Καρέλια Α.Ε. Στάθης Καρέλιας που δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος για το μέλλον των σχέσεων Ελλάδας - Ρωσίας, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα προβλήματα υλοποίησης διμερών συνεργασιών - συμβάσεων επιχειρηματιών, με βάση εξαγωγικές εμπειρίες στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης.

Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος που αναφέρθηκε στον προσκυνηματικό τουρισμό, σημείωσε ότι η Μεσσηνία πρέπει να γίνει τόπος προορισμού κάθε μορφής θεματικού τουρισμού και του θρησκευτικού. Πρότεινε μελέτη προβολής και ανάπτυξης του προσκυνηματικού τουρισμού σε σχέση με τους οδικούς άξονες, δημιουργία αρχαιολογικών πάρκων, ασφαλή πρόσβαση στα μνημεία και προβολή μέσω των νέων τεχνολογιών.

Ο Παντελής Αλμπάνης οικονομολόγος, ερευνητής σε θέματα ανάπτυξης θρησκευτικού - προσκυνηματικού τουρισμού, εκπρόσωπος της Μητρόπολης Μεσσηνίας, αναφέρθηκε στα οικονομικά - επενδυτικά δεδομένα του θρησκευτικού τουρισμού.

Μεταξύ άλλων, εισηγήσεις ανέπτυξαν ο Αλέξανδρος Πουλαρίκας διευθύνων σύμβουλος της Attica Finance, o γενικός σύμβουλος Αθανάσιος Καραπέτσας και η Αλιόνα Σαμοϋλένκο επικεφαλής Ρωσικού Τομέα Global Επενδυτική.

Την ημερίδα συντόνισε ο πρόεδρος του Ελληνορωσικού Συνδέσμου Φιλίας και Συνεργασίας Ιωάννης Τζεν.