Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2019 18:46

Καλαμάτα: “Πράσινο φως” για ανακατασκευή του ξενοδοχείου “Ακρόπολις”

Γράφτηκε από την
Καλαμάτα: “Πράσινο φως” για ανακατασκευή του ξενοδοχείου “Ακρόπολις”

Θετικά εισηγείται το υπουργείο Πολιτισμού για εργασίες ανακατασκευής του διατηρητέου κτηρίου που στέγαζε το ξενοδοχείο “Ακρόπολις” στην οδό Αριστομένους, στην Καλαμάτα.

Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο, στο κτήριο -που είναι χαρακτηρισμένο ως έργο τέχνης και ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο- προβλέπεται να γίνει αλλαγή της χρήσης του ορόφου από ξενοδοχείο σε κατάστημα.

Οι εργασίες για τις οποίες, υπό αυστηρές προϋποθέσεις, συναινεί το υπουργείο -μετά από ομόφωνη απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων- αφορούν την ενίσχυση του φέροντος οργανισμού, την ανακατασκευή της στέγης και την τροποποίηση του κλιμακοστασίου.

Στις προϋποθέσεις που τίθενται από το υπουργείο προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει “να αφαιρεθούν από τις όψεις οι διαφημιστικές πινακίδες και τα μεταλλικά στοιχεία

ανάρτησης αυτών (εκτός αυτής της οδού Αριστομένους, στον όροφο, με την ένδειξη

«Hotel Akropolis”)”. Επίσης, ότι πρέπει να “διατηρηθεί και να συντηρηθεί το υφιστάμενο ξύλινο κεντρικό κλιμακοστάσιο, διότι αποτελεί αρχιτεκτονικό στοιχείο του χαρακτηρισμένου μνημείου. Θα αντικατασταθούν μόνο όσα στοιχεία παρουσιάζουν τεκμηριωμένα εκτεταμένη φθορά και σύμφωνα με τις υποδείξεις της αρμόδιας ΥΝΜΤΕ (Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων)”. Τέλος, σημειώνει το έγγραφο του υπουργείου, θα πρέπει “να διερευνηθεί ο φέρων οργανισμός των πατωμάτων και των ζευκτών της στέγης και μόνο αν τεκμηριωθεί ότι δεν επαρκούν, να γίνει αντικατάστασή τους”.

ΑΚΟΜΑ ΕΝΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΟΘΩΝΟΣ

Εξ άλλου, με άλλη απόφασή του, το υπουργείο Πολιτισμού συναινεί με τη μελέτη “επισκευής, ενίσχυσης φέροντα οργανισμού, εσωτερικών μεταρρυθμίσεων και αλλαγής χρήσης ορόφου” στο διώροφο κτήριο που βρίσκεται στην πλατεία Οθωνος, στη συμβολή των οδών Σπάρτης 55 και Κουτσομητοπούλου 1.

Το υπουργείο σημειώνει ότι προκειμένου να διαφυλαχθεί ο χαρακτήρας του ιστορικού κέντρου της Καλαμάτας, προβαίνει στην έγκριση της μελέτης “με την επιφύλαξη της ορθής εφαρμογής των γενικών και ειδικών οικοδομικών κανονισμών και υπό την απαραίτητη προϋπόθεση” της τήρησης συγκεκριμένων προϋποθέσεων, που αφορούν στη μη αλλοίωση της εμφάνισης του συγκεκριμένου κτηρίου, όπως η βαφή των εξωτερικών τοίχων, η κεραμοσκεπή, τα εξωτερικά κουφώματα. Με έμφαση επισημαίνεται, τέλος, ότι “δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση εξωτερικών κλιματιστικών μονάδων ή άλλων μηχανολογικών εγκαταστάσεων στις όψεις του κτηρίου”, καθώς και “η εγκατάσταση φωτεινών (αυτόφωτων) επιγραφών”.


NEWSLETTER