Τρίτη, 19 Μαρτίου 2019 19:44

Καλαμάτα: Αδεια για ανακατασκευή διατηρητέου Αριστομένους και Βασιλέως Κωνσταντίνου

Γράφτηκε από την

Την άδεια για εργασίες ανακατασκευής του διατηρητέου κτηρίου, στη γωνία των οδών Αριστομένους και Βασιλέως Κωνσταντίνου, έδωσε το υπουργείο Πολιτισμού με σχετική απόφαση της υπουργού Μυρσίνης Ζορμπά.

Η έγκριση του υπουργείου δίνεται μετά από την αυτοψία που διενήργησε στο συγκεκριμένο κτήριο -πρώην ιδιοκτησίας Ρεμπουτσάκου- ειδική επιτροπή της Διεύθυνσης Προστασίας και Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων του υπουργείου, μετά από σχετικό αίτημα του ιδιώτη πολιτικού μηχανικού που έχει αναλάβει τις σχετικές εργασίες, για λογαριασμό της εταιρείας Vinny LTD που έχει αγοράσει το συγκεκριμένο κτήριο.

Με την πρόσφατη απόφαση, ειδικότερα, το υπουργείο συναινεί στην καθαίρεση ετοιμόρροπων τμημάτων του χαρακτηρισμένου ως έργου τέχνης κτηρίου, αρνείται ωστόσο την καθαίρεση της περιμετρικής τοιχοποιίας του ισόγειου τμήματός του.

Συγκεκριμένα, το ΥΠΠΟ -λαμβάνοντας υπόψη την εισήγηση της επιτροπής- εγκρίνει την “καθαίρεση των ετοιμόρροπων τμημάτων των επιχρισμάτων των όψεων και των ετοιμόρροπων τμημάτων των δαπέδων και των ψευδοροφών του χαρακτηρισμένου ως έργου τέχνης κτηρίου επί των οδών Αριστομένους και Βασιλέως Κωνσταντίνου 1”. Αντίθετα, δεν εγκρίνει την “καθαίρεση της περιμετρικής τοιχοποιίας του ισόγειου τμήματος του ανωτέρω διατηρητέου κτίσματος, καθότι πρόκειται για διατηρούμενα τμήματα μνημείου για τα οποία, από το πόρισμα της εν λόγω επιτροπής, δεν προκύπτει ότι είναι ετοιμόρροπα και κατεδαφιστέα”. Τονίζεται δε ότι πρέπει “πριν την εκτέλεση των ανωτέρω καθαιρέσεων και απομακρύνσεων τμημάτων του μνημείου, να πραγματοποιηθεί λεπτομερής σχεδιαστική και φωτογραφική αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασής του, καθώς και των επιμέρους μορφολογικών στοιχείων (κιγκλιδώματα, κουφώματα κ.λπ.) αυτού και να έχουν συλλεχθεί και φυλαχθεί όλα τα υγιή υλικά και δομικά στοιχεία για την επανάχρησή τους σε μελλοντική αποκατάσταση”.