Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2019 09:21

Μέσω και του Ε9 η δήλωση ιδιοκτησιών στο Κτηματολόγιο

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Μέσω και του Ε9 η δήλωση ιδιοκτησιών στο Κτηματολόγιο

 

Τα φορολογικά δεδομένα του Ε9 σχεδιάζει να αξιοποιήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος προκειμένου να προχωρήσει η κτηματογράφηση ειδικά στις αγροτικές περιοχές όπου δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον περασμένο Νοέμβριο έχουν πραγματοποιηθεί μόλις 700.000 δηλώσεις πολιτών (στοιχεία 15ης Μαρτίου), από τις οποίες μόλις το 13% ηλεκτρονικά. Η μέση συμμετοχή στις 21 συμβάσεις για το "ΚΤΙΜΑ-16" παραμένει στο 7%, εξαιτίας της έλλειψης τίτλων ιδιοκτησίας. 

Σύμφωνα με το σχέδιο αξιοποίησης των φορολογικών δεδομένων του Ε9, θα βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια των δικαιούχων η επιβεβαίωση των στοιχείων τους μέσω του συστήματος Taxis. Θα ζητείται, δηλαδή, η συγκατάθεση των δικαιούχων, κατά τη συμπλήρωση της δήλωσης εισοδήματος στο Taxis, για το εάν επιθυμούν τα στοιχεία που δηλώνουν να χρησιμοποιηθούν από το Ελληνικό Κτηματολόγιο. Ακόμη οι δικαιούχοι που δεν διαθέτουν τίτλους θα πρέπει να υποβάλουν τοπογραφικό διάγραμμα, εφόσον η θέση και τα όρια του ακινήτου-γεωτεμαχίου δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστούν με ακρίβεια στον ψηφιακό χάρτη και το Ε9. Με τον τρόπο αυτό θα δοθεί λύση, όπως αναφέρουν από την “Κτηματολόγιο”, στο πρόβλημα της ανυπαρξίας τίτλων ιδιοκτησίας από σημαντικό αριθμό δικαιούχων. Ακόμη, όμως, δεν έχει προσδιοριστεί από πότε θα τεθεί σε ισχύ η "συνεργασία" μεταξύ του taxisnet και του Κτηματολογίου.

Οπως ανέφερε, χθες, η διευθύνουσα σύμβουλος της “Ελληνικό Κτηματολόγιο” Χριστίνα Κλωνάρη σε συνέντευξη Τύπου, όσοι διαθέτουν δικαίωμα με έκτακτη χρησικτησία και δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα έγγραφα, θα πρέπει να υποβάλουν, εφόσον διαθέτουν τελεσίδικη δικαστική απόφαση. Εναλλακτικά, μπορούν να υποβάλουν έγγραφα που να υποδεικνύουν την 20ετή νομή και κατοχή του ακινήτου. Στα έγγραφα που θα γίνονται δεκτά θα είναι και το Ε9.

Υπολογίζεται ότι δήλωση χρησικτησίας υποβάλλει ο μεγαλύτερος αριθμός των πολιτών που καταθέτουν δηλώσεις κτηματογράφησης, ενώ στις αγροτικές περιοχές τα ποσοστά χρησικτησίας είναι ιδιαίτερα υψηλά.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER