Σάββατο, 30 Μαρτίου 2019 08:22

Καλαμάτα: 5-7 Απριλίου το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιόλαδου - Ελιάς

Γράφτηκε από τον

Το 5ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιόλαδου και Επιτραπέζιας Ελιάς πραγματοποιείται στην Καλαμάτα, στο συνεδριακό κέντρο του “Ελίτ", από την Παρασκευή 5 μέχρι και την Κυριακή 7 Απριλίου. Θα ξεκινήσει στις 5 το απόγευμα της ερχόμενης Παρασκευής και μέχρι τις 9 το βράδυ έχουν προγραμματιστεί εισηγήσεις και παράλληλες εκδηλώσεις.

Το Σάββατο 6 Απριλίου, από τις 10 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, θα λειτουργεί η έκθεση ελαιοκομίας και αγροδιατροφής και θα γίνουν συνεδριακές και σεμιναριακές εκδηλώσεις.

Την Κυριακή 7 Απριλίου, από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, πέρα από την έκθεση θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί το φεστιβάλ με τον απολογισμό του.

Ο διαγωνισμός ποιότητας εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου Kalamata Olive Oil Awards θα πραγματοποιηθεί στις 13 Απριλίου, στις εγκαταστάσεις του ΕΛΓΟ Δήμητρα στην Καλαμάτα.

Χθες σε συνέντευξη Τύπου:

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας Μιχάλης Αντωνόπουλος παρατήρησε πως το φεστιβάλ εστιάζει σε ζητήματα προστασίας της ελιάς και σε συγκεκριμένες συνθήκες που την προηγούμενη περίοδο έπληξαν τον ελαιόκαρπο.

Η αντιπεριφερειάρχης Αντωνία Μπούζα ανέφερε ότι το φεστιβάλ είναι σοβαρή προσπάθεια προβολής και ανάδειξης των τοπικών προϊόντων και δράση εξωστρέφειας.

Ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Μενέλαος Κουτέλας παρατήρησε ότι το ελαιόλαδο πρέπει να στηριχθεί γιατί βοηθάει σημαντικά στην ανάπτυξη του τόπου μας, είναι ένα βασικό εισόδημα, και σημείωσε πως πρέπει να αναδειχθεί η διατροφική του αξία, όπως έχει γίνει στην Ισπανία και την Ιταλία.

Ο υπεύθυνος της οργάνωσης του φεστιβάλ Γιώργος Βασιλόπουλος ενημέρωσε για τις εταιρείες, τα ιδρύματα και τους φορείς που στηρίζουν το φεστιβάλ, αναφέρθηκε στα τρία σεμινάρια που οργανώνονται και στην πρόταση για αειφορική εκμετάλλευση υποπροϊόντων της ελιάς (φύλλων) για λίπασμα, κομπόστ ή ενέργεια.

Γ.Σ.