Τετάρτη, 15 Μαϊος 2019 18:20

Απονεμήθηκαν τα διεθνή βραβεία ελαιόλαδου Olympia Health and Nutrition awards

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Απονεμήθηκαν τα διεθνή βραβεία ελαιόλαδου Olympia Health and Nutrition awards

Απονεμήθηκαν τα διεθνή βραβεία ελαιόλαδου Olympia Health and Nutrition awards, σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε την περασμένη Κυριακή 12 Μαΐου στην Παλαιά Βουλή, στην Αθήνα, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός World Olive Center for Health (WOCH).

Η απονομή των βραβείων, όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, έγινε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του ευρωπαϊκού προγράμματος Interreg Med “Aristoil” στο οποίο συμμετέχουν η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ισπανία, η Ιταλία και η Κροατία με την επιστημονική καθοδήγηση του καθηγητή Προκόπη Μαγιάτη και το οποίο συντονίζει ο ΕΟΕΣ “Εύξεινη Πόλη”, με τη συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Στη διαγωνιστική διαδικασία συμμετείχαν 1.569 δείγματα ελαιόλαδου από 8 χώρες και βραβεύθηκαν οι κορυφαίοι παραγωγοί από την Ελλάδα (Χουμεριανός Αλέξανδρος, Κρήτη), Κροατία (Morovic), Ιταλία (Dicara), Ισπανία και Κύπρο (Ατσάς Ο.Π.). Ακόμη βραβεύθηκαν 28 παραγωγοί ελαιόλαδου χρυσής κατηγορίας από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι “τα βραβεία δίνονται με μοναδικό κριτήριο την περιεκτικότητα του ελαιόλαδου στις υγειοπροστατευτικές ουσίες του ευρωπαϊκού κανονισμού για τον ισχυρισμό υγείας, και βραβεύονται οι παραγωγοί-τυποποιητές για τη φροντίδα τους για την παραγωγή και προώθηση του ελαιόλαδου ως προϊόν για την προστασία της ανθρώπινης υγείας”.

Στο πλαίσιο της πιο πάνω εκδήλωσης, εξ άλλου, έγιναν σημαντικές ανακοινώσεις για τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιόλαδου στα Διεθνή βραβεία Olympia health and nutrition στην Παλαιά Βουλή.

Συγκεκριμένα, περισσότεροι από 300 παραγωγοί, τυποποιητές και επιστήμονες παρακολούθησαν σημαντικές επιστημονικές ανακοινώσεις σχετικά με τα αποτελέσματα πειραματικών και κλινικών μελετών με ελληνικά ελαιόλαδα υψηλών πολυφαινολών.

Στην εκδήλωση μίλησαν εξειδικευμένοι καθηγητές από τα πανεπιστήμια Harvard (Stefanos Kales), University of California (Dan Flynn), Auburn University (Amal Kaddoumi), University of Louisiana (Sayed Khalid), καθώς και επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια Αθηνών (Προκόπης Μαγιάτης, Ελένη Μέλλιου), Θεσσαλονίκης (Μάγδα Τσολάκη), Πελοποννήσου (Παολα Ρόχας), Χαροκόπειο (Τζώρτζης Νομικός) και Πανεπιστήμιο Κύπρου (Wozniak Greta) οι οποίοι αναφέρθηκαν στις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα ελαιόλαδο και υγεία.

 

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΑΝΟΙΑ

Ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά πολύ σημαντικά αποτελέσματα από 2 αμερικάνικα πανεπιστήμια σχετικά με τη δράση του υψηλού φαινολικού ελαιολάδου και των δραστικών συστατικών του, ιδίως της ουσίας ελαιοκανθάλης, τα οποία έδειξαν ότι μπορούν σε πειραματόζωα να αναστείλουν την εξέλιξη της νόσου Alzheimer καθώς και του καρκίνου του μαστού, ενώ αποδείχθηκε ότι μπορούν να χρησιμοποιούνται σε συνέργεια με κλασικά φάρμακα, με ακόμα θετικότερα αποτελέσματα.

Ιδιαίτερα σημαντικές όμως ήταν οι ανακοινώσεις σχετικά με τη δράση του ελαιόλαδου με υψηλή ελαιοκανθάλη σε ασθενείς με ήπια νοητική έκπτωση (πρόδρομο στάδιο της νόσου Αλτζχαιμερ) και με χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία, ενώ παράλληλα ανακοινώθηκε η έναρξη τριών μελετών σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, σε ασθενείς με διαβήτη, αλλά και σε αθλητές για την αύξηση της αντοχής.

Τα ελληνικά ελαιόλαδα υψηλών πολυφαινολών που χρησιμοποιούνται στις κλινικές μελέτες σε ΗΠΑ και Ελλάδα επιλέχθηκαν ανάμεσα σε χιλιάδες δείγματα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και την ομάδα του καθ. Προκόπη Μαγιάτη. Ολες οι μελέτες υποστηρίζονται οικονομικά από δωρητές μέσω του World Olive Center for Health.

Στην πρώτη μελέτη, που εκπονήθηκε υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας Μάγδας Τσολάκη στο ΑΠΘ, το αγουρέλαιο Χαλκιδικής με υψηλή περιεκτικότητα σε ελαιοκανθάλη (δωρεά της εταιρείας Ιωάννη και Εύης Προδρόμου, Yiannis) έδειξε ότι μπορεί να μειώσει ορισμένες κατηγορίες συμπτωμάτων σε ασθενείς με ήπια νοητική έκπτωση (πρόδρομο στάδιο της νόσου Αλτσχάιμερ) μετά από κατανάλωση 40 γρ. σχεδόν για δύο ολόκληρα χρόνια, σε σχέση με την ομάδα ελέγχου που δεν ελάμβανε κάποιο ειδικά επιλεγμένο ελαιόλαδο. Ηδη από τον πρώτο χρόνο της μελέτης της οποίας τα αποτελέσματα είχαν ανακοινωθεί πέρσι, είχε φανεί ότι το υψηλό φαινολικό ελαιόλαδο παρέχει προστασία στο κεντρικό νευρικό σύστημα και σε ανθρώπους, επιβεβαιώνοντας τις μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε πειραματόζωα σε διάφορα πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο.

Στη δεύτερη μελέτη που εκπονήθηκε υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Πάολα Ρόχας, ελαιόλαδο εξαιρετικά πλούσιο σε ελαιοκανθάλη από την ποικιλία Λιανολιά Κέρκυρας (δωρεά της οικογένειας Δαφνή, The Governor) δόθηκε για περίοδο από 3 μήνες έως και 1,5 έτος σε συνολικά 30 ασθενείς με χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία ή μονοκλωνική γαμμαπάθεια αδιευκρίνιστης σημασίας, που βρίσκονταν σε τέτοιο στάδιο της νόσου που δεν ήταν ακόμα αναγκαία η έναρξη χημειοθεραπείας. Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα έδειξαν μείωση ή σταθεροποίηση των λευκών αιμοσφαιρίων, εξειδικευμένο θάνατο των καρκινικών κυττάρων και πτώση των καρκινικών δεικτών σε σημαντικό αριθμό ασθενών. Παράλληλα το ελαιόλαδο βελτίωσε και μια σειρά από βιοχημικούς δείκτες χωρίς να έχει κάποια αρνητική επίδραση στους ασθενείς. Τα φετινά αποτελέσματα επιβεβαίωσαν τα αρχικά που είχαν ανακοινωθεί πέρσι σε μικρότερο αριθμό ασθενών και δίνουν μεγάλη αισιοδοξία για το μέλλον. Είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν τόσο ισχυρές ενδείξεις για τις θεραπευτικές ιδιότητες του ελαιόλαδου με υψηλή ελαιοκανθάλη σε ογκολογικούς ασθενείς και όχι μόνο σε πειραματόζωα. Η μελέτη αυτή αποτελεί μια πολύ σημαντική πρωτοπορία της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας.

Στην καταληκτική της ομιλία η πρόεδρος του World Olive Center for Health δρ. Ελένη Μέλλιου, τόνισε ότι συντελείται πλέον μια πολύ μεγάλη αλλαγή στον τρόπο που η διεθνής επιστημονική κοινότητα αντιμετωπίζει τις ευεργετικές ιδιότητες του υψηλού φαινολικού ελαιόλαδου για την υγεία. Χρειάζεται βέβαια να συνεχιστούν στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ οι μελέτες που έχουν ξεκινήσει και κάλεσε τους εκατοντάδες παραγωγούς που παρακολούθησαν να στηρίξουν τη χρηματοδότηση των κλινικών μελετών μέσω του μη κερδοσκοπικού οργανισμού, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε τη χορήγηση δύο ειδικών υποτροφιών για την υποστήριξη της έρευνας μέσω χρηματοδότησης από το Ιδρυμα Λεβέντη και μία μέσω χρηματοδότησης από την εταιρεία Liva.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER