Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2019 20:48

Ξεκινούν από βδομάδα οι ψεκασμοί δακοκτονίας σε περιοχές της Μεσσηνίας

Γράφτηκε από τον
Ξεκινούν από βδομάδα οι ψεκασμοί δακοκτονίας σε περιοχές της Μεσσηνίας

Τις προσεχείς ημέρες, το πιθανότερο την επόμενη εβδομάδα, αναμένεται να ξεκινήσουν στη Μεσσηνία οι φετινοί ψεκασμοί δακοκτονίας. Και η έναρξη αναμένεται να γίνει από την παραλιακή Μάνη, το Ακριτοχώρι και τη Χρυσοκελλαριά.

“Γενικά δεν υπάρχουν υψηλοί πληθυσμοί δάκου”, μας είπε χθες ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας Γιάννης Κυριακόπουλος. Παρατήρησε πως “είναι νωρίς ακόμα, γίνεται επεξεργασία των στοιχείων των δακοπληθυσμών από τις παγίδες που έχουν αναρτηθεί, και αν καταστεί αναγκαίο, εντός των προσεχών ημερών θα ξεκινήσουν οι ψεκασμοί, το πιθανότερο την επόμενη εβδομάδα”.

Ο διευθυντής επανέλαβε ότι είναι όψιμη η φετινή ελαιοπαραγωγή στο νομό.

Για τις περιοχές του νομού όπου δεν υπάρχουν εργολάβοι ψεκαστές, μας πληροφόρησε πως αξιολογούνται οι προσφορές για τις 5-6 περιοχές (Πύλος - Πύλα, Καρποφόρα, Αμπελόφυτο, Θαλάμες και Αγιος Νίκων) που δεν είχαν κατατεθεί προσφορές στον αρχικό διαγωνισμό για τους εργολάβους. Γι’ αυτές τις περιοχές ακολουθήθηκε η σύντομη διαδικασία του διαγωνισμού και εκτός απροόπτου στις αρχές Ιουλίου θα υπάρχουν προσωρινοί μειοδότες, ώστε αν χρειαστεί, να ξεκινήσουν οι ψεκασμοί για την καταπολέμηση του δάκου.

Πιο πίσω, ανησυχητικά, είναι τα πράγματα για τις άλλες δύο περιοχές χωρίς αρχικές προσφορές, τα Λέικα και το Δώριο, για τις οποίες προκηρύχθηκε ηλεκτρονική διαπραγμάτευση για την ανάδειξη εργολάβων ψεκασμών, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών την 1η Ιουλίου ένα λεπτό πριν τα μεσάνυχτα και αποσφράγιση 4 ημέρες μετά, με προϋπολογιζόμενη δαπάνη 20.047,20 ευρώ. Στην καλύτερη των περιπτώσεων γι’ αυτές θα υπάρχουν προσωρινοί μειοδότες γύρω στις 20 Ιουλίου.

Γ.Σ.


NEWSLETTER