Τρίτη, 30 Ιουλίου 2019 08:13

Σύμφωνα με μελέτη του ΚΕΦίΜ: Η μισή εργασία για φόρους και εισφορές

Γράφτηκε από την
Σύμφωνα με μελέτη του ΚΕΦίΜ: Η μισή εργασία για φόρους και εισφορές

 

Για να πληρώσουμε φόρους και εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία θα δουλέψουμε φέτος 180 από τις 365 ημέρες του έτους. Τις 73 εργαζόμαστε για να πληρώσουμε έμμεσους φόρους, τις 46 για άμεσους φόρους και τις 61 ημέρες για κοινωνικές εισφορές.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει η ετήσια μελέτη του ΚΕΦίΜ σχετικά με την Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας, την πρώτη δηλαδή ημέρα του χρόνου χωρίς υποχρεώσεις  προς το Δημόσιο. Η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας είναι η πρώτη μέρα του χρόνου που οι Ελληνίδες και οι Ελληνες έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν οι ίδιοι τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστούν το εισόδημά τους. Για το 2019, το ΚΕΦίΜ υπολογίζει ως Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας την 30η Ιουνίου. Ειδικότερα τα κύρια ευρήματα της μελέτης είναι τα εξής: 

- Για 180 από τις 365 μέρες του χρόνου θα εργαζόμαστε φέτος για το κράτος.

- Το 2019 θα δουλέψουμε 73 ημέρες για έμμεσους φόρους, 46 για άμεσους και 61 για κοινωνικές εισφορές.

- Η επίδοση της Ελλάδας είναι η τέταρτη χειρότερη μεταξύ των χωρών της ΕΕ, ενώ οι Ελληνες το 2018 ήταν οι πιο δυσαρεστημένοι μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ ως προς τη φορολογική επιβάρυνση που υφίστανται.

- Κάθε χρόνο από το 2009 και μετά προστίθενται κατά μέσο όρο 3,5 επιπλέον ημέρες εργασίας του μέσου πολίτη για το κράτος.

- Η συνολική επιβάρυνση από φόρους και εισφορές (78 δισ. το 2019) είναι σχεδόν διπλάσια από το ποσό που καταβάλλουν τα νοικοκυριά (42 δισ. το 2017) για την κάλυψη των βασικών αναγκών (στέγαση, διατροφή, μεταφορές, ένδυση κ.λπ.).

- Σύμφωνα  με τον προϋπολογισμό του 2019, τα συνολικά φορολογικά έσοδα φέτος προβλέπεται να ανέλθουν στα €78 δισ. Από αυτά, τα €31,4 δισ. αφορούν έμμεσους φόρους, τα €19,7 δισ. αφορούν άμεσους φόρους, ενώ €26,4 δισ. αντιστοιχούν σε κοινωνικές εισφορές. Οι φόροι επί του κεφαλαίου ανέρχονται στα €163 εκ. Το διαθέσιμο καθαρό εθνικό εισόδημα για το 2019 προβλέπεται να ανέλθει στα €158 δισ.

- Από τη διαίρεση των φορολογικών εσόδων με το καθαρό εθνικό εισόδημα προκύπτει ότι οι Ελληνες και Ελληνίδες θα πρέπει φέτος να εργαστούν 180 ημέρες για το κράτος, ή με άλλα λόγια πως η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας για το 2019 θα είναι η 30ή Ιουνίου.

- Ο μέσος όρος ετήσιων δαπανών των ελληνικών νοικοκυριών για την κάλυψη των βασικών αναγκών (διατροφή, ένδυση, στέγαση, οικιακά αγαθά, μεταφορές και επικοινωνίες) ανέρχεται σε 42 δισ. ευρώ, την ίδια ώρα που η συνολική φορολογική επιβάρυνση των Ελλήνων πολιτών και των επιχειρήσεων αγγίζει τα 78 δισ. ευρώ.


NEWSLETTER