Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2012 03:57

Σύμφωνα με τον Παν. Παπαγεωργίου: 40% η ζημιά στην παραγωγή σύκων

Γράφτηκε από τον
Σύμφωνα με τον Παν. Παπαγεωργίου: 40% η ζημιά στην παραγωγή σύκων

Στο 40% υπολογίζει τη ζημιά στη φετινή παραγωγή σύκων ο πρόεδρος της Συκικής Παναγιώτης Πσπαγεωργίου. Και σημειώνει στην "Ε" ότι οι εξαγωγές του προϊόντος προχωρούν ικανοποιητικά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της οργάνωσης, ο κ. Παπαγεωργίου μας ενημέρωσε ότι έχουν μπει στα απεντομωτήρια 2.323 τόνοι κι εκτίμησε πως μπορεί να μπουν άλλοι 2 τόνοι από τα όψιμα.
«Είναι 650 τόνοι λιγότεροι από πέρσι, που είχαμε και τότε ζημιές», παρατήρησε και πρόσθεσε ότι «φέτος θα ήταν πολύ καλή χρονιά, δεν είχαμε τις ζημιές από τον καύσωνα και τις βροχές. Είχαν ευνοήσει αρχικά οι καιρικές συνθήκες και οι συκιές είχαν πολλά σύκα. Εκτιμούσαμε ότι μπορεί να ξεπερνούσε και τους 3.500 τόνους».
Ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε ότι «η ζημιά υπολογίζεται γύρω στο 40%» και παρατήρησε πως «το κλιμάκιο του ΕΛΓΑ διαπίστωσε τις ζημιές. Είμαστε σε συνεργασία, τους δίνουμε τα στοιχεία που θέλουν. Κι ελπίζουμε πως θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί για τη ζημιά που έχουν υποστεί».
Με τε μέχρι τώρα στοιχεία, για τυποποίηση κι εξαγωγές από τη Συκική και ιδιώτες έχουν φύγει 1.950 τόνοι. Πρόκειται για εξαγωγές και προς Αμερική, Καναδά και Αυστραλία, αλλά και χώρες της Ευρώπης προς τις οποίες κατευθύνεται κυρίως η γ’ ποιότητα των σύκων.
Ολοκληρώνοντας, πληροφόρησε ότι το εργοστάσιο της Συκικής θα δουλεύει όλο τον Οκτώβριο.
Γ.Σ.


NEWSLETTER