Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2012 10:30

Επιχειρήσεις στο σφυρί χωρίς ανταπόκριση

Γράφτηκε από την

Kορυφώνεται η οικονομική κρίση

Στο σφυρί αναγκάζονται να βγάλουν Καλαματιανοί επαγγελματίες τις επιχειρήσεις ή τα μαγαζιά τους, καθώς η αναδουλειά και η υψηλή φορολογία αυξάνουν τα έξοδα μειώνοντας παράλληλα τον τζίρο τους. Πολλές επιχειρήσεις, κυρίως από το χώρο της εστίασης, πωλούνται μέσω αγγελιών και μεσιτικών γραφείων - αφού όπως μαρτυρούν Μεσσήνιοι μεσίτες η κρίση έχει χτυπήσει άσχημα τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Ομως το ενδιαφέρον των υποψήφιων αγοραστών είναι από χαμηλό έως ανύπαρκτο. Εν τω μεταξύ, απ' όλα τα ακίνητα το ισχυρότερο πλήγμα το έχει δεχτεί η επαγγελματική στέγη, και το μειωμένο ενδιαφέρον εκτιμάται ότι οφείλεται στις υψηλές τιμές πώλησης ή ενοικίασης. 

Διαφορετική -σύμφωνα με τους μεσίτες με τους οποίους μίλησε η "Ε"- είναι η εικόνα στην Μεσσήνη και την Κυπαρισσία, όπου δύσκολα βγαίνουν επιχειρήσεις προς πώληση. 

Ο Χάρης Αδαμόπουλος από το μεσιτικό γραφείο "Αδαμόπουλος Δημήτριος" διαπιστώνει ότι «εδώ και ένα-ενάμιση χρόνο υπάρχει μια αυξητική τάση στις πωλήσεις επιχειρήσεων». Αυτές είναι μικρές ή μεσαίες επιχειρήσεις εστίασης, χωρίς μεγάλους τζίρους, ενώ λιγότερες είναι οι καφετέριες που βγαίνουν προς πώληση. «Πολλοί επιχειρηματίες επιλέγουν να πωλήσουν τα καταστήματά τους για να απεγκλωβιστούν από τα έξοδα και τη φορολογία που συνεχώς αυξάνει ή για να βγάλουν χρήματα», λέει. Προσθέτει ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις που βγαίνουν προς πώληση βρίσκονται στο ευρύτερο κέντρο της Καλαμάτας, ενώ αναφέρει πως υπάρχει ενδιαφέρον και για πώληση ελαιοτριβείων. Ωστόσο, το ενδιαφέρον για αγορά επιχειρήσεων είναι σχεδόν μηδενικό. «Δεν υπάρχει καθόλου αγοραστικό ενδιαφέρον. Η αγορά ακινήτου, είτε αυτό είναι επιχείρηση είτε επαγγελματική στέγη, οικόπεδο ή άλλο ακίνητο, έχει γίνει απαγορευτική», τονίζει ο κ. Αδαμόπουλος καταλήγοντας.

Η Αντωνία Λαμπροπούλου, μεσίτρια στη Μεσσήνη, επισημαίνει ότι η κτηματομεσιτική αγορά στην περιοχή της είναι διαφορετική από αυτή της Καλαμάτας. Και λέει ότι στην πόλη της Μεσσήνης μεγάλο χτύπημα έχουν δεχτεί τα επαγγελματικά ακίνητα. «Στο γραφείο έχω αδιάθετα καταστήματα στην κεντρική πλατεία που, αν τα είχα πριν 1 χρόνο, θα είχαν ήδη φύγει», αναφέρει. Επισημαίνει πάντως ότι ακόμη κι αν κάποια επιχείρηση βγει προς πώληση, δύσκολα ο ιδιοκτήτης θα απευθυνθεί στο μεσίτη, αλλά «θα πάει χέρι με χέρι». Σύμφωνα με την προσωπική της εκτίμηση και την καθημερινή τριβή μέσα από τη δουλειά της με εν δυνάμει πελάτες, η υψηλή φορολογία είναι ο βασικός αποτρεπτικός παράγοντας για να ξεκινήσει κάποιος τη δική του επιχείρηση. «Τους φοβίζει το αύριο και το τι θα έχουν να αντιμετωπίσουν σε περίπτωση που παρθούν κι άλλα μέτρα», διαπιστώνει - και προσθέτει πως μια μερίδα υποψήφιων αγοραστών περιμένει να πέσουν οι τιμές των ακινήτων και να σταθεροποιηθεί η αγορά.

Η Αννα Σπυροπούλου από το μεσιτικό γραφείο "Τριφυλιακή" λέει ότι στην περιοχή όπου δραστηριοποιείται το γραφείο της δεν βγαίνουν επιχειρήσεις προς πώληση. Επισημαίνει, ωστόσο, ότι στην περιοχή της Κυπαρισσίας υπάρχουν αδιάθετα επαγγελματικά ακίνητα. «Στην πόλη της Κυπαρισσίας, σε γενικές γραμμές, τα καταστήματα είναι νοικιασμένα και δεν είναι προς πώληση. Προσωπικά, μου έχουν τύχει μια-δυο περιπτώσεις όλα τα χρόνια που δραστηριοποιούμαι στο χώρο», λέει. Και συμπληρώνει ότι η κρίση έχει φέρει τα πάνω κάτω στην κτηματομεσιτική αγορά και της Τριφυλίας, ενώ οι τιμές δεν έχουν πέσει. 

Η κτηματομεσίτρια Εφη Δημητροπούλου-Σοφιανού λέει ότι αυξάνονται οι επιχειρήσεις που βγαίνουν προς πώληση στην Καλαμάτα, αλλά και γενικότερα στη Νοτιοδυτική Πελοπόννησο όπου δραστηριοποιείται το γραφείο της. «Μιλάμε για επιχειρήσεις ως επί το πλείστον παροχής υπηρεσιών, ψησταριές, καφετέριες, γενικότερα υγειονομικού ενδιαφέροντος», αναφέρει. Και εκτιμά πως επειδή δεν γίνονται μεγάλοι τζίροι, αλλά και με το φόβο ότι θα έρθουν χειρότερες μέρες, πολλοί επαγγελματίες προτιμούν να δώσουν τις επιχειρήσεις τους όσο ακόμη πιάνουν καλή τιμή. Οσο για το αν υπάρχει ενδιαφέρον να τις αγοράσουν, λέει: «Υπάρχει ενδιαφέρον από αγοραστές, αλλά όχι στα χρήματα που ζητούν κάποιοι ιδιοκτήτες. Ετσι, είτε προχωρούν στην πώληση ενός ποσοστού της επιχείρησής τους είτε δέχονται να διαπραγματευτούν με τον υποψήφιο αγοραστή για μια καλύτερη τιμή». 

Η Ιουλία Μαρούλη από το ομώνυμο μεσιτικό γραφείο τονίζει ότι «έχει σταματήσει το ενδιαφέρον εδώ και πολύ καιρό για τα επαγγελματικά ακίνητα». Και λέει ότι η καθίζηση στις πωλήσεις επαγγελματικών ακινήτων άρχισε να γίνεται πιο αισθητή από πέρυσι τον Οκτώβριο. «Οπως για όλους τους τομείς της κτηματομεσιτικής αγοράς δεν υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον, έτσι και οι πωλήσεις επαγγελματικής στέγης, καινούργιας ή παλαιότερης, σπανίζουν», επισημαίνει. Αναφορικά με τις επιχειρήσεις που βγαίνουν προς πώληση, λέει ότι υπάρχει μια τάση από μικροεπαγγελματίες να πουλήσουν τις επιχειρήσεις τους. «Πολλοί τηλεφωνούν για να βγάλουν προς πώληση εστιατόρια, ταβέρνες ή χώρους δεξιώσεων, αλλά δεν υπάρχει ενδιαφέρον από υποψήφιους αγοραστές», σημειώνει. Επισημαίνει ακόμη ότι αυτοί που θέλουν να πουλήσουν «έχουν φρακάρει με δάνεια και η δουλειά τους έχει πέσει κατακόρυφα».  

Η κτηματομεσίτρια Μαρία Μανωλοπούλου διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον για έτοιμα μαγαζιά. «Δεν υπάρχει ζήτηση για έτοιμα μαγαζιά, και γι' αυτό πολλοί προτιμούν να τα κλείσουν κι όχι να τα βγάλουν προς πώληση», αναφέρει. Και προσθέτει πως και στον τομέα της επαγγελματικής στέγης υπάρχει «μεγάλη καθίζηση. Σπάνια ανοίγουν νέα καταστήματα - και αυτά που κλείνουν δεν υπάρχει κάποιος άλλος να τα πάρει». Καταλήγοντας, επισημαίνει ότι η αυτή η καθίζηση οφείλεται και στο ότι οι ιδιοκτήτες επαγγελματικών ακινήτων δεν ρίχνουν τις τιμές πώλησης ή ενοικίασης.