Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012 02:07

Ελαιόλαδο από την Πυλία στις διεθνείς αγορές

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ελαιόλαδο από την Πυλία στις διεθνείς αγορές

“1000 χωριά” είναι η εμπορική ονομασία του ελαιόλαδου που παράγει και τυποποιεί η εταιρεία “Πολυζώης Α. Σαράντος Ε.Ε.” στα Κρεμμύδια Μεσσηνίας. Με πρώτη ύλη από την περιοχή της Πυλίας και σε συνεργασία με παραγωγούς της γύρω περιοχής η εταιρεία του Σαράντου Πολυζώη έχει καταφέρει να στήσει ένα ευρύ δίκτυο πωλήσεων σε αγορές του εξωτερικού, ενώ ενδεικτικό της ποιότητας των προϊόντων της είναι η στενή συνεργασία με την Costa Navarino για την τυποποίηση των προϊόντων που διαθέτει το τουριστικό συγκρότημα.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 ο Αθανάσιος Πολυζώης (ή Παπαδόπουλος) ξεκινάει τη δραστηριότητά του στο χώρο του ελαιόλαδου με πιεστήριο μαζί με τους Αναστάσιο Τζούμη και Βασίλη Κουτσουμπό, ενώ στα μέσα της δεκαετίας του ’80 μαζί με τους Ηλία Δεμπεγιώτη και Γιώργο Φωτεινάκη ιδρύουν τη “Νέα Ελαιουργική”.

Το 1994 έρχεται η σειρά του Σαράντου Πολυζώη, γιου του Αθανάσιου, να μπει δυναμικά στο χώρο του ελαιόλαδου. Η είσοδός του στις επιχειρήσεις συνδυάζεται με τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και του μηχανολογικού εξοπλισμού, ενώ η εταιρεία παίρνει τη σημερινή της νομική μορφή. Ο Σαράντος Πολυζώης πάντως δεν είναι το μόνο μέλος της οικογένειας Πολυζώη που ασχολείται με το χώρο του ελαιόλαδου, αφού η αδερφή του Γεωργία από το 1995 λειτουργεί ξεχωριστό ελαιοτριβείο στο Ελαιόφυτο Πυλίας.

Το μεγάλο βήμα για την επιχείρηση του Σαράντου Πολυζώη έρχεται το 2005, όταν ξεκινάει η τυποποίηση ελαιόλαδου σε σύγχρονες εγκαταστάσεις στα Κρεμμύδια. Αρχικός στόχος ήταν η ελληνική αγορά, αλλά η επάρκεια ελαιόλαδου και οι γενικότερες συνθήκες της εγχώριας αγοράς δεν άργησαν να τον οδηγήσουν στο εξωτερικό. Πλέον τα ελαιόλαδο “1000 χωριά” διατίθεται σε Αγγλία, Καναδά, Αυστρία, Γερμανία, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται σε αυτό το διάστημα προχωρημένες διαπραγματεύσεις για την διείσδυσή του στις αγορές της Κίνας και της Αυστραλίας. Αξιοσημείωτο είναι ότι φέτος η εταιρεία θα διαθέσει 200.000 μπουκάλια ελαιόλαδο στην Αυστρία, ενώ οι πρώτες ενδείξεις από την κινεζική αγορά δείχνουν ότι υπάρχει δυνατότητα διάθεσης από την εταιρεία 5 κοντέινερ το μήνα!

Στην ελληνική αγορά τα “1000 χωριά” διατίθενται μόνο στη Σκιάθο, όπου υπάρχει τοπικός αντιπρόσωπος.

Δεν λείπουν φυσικά και οι διακρίσεις για την “Πολυζώης Α. Σαράντος και Σία Ε.Ε.”, αφού το 2008 η εταιρεία απέσπασε το Β’ βραβείο γευσιγνωσίας για το έντονο άρωμα του ελαιόλαδου στην Αθήνα, ενώ την επόμενη χρονιά στην ίδια διοργάνωση απέσπασε αντίστοιχα το Γ’ βραβείο.

Στο τομέα της τυποποίησης απασχολούνται 5 άτομα από την οικογένεια Πολυζώη, ενώ στο χώρο του ελαιοτριβείου οι εργαζόμενοι φτάνουν τους 10 ανάλογα με τις εποχικές ανάγκες.

Η εταιρεία τυποποιεί ελιές και ελαιόλαδο για τις ανάγκες της Costa Navarino με τις επωνυμίες “Navarino Elaion” και “Navarino Icons”, με ειδικές προδιαγραφές.

Παράλληλα από το 2009 ο Σαράντος Πολυζώης μαζί με τον Φ. Ξυδιά λειτουργούν ελαιοτριβείο στη Μεταμόρφωση, ενώ από το 2010 στην είσοδο του Σουληναρίου λειτουργεί το πατητήρι “Ο Λινός”, το οποίο σε πρώτη φάση ασχολείται με την εμπορία μούστου και σταφυλιών.

“Στον τομέα του ελαιόλαδου δεν υπάρχει κρίση αν προσεχθεί η ποιότητα και η συνεργασία με τους παραγωγούς” σημειώνει ο Σαράντος Πολυζώης και συνεχίζει λέγοντας ότι “η Πολιτεία θα πρέπει να προσέξει τα βασικά εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας, τον τουρισμό και το ελαιόλαδο”.

Από τη δραστηριότητα της “Πολυζώης Α. Σαράντος και Σία Ε.Ε.” δεν λείπει και το κοινωνικό έργο, αφού με πρωτοβουλία και συντονισμό της συζύγου του Σαράντου Πολυζώη, Δήμητρας Βασιλοπούλου, έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια δωρεάς από ποσοτήτων ελαιόλαδου για τις ανάγκες του “Χαμόγελου του Παιδιού”. Στην πρώτη κιόλας χρονιά εφαρμογής αυτού του προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης η εταιρεία τυποποίησε 500 κιλά ελαιόλαδο για το “Χαμόγελο του Παιδιού”, ενώ το συγκεκριμένο παράδειγμα πλέον έχουν υιοθετήσει και άλλες επιχειρήσεις.

 

"1000 ΧΩΡΙΑ" - ΠΟΛΥΖΩΗΣ Α. ΣΑΡΑΝΤΟΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε.

Κρεμμύδια Μεσσηνίας

Τηλ.: 27220 87403

Φαξ: 27220 87392

email: xiliaxwria@otenet.gr

Σχόλια  

0 # Dimitris Anastasiadi 18-03-2014 12:49
Bravo tou Saranto Einai ontws poly swstos!
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER