Σάββατο, 29 Δεκεμβρίου 2012 07:18

Οι καταναλωτές ψώνισαν λιγότερα και φθηνότερα

Γράφτηκε από την

 

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Λιγότερα από πέρυσι ήταν τα χρήματα που έβαλαν στα ταμεία τους φέτος τα Χριστούγεννα οι έμποροι της Πελοποννήσου. Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση του προέδρου της Ομοσπονδίας τους Βασίλη Παγώνη «ο μέσος όρος του ποσού της απόδειξης έπεσε περίπου 40%», δηλαδή -εξήγησε- οι καταναλωτές ψώνισαν λιγότερα και φθηνότερα πράγματα. Εν τω μεταξύ χαμένες φαίνεται ότι βγήκαν οι αγορές της Μεσσήνης και της Κυπαρισσίας από το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα. Αντίθετα, καλύτερα κινήθηκαν αγορές όπως αυτή της Καλαμάτας, καθώς και άλλων μεγάλων αστικών κέντρων της Πελοποννήσου. Οπως ανέφερε στην "Ε" ο Βασίλης Παγώνης το πνεύμα των Χριστουγέννων έφερε το κάτι παραπάνω που περίμενε ο εμπορικός κόσμος. Αυτό όμως που έχει σημασία σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου, είναι το ότι «το κάτι παραπάνω που περιμέναμε ήταν πολύ μειωμένο ποσοτικά σε σχέση με πέρυσι, που έτσι κι αλλιώς η κίνηση ήταν μειωμένη». Εξάλλου, «τις ελάχιστες τελευταίες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα που δούλεψαν τα μαγαζιά δεν ήταν ικανό το διάστημα για να δώσει ανάσα ή την πολυπόθητη ρευστότητα στην αγορά». 

Ομως υπάρχουν και κάποια θετικά συμπεράσματα από την κίνηση αυτά τα Χριστούγεννα. Οπως προκύπτει από έρευνα της Ομοσπονδίας, λόγω του αυξημένου κόστους μετακίνησης, το καταναλωτικό κοινό προτίμησε να κάνει τις αγορές του από τα τοπικά καταστήματα. «Δεν έγινε μετακίνηση προς άλλες αγορές, οπότε και οι μικρότερες αγορές κράτησαν αντιστάσεις και δεν καταποντίστηκαν, γιατί η ενίσχυση είναι όνειρο απατηλό», σημείωσε ο κ. Παγώνης. Και τόνισε ότι μακροπρόθεσμα η αδυναμία μετακίνησης μεγάλου μέρους του καταναλωτικού κοινού μπορεί να ωφελήσει τις μικρότερες αγορές. «Οι... ξεχασμένες τοπικές αγορές ίσως μακροπρόθεσμα ωφεληθούν αν ανακαλύψει ο καταναλωτής ότι μπορεί να εξυπηρετηθεί με προσιτές τιμές και καλά ποιοτικά προϊόντα». 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΑΛΗ Η ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Σχετικά καλά κινήθηκε η αγορά της Καλαμάτας, σύμφωνα με την πρόεδρο του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου Λίλιαν Ψηλάκη. «Με τα λίγα χρήματα που διαθέτει ο κόσμος, βγήκε έξω να καταναλώσει», είπε η πρόεδρος και πρόσθεσε ότι έστω και με μικροδώρα η αγορά της Καλαμάτας δούλεψε. «Λίγο πολύ όλα τα καταστήματα, άλλα περισσότερο κι άλλα λιγότερο, κινήθηκαν και σε αυτό συνετέλεσε και η καλοκαιρία, γιατί έφερε κόσμο στην Καλαμάτα», είπε. Παρόλα αυτά, «ο κόσμος έχει περιορίσει τα έξοδά του, αγοράζει τα απολύτως απαραίτητα και επιλέγει μεταξύ φθηνού και... φθηνότερου. 

Εχει τελειώσει αυτό που ξέραμε. Σπάνια πελάτης θα πάρει το καλό και ακριβό, και γι' αυτό κινήθηκαν όσα καταστήματα έχουν οικονομικά εμπορεύματα», ανέφερε η Λίλιαν Ψηλάκη.

Οσο για την... καθίζηση των κερδών φέτος τα Χριστούγεννα, τόνισε με νόημα ότι «από δω και πέρα θα λέμε κάθε πέρυσι και καλύτερα!». Οπως είπε η αγορά βρίσκεται σε βαθιά ύφεση τα 3 τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να έχει πέσει ο τζίρος των καταστημάτων 65% (στο σύνολο των τριών χρόνων).

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μεσσήνης, Αρτέμης Φανός δήλωσε απογοητευμένος από την κίνηση στα μαγαζιά της πόλης. «Τα Χριστούγεννα η αγορά της πόλης μας κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα γιατί το καταναλωτικό κοινό δεν έχει λεφτά για να ψωνίσει», ανέφερε - ενώ σημείωσε πως ο κόσμος δεν βγήκε από τα σπίτια του, αλλά και αυτοί που κυκλοφόρησαν έκαναν μετρημένες αγορές. «Ακόμη και την Κυριακή, που φωνάζανε να ανοίξουν τα μαγαζιά, αποδείχτηκε κακή. Στην πόλη δεν υπήρχε κίνηση και τα μαγαζιά δεν δούλεψαν», ανέφερε. Οπως είπε στη συνέχεια οι έμποροι της Μεσσήνης «περιμένουμε τις ημέρες που απομένουν μέχρι την Πρωτοχρονιά να κινηθεί η τοπική αγορά, έστω με κάποια δωράκια και αγορές της τελευταίας στιγμής». Και πρόσθεσε ότι περιμένουν να ζωντανέψει η πόλη«από τα δρώμενα που ο δήμος έχει προγραμματίσει στην κάτω πλατεία της πόλης, μήπως με τα παιδάκια που θα συγκεντρωθούν κινηθεί και ο κόσμος και ψωνίσει».

Τα πράγματα δεν ήταν καλύτερα ούτε στην αγορά της Κυπαρισσίας, όπως είπε ο πρόεδρος του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου, Πάνος Παναγιωτόπουλος. Την Κυριακή που τα μαγαζιά λειτούργησαν τα κέρδη δεν ήταν τα αναμενόμενα, αν και «σε γενικές γραμμές κινήθηκε καλά η τοπική αγορά τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης». Οσο για τα υπόλοιπα καταστήματα απάντησε πως «οι αγορές κινήθηκαν στα επίπεδα που μπορούσε ο καθένας να ξοδέψει» - ενώ πρόσθεσε πως προσδοκά να πάει καλύτερα η αγοραστική κίνηση τις ημέρες που απομένουν μέχρι την Πρωτοχρονιά. Είπε ακόμη ότι παρόλο που «κόσμος κατέβηκε για τις γιορτές, λίγοι ήταν αυτοί που άφησαν χρήματα στην τοπική αγορά για δώρα». Περισσότερο ωφελημένα βγήκαν -είπε- τα καταστήματα τροφίμων και τα παιδικά είδη. Οσο για τα δώρα που κάποιοι αγόρασαν ήταν και αυτά της... φθήνιας, που ωστόσο συνεισέφεραν στο γενικό αποτέλεσμα και «κάτι έγινε, έστω και με τα μικροποσά που ο κόσμος διέθεσε (όποιος διέθεσε) για δώρα», ανέφερε συμπερασματικά.