Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2013 07:45

Υψηλές τιμές μόνο σε Αριστομένους και Ιατροπούλου - Ξενοίκιαστα μαγαζιά παρά τα χαμηλά ενοίκια

Γράφτηκε από την
Υψηλές τιμές μόνο σε Αριστομένους και Ιατροπούλου - Ξενοίκιαστα μαγαζιά παρά τα χαμηλά ενοίκια

Δεκάδες μαγαζιά παραμένουν ξενοίκιαστα στην πόλη της Καλαμάτας, παρά το γεγονός ότι τα ενοίκια έχουν μειωθεί στους περισσότερους δρόμους. Σταθερά υψηλές παραμένουν οι τιμές μόνο στις οδούς Αριστομένους και Ιατροπούλου. Την ίδια στιγμή όμως πολλοί έμποροι διαμαρτύρονται, επειδή θεωρούν ότι τα επαγγελματικά ενοίκια παραμένουν υψηλά εν μέσω ύφεσης και χαμηλών τζίρων. Ωστόσο, οι ενοικιαστές επαγγελματικών ακινήτων δεν προσφεύγουν στα δικαστήρια για να ζητήσουν μείωση - αν και ο νόμος τούς δίνει αυτό το δικαίωμα. Για να τελεσιδικήσει η απόφαση απαιτείται ενάμισι έτος και γι' αυτό προτιμούν να ξενοικιάσουν το ακριβό κατάστημα αντί να  τρέχουν στα δικαστήρια.
Πάντως, όπως αναφέρουν στην "Ε" μεσιτικά γραφεία της Καλαμάτας, με εξαίρεση δρόμους με υψηλή ζήτηση για επαγγελματική στέγη (π.χ. οδός Αριστομένους), οι ιδιοκτήτες δέχονται να επαναδιαπραγματευτούν το ενοίκιο. Σε δρόμους, όμως, όπως η Αριστομένους και η Ιατροπούλου, οι τιμές παραμένουν σταθερές και οι ιδιοκτήτες επαγγελματικών ακινήτων δεν έχουν πρόβλημα να τα κρατήσουν κλειστά, μέχρι να τα νοικιάσουν στην τιμή που αυτοί θέλουν.
"Ζούμε στην εποχή του παραλόγου! Ο καθένας που έχει ένα ακίνητο κοιτάζει να ζήσει μόνο από αυτό και δεν διστάζει να... γδάρει τον ενοικιαστή": Αυτός είναι ένας από τους λόγους που σύμφωνα με την πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Λίλιαν Ψηλάκη, οι έμποροι της Καλαμάτας ξενοικιάζουν μαγαζιά, ενώ πολλά επαγγελματικά ακίνητα παραμένουν στα αζήτητα. Επισημαίνει ωστόσο ότι ορισμένοι ιδιοκτήτες επαγγελματικών ακινήτων επίτηδες δεν κατεβάζουν την τιμή του ενοικίου, προκειμένου να... ξεφορτωθούν τους μπαταχτσήδες, που με πρόσχημα την κρίση δεν πληρώνουν. "Δεν φταίει πάντα ο ιδιοκτήτης, υπάρχουν και "επαγγελματίες" κακοπληρωτές, που άσχετα από τις αντικειμενικές δυσκολίες, δεν πληρώνουν", αναφέρει η κ. Ψηλάκη. Και σημειώνει πως οι συνεπείς επαγγελματίες καταφέρνουν συνήθως να συνεννοηθούν με τον ιδιοκτήτη και να κατεβάσουν το ενοίκιο του μαγαζιού τους.
Διστακτικοί είναι πάντως οι καταστηματάρχες να προσφύγουν στα δικαστήρια και να ζητήσουν αναπροσαρμογή του μισθώματος, παρόλο που ο νόμος τούς δίνει αυτό το δικαίωμα. "Δεν προσφεύγουν εύκολα, γιατί η μείωση θα επέλθει από τη στιγμή που θα γίνει τελεσίδικη η δικαστική απόφαση", λέει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστας Μαργέλης. Βέβαια -όπως αναφέρει- μπορούν μετά να συμψηφίσουν τα ενοίκια τα οποία θα καταβάλουν στο ενδιάμεσο, αλλά η διαδικασία μπορεί να κρατήσει ένα ή ενάμιση χρόνο μέχρι να τελεσιδικήσει η απόφαση. "Ο μισθωτής έχει το δικαίωμα να συμψηφίσει τις τυχόν καταβολές που έχει κάνει αλλά, όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, το άμεσο πρόβλημά του δεν λύνεται", λέει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου. Επιπλέον, στις περισσότερες περιπτώσεις "οι ιδιοκτήτες προβαίνουν σε συμφωνίες για μείωση μισθώματος".
Ο Χάρης Αδαμόπουλος από το μεσιτικό γραφείο "Αδαμόπουλος Δημήτριος" επισημαίνει πως πολλοί ιδιοκτήτες επαγγελματικών ακινήτων τα βρίσκουν τελικά με τους ενοικιαστές, αρκεί να υπάρχει φιλική διάθεση. Ομως, σε δρόμους όπως η Αριστομένους, η Ιατροπούλου αλλά και η Φραντζή, εξακολουθούν να εισπράττονται υψηλά ενοίκια. "Η υψηλή ζήτηση επαγγελματικής στέγης σε αυτούς τους δρόμους έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πολλά ξενοίκιαστα μαγαζιά, κι έτσι τα ενοίκια να παραμένουν υψηλά", αναφέρει. Προβλέπει πάντως ότι εξαιτίας της συνεχιζόμενης κρίσης τα αδιάθετα επαγγελματικά ακίνητα θα αυξηθούν, γιατί θα κλείσουν αρκετά καταστήματα.
Ο Θεόδωρος Σταθάς, σύμβουλος ακινήτων στο κτηματομεσιτικό γραφείο "Re/max Real Estate Group" διαπιστώνει πως "με εξαίρεση την οδό Αριστομένους κι άλλους κεντρικούς δρόμους, τα επαγγελματικά ενοίκια έχουν πέσει κατά πολύ". Επισημαίνει ακόμη ότι μεγάλο ποσοστό ιδιοκτητών έχει τη διάθεση να επαναδιαπραγματευτεί το ενοίκιο. Ωστόσο "στην οδό Αριστομένους η ζήτηση είναι μεγάλη και όσοι έχουν ακίνητα προτιμούν να τα αφήσουν ξενοίκιαστα, παρά να ρίξουν την τιμή". Η ίδια διάθεση μη διαπραγμάτευσης ισχύει και για την οδό Ιατροπούλου, προσθέτει.
Η κτηματομεσίτρια Εφη Δημητροπούλου-Σοφιανού λέει ότι οι τιμές των επαγγελματικών ενοικίων είναι "υψηλές προς το μέτριο" - ενώ σε δρόμους όπου η ζήτηση επαγγελματικής στέγης δεν είναι μεγάλη "η πτώση των ενοικίων είναι πιο αισθητή". Φέρνει μάλιστα ως παράδειγμα την οδό Αναγνωσταρά όπου "εξαιτίας των πολλών ξενοίκιαστων μαγαζιών οι ιδιοκτήτες είναι πιο ανοιχτοί στην διαπραγμάτευση. Αντίθετα με την οδό Αριστομένους, που ξέρουν ότι το μαγαζί τους θα νοικιαστεί στην τιμή που ζητάνε". 
Η Ιουλία Μαρούλη από το ομώνυμο μεσιτικό γραφείο τονίζει ότι τα επαγγελματικά ενοίκια έχουν πέσει ακόμη και στο μισό, σε κάποιους δρόμους της Καλαμάτας. Αντίθετα, στην Αριστομένους, την Ιατροπούλου και τη Φραντζή "οι τιμές παραμένουν σταθερές επειδή οι ιδιοκτήτες ξέρουν ότι θα πάρουν τα χρήματα που ζητούν - ενώ δεν πέφτουν χαμηλά γιατί έχουν να πληρώσουν και υψηλή φορολογία".
Η κτηματομεσίτρια Μαρία Μανωλοπούλου διαπιστώνει πως πολλά μαγαζιά παραμένουν για πολύ καιρό ξενοίκιαστα. Και παρόλο που οι τιμές σε δρόμους με πολλά ξενοίκιαστα οι τιμές έχουν πέσει από 30% έως 50%, "στους "καλούς" δρόμους, όπως η Αριστομένους και η Ιατροπούλου, κρατάνε την τιμή σταθερή". Μάλιστα, όπως αναφέρει, κάποιοι ιδιοκτήτες προτιμούν να κρατήσουν κλειστό το ακίνητό τους, παρά να το νοικιάσουν σε μια τιμή με την οποία δεν θα βγαίνουν ούτε τα χρήματα για την Εφορία.


Ο Χάρης Αδαμόπουλος από το μεσιτικό γραφείο "Αδαμόπουλος Δημήτριος" επισημαίνει πως μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών επαγγελματικών ακινήτων τα βρίσκει με τους ενοικιαστές, αρκεί να υπάρχει φιλική διάθεση. Ενώ σε δρόμους όπως η Αριστομένους, η Ιατροπούλου αλλά και η Φραντζή, πολλοί ιδιοκτήτες εξακολουθούν να εισπράττουν υψηλά ενοίκια. "Η υψηλή ζήτηση επαγγελματικής στέγης σε αυτούς τους δρόμους έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πολλά ξενοίκιαστα μαγαζιά, κι έτσι τα ενοίκια να παραμένουν υψηλά", αναφέρει. Προβλέπει δε ότι εξαιτίας της συνεχιζόμενης κρίσης τα αδιάθετα επαγγελματικά ακίνητα θα αυξηθούν γιατί θα κλείσουν αρκετά καταστήματα.
Ο Θεόδωρος Σταθάς σύμβουλος ακινήτων στο κτηματομεσιτικό γραφείο "Re/max Real Estate Group" διαπιστώνει πως "με εξαίρεση την οδό Αριστομένους κι άλλους κεντρικούς δρόμους, τα επαγγελματικά ενοίκια έχουν πέσει κατά πολύ". Επισημαίνει ακόμη ότι μεγάλο ποσοστό ιδιοκτητών έχει τη διάθεση να επαναδιαπραγματευτεί το ενοίκιο. Ωστόσο "στην οδό Αριστομένους η ζήτηση είναι μεγάλη και όσοι έχουν ακίνητα προτιμούν να τα αφήσουν ξενοίκιαστα, παρά να ρίξουν την τιμή". Η ίδια διάθεση μη διαπραγμάτευσης -προσθέτει- ισχύει και για την οδό Ιατροπούλου.
Η κτηματομεσίτρια Εφη Δημητροπούλου-Σοφιανού λέει ότι οι τιμές των επαγγελματικών ενοικίων είναι "υψηλές προς το μέτριο" - ενώ σε δρόμους όπου η ζήτηση επαγγελματικής στέγης δεν είναι μεγάλη "η πτώση των ενοικίων είναι πιο αισθητή". Φέρνει μάλιστα ως παράδειγμα την οδό Αναγνωσταρά όπου "εξαιτίας των πολλών ξενοίκιαστων μαγαζιών οι ιδιοκτήτες είναι πιο ανοιχτοί στην διαπραγμάτευση. Αντίθετα με την οδό Αριστομένους, που ξέρουν ότι θα ενοικιαστεί στην τιμή που ζητάνε". 
Η Ιουλία Μαρούλη από το ομώνυμο μεσιτικό γραφείο τονίζει ότι τα επαγγελματικά ενοίκια έχουν πέσει ακόμη και στο μισό σε κάποιους δρόμους της Καλαμάτας. Αντίθετα, στην οδό Αριστομένους, την Ιατροπούλου και την Φραντζή "οι τιμές παραμένουν σταθερές επειδή οι ιδιοκτήτες ξέρουν ότι θα πάρουν τα χρήματα που ζητούν, ενώ δεν πέφτουν χαμηλά γιατί έχουν να πληρώσουν υψηλή φορολογία".
Η κτηματομεσίτρια Μαρία Μανωλοπούλου διαπιστώνει πως πολλά μαγαζιά παραμένουν για πολύ καιρό ξενοίκιαστα. Και παρόλο που οι τιμές σε δρόμους με πολλά ξενοίκιαστα οι τιμές έχουν πέσει από 30% έως 50% "στους καλούς δρόμους, όπως η Αριστομένους και η Ιατροπούλου κρατάνε την τιμή σταθερή". Μάλιστα, όπως αναφέρει, κάποιοι ιδιοκτήτες προτιμούν να κρατήσουν κλειστό το ακίνητό τους, παρά να το νοικιάσουν σε μια τιμή που δεν θα βγαίνουν ούτε τα χρήματα για την εφορία.


NEWSLETTER