Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2013 11:02

Με υπεύθυνη την Ιωάν. Καρλαύτη: Σαπούνια από αγνά υλικά και χυμούς της φύσης

Γράφτηκε από την

Σαπούνια από τα αγνότερα υλικά παρασκευάζει η "E&A Pure Beauty Greek Handmade Soap & Balms" με βάση τους χυμούς της φύσης, αυτούς της ελιάς και των φρούτων! Η υπεύθυνη Ιωάννα Καρλαύτη έχει ρίζες από τη Μεσσηνία και τη Λακωνία και όπως είναι λογικό γνωρίζει πολλά... μυστικά της παρασκευής σαπουνιών και καλλυντικών από ελαιόλαδο.



- Από ποια χρονολογία ξεκινάει η ιστορία της επιχείρησής σας;

"Η καταγωγή μου είναι από τη Χώρα Μεσσηνίας, από την πλευρά της μητέρας μου. Η καταγωγή του πατέρα μου ήταν από την Σπάρτη και σε παλαιότερους χρόνους (προπολεμικά), η οικογένεια κατοικούσε στη Μάνη. Ξεκινήσαμε οικογενειακώς πρόσφατα, μετά από όλες τις μεγάλες ανακατατάξεις που έφερε η τελευταία τριετία. Επισήμως, επαγγελματικά, παράγουμε σαπούνι τα τελευταία 2 χρόνια. Ανεπισήμως... πολλά περισσότερα καθώς και οι δύο γιαγιάδες της οικογένειας είχαν την τέχνη. Το παρασκεύαζαν με τη θερμή μέθοδο βέβαια, αντίθετα από εμάς, που χρησιμοποιούμε την ψυχρή".

- Εκτός από το λάδι  ποια άλλα υλικά χρησιμοποιείτε;

"Για το σαπούνι μας χρησιμοποιούμε φρέσκους χυμούς (πορτοκάλι, λεμόνι, δυόσμο) ενώ για τις κηραλοιφές μας, αγνό μελισσοκέρι και αιθέρια έλαια όπως η λεβάντα ή το γεράνι (το γεράνι ειδικά το χρησιμοποιούμε για την φυσική αντιμετώπιση του έρπητος)".

- Τα φυσικά προϊόντα είναι πιο ακριβά;

"Υπάρχει μια τέτοια εντύπωση γενικότερα και δεν πιστεύω πως είναι αβάσιμη. Συνηθίζεται να προσπαθούν οι περισσότεροι παραγωγοί να αποζητούν μεγάλα κέρδη. Εμείς διατηρούμε σταθερά τις ποσότητες, την ποιότητα κι έτσι ελέγχουμε πολύ καλά τα κοστολόγιά μας. Αυτό μας επιτρέπει να διαθέτουμε τα προϊόντα μας σε φιλικές τιμές. Αλλωστε, απολαμβάνουμε αυτό που κάνουμε. Εάν θέλαμε να συγκεντρώσουμε πλούτο θα είχαμε δραστηριοποιηθεί σε άλλον τομέα".

- Σε τι διαφοροποιούνται τα προϊόντα σας από τα κοινά προϊόντα μεγάλων εταιριών;
"Οι μεγάλες εταιρίες χρησιμοποιούν εξαιρετικά μεγάλο αριθμό χημικών συστατικών, μετατρέποντας έτσι το προϊόν τους σε "απορρυπαντικό". Δεν πιστεύω ότι μπορούν να ονομαστούν σαπούνια τα παράγωγά τους. Διαβάστε μια ετικέτα τους και θα δείτε ένα ολόκληρο κατεβατό από δυσκολοπρόφερτα ονόματα. Σαπούνι λέγεται το προϊόν εκείνο που περιέχει σαπωνοποιημένα λίπη (είτε φυτικά είτε ζωικά), ίσως και κάποιο άρωμα ή χρωστική ουσία ή αποξηραμένο βότανο. Σίγουρα όμως ΟΧΙ εκείνο το προϊόν που περιέχει παράγωγα πετρελαίου. Στα δικά μας σαπούνια η ετικέτα αναφέρει "Σαπωνοποιημένο ελαιόλαδο" και τίποτα άλλο, γιατί δεν περιέχει τίποτα άλλο εκτός από λαδάκι και σε κάποιες περιπτώσεις, χυμούς".

- Πόσες παρτίδες παράγετε μέσα στο χρόνο;

"Κάθε μήνα κάνουμε κατά μέσο όρο 1.500 κομμάτια σαπουνιού. Χοντρικά χρησιμοποιούμε 180 -190 κιλά λάδι. Φιλοδοξούμε να αυξήσουμε σταδιακά την παραγωγή μας και προσανατολιζόμαστε στις εξαγωγές προς Ασία, όπου το ελαιόλαδο είναι γι’ αυτούς κάτι συναρπαστικό και ειδικά το Ελληνικό ελαιόλαδο".



- Τι συμβουλή θα δίνατε στο κοινό ως προς την χρήση των παραδοσιακών προϊόντων;

"Τα παραδοσιακά Ελληνικά προϊόντα, δημιουργήθηκαν σε δύσκολες εποχές και δοκιμάστηκαν πάρα πολύ στην πάροδο του χρόνου. Είναι απόλυτα επιτυχημένα εδώ και γενιές. Οι πρόγονοί μας, δεν είχαν περιθώρια για λάθη ούτε πολυτέλειες. Ο,τι παρήγαγαν, ήταν πάντοτε απόλυτα λειτουργικό, χρήσιμο και αποτελεσματικό. Μόνο να κερδίσουμε έχουμε από την επιστροφή στην παράδοσή μας".

- Πολλές φορές ακούμε τον κόσμο να τρέφει μια επιφύλαξη προς αυτά τα προϊόντα, όσον αφορά τον δερματολογικό έλεγχο. Ποια γνώμη έχετε πάνω σε αυτό;

"Είναι απορίας άξιο το πόσο εύκολα εμπιστεύονται πολυεθνικές από μακρινές χώρες και αφήνουν τα παιδιά τους και τους εαυτούς τους εκτεθειμένους στα χημικά εργαστήρια αυτών των γιγάντιων εταιριών που μόνο φιλικές προς τον άνθρωπο δεν είναι. Πόσα χρόνια πέρασαν μέχρι την εποχή που καταργήθηκε το parabens που χρησιμοποιούνταν στα καλλυντικά; Επί δεκαετίες εκατομμύρια άνθρωποι πασαλείβονται με καρκινογόνες ουσίες, τις οποίες εκ των υστέρων οι πολυεθνικές αντιλαμβάνονται. Και όμως, ναι, είναι πιστοποιημένες αυτές οι εταιρίες. Το ότι ο κόσμος είναι επιφυλακτικός, είναι θετικό. Πρέπει να είναι έτσι. Εκείνο όμως που είναι σημαντικό πάντοτε, είναι το ίδιο το προϊόν. Τα σαπουνά μας αναφέρουν στην ετικέτα τους τον αριθμό πιστοποίησης τους από το Γενικό Χημείο του κράτους, όπως αντίστοιχα τα σαπούνια μεγάλων εταιριών αναφέρουν τις δικές τους. Κι όμως... Πάρτε ένα σαπούνι στο ένα χέρι και ένα στο άλλο. Μυρίστε το δικό μας... κυριολεκτικά, μυρίζετε το ελαιόλαδο που περιέχει. Είναι γεμάτο από αυτό! Μυρίστε και το άλλο... Η διαφορά είναι τεράστια και αντιληπτή χωρίς τεστ εργαστηρίου. Αυτός είναι άλλωστε, ένας από τους λόγους για τους οποίους δε συσκευάζουμε τα σαπούνια μας σε κλειστά χάρτινα ή πλαστικά κουτιά και συναφή, παρά σε λευκά πουγγιά, ώστε να φαίνονται και να μπορείτε να τα μυρίσετε".