Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2013 08:15

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του προέδρου των ιδιοκτητών: Πτώση τζίρου στα ταξί που φθάνει και στο 70%

Γράφτηκε από την

Σε δραματική κατάσταση βρίσκονται οι ιδιοκτήτες ταξί, καθώς η μείωση του τζίρου τους αγγίζει το 70%. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Ιδιοκτητών Ταξί Καλαμάτας Γιώργο Παπαδέα το μεροκάματο βγαίνει δύσκολα, ειδικά για όσους έχουν το ταξί μισακό. Για την αναδουλειά λέει ότι φταίει η δύσκολη οικονομική κατάσταση, ενώ σε πτώση βρίσκεται και η αξία των αδειών ταξί. Αλλωστε για την ώρα έχουν παγώσει οι αγοραπωλησίες αφού όπως τονίζει δεν υπάρχει δουλειά για να προσελκύσει αγοραστές. 

 

"Ενα ταξί για να επιβιώσει χρειάζεται 40 έως 50 ευρώ ημερησίως για τα πετρέλαια και γύρω στα 14,5 ευρώ την ημέρα για το ΤΕΒΕ. Πολλοί συνάδελφοι δεν έχουν να πληρώσουν ούτε τις ασφαλιστικές τους εισφορές", αναφέρει. Το αποτέλεσμα της αναδουλειάς και της αβεβαιότητας είναι "μερικοί συνάδελφοι που βλέπουν ότι δεν θα ορθοποδήσουν, να φτάνουν σε σημείο να αλλάξουν επάγγελμα", λέει στη συνέχεια.
Ομως το γεγονός ότι η προσφορά και η ζήτηση είναι καθηλωμένες σε μηδενικά επίπεδα, λόγω της αναδουλειάς αλλά και της έλλειψης χρημάτων, έχει ως απόρροια το "πάγωμα" στις αγοραπωλησίες αδειών ταξί. Επιπλέον το ενδιαφέρον τυχόν αγοραστών έχει ατονήσει λόγω κορεσμού.
"Ενδεικτικά αναφέρω ότι πριν μια 4ετία για μια άδεια ταξί πλήρωνες γύρω στα 300.000 ευρώ και τώρα πληρώνεις γύρω στα 70.000 ευρώ", λέει. Και προσθέτει πως κάποιοι ιδιοκτήτες ταξί πήραν δάνεια, που πλέον αποπληρώνουν δύσκολα, για να βγάλουν άδειες, ενώ οι πεσμένες τιμές και η μειωμένη ζήτηση κάνουν ασύμφορο να τις πουλήσουν. "Οι άδειες ταξί εκδίδονται πλέον βάσει πληθυσμιακών κριτηρίων -άλλωστε αυτό το διάστημα περιμένουμε να ολοκληρωθεί από την Περιφέρεια το "μητρώο εδρών"-  και στην Καλαμάτα έχουμε 155 άδειες ταξί, όταν με τα νέα πληθυσμιακά κριτήρια θα έπρεπε να υπάρχουν μόλις 80 άδειες", επισημαίνει. Αν κάποιος λοιπόν θέλει να αγοράσει άδεια ταξί σε μεγάλες πόλεις "θα πρέπει να αγοράσει, λόγω κορεσμού, από τις υφιστάμενες. Οπότε θα διαμορφωθεί διαφορετικά η αγορά και η ζήτηση", τονίζει στη συνέχεια.
Σχετικά με την απελευθέρωση του επαγγέλματός τους, λέει ότι οι αλλαγές που επέφερε δεν είναι τραγικές "γιατί δεν υπάρχει δουλειά και δεν γίνονται αγοραπωλησίες". Πλήγμα θεωρεί "το άνοιγμα στον τομέα των μεταφορών στις εταιρείες ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων και στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες". Και εξηγεί ότι το δικαίωμα που τους δίνεται για να βγάλουν άδειες για 7θέσια βαν για να μεταφέρουν γκρουπ και οικογένειες θα έχει σαν αποτέλεσμα "να έχουμε ανταγωνιστές στο μεταφορικό έργο, γι' αυτό και υπάρχει ενδιαφέρον από συναδέλφους να μετατρέψουν τις άδειες για 7θέσια ταξί". Αλλωστε όπως τονίζει καταλήγοντας ο Γιώργος Παπαδέας "η δουλειά έχει φύγει πλέον από το δρόμο και το μέλλον είναι να μπούμε και εμείς στην τουριστική αγορά, προσφέροντας υπηρεσίες που θα απευθύνονται σε τουριστικά γκρουπ ή  οικογένειες".

Ν.Κ.