Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2010 16:18

Ενημέρωση στην Τρίπολη για πρόγραμμα ΟΠΑΑΧ

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ενημερωτική εκδήλωση, με σκοπό τη δημοσιοποίηση του άξονα 3 του προγράμματος "Αλέξανδρος Μπαλτατζής 2007-2013" και την πρόκληση επενδυτικού ενδιαφέροντος, πραγματοποίησε η αναπτυξιακή εταιρεία "Πελοπόννησος ΑΕ ΟΤΑ" την περασμένη Τρίτη, στο ξενοδοχείο "Μαίναλον" στην Τρίπολη.
Σύμφωνα και με τον διευθυντή της εταιρείας, Μαρίνο Μπερέτσο, στην ουσία πρόκειται για τα γνωστά προγράμματα ΟΠΑΑΧ που έχουν "τρέξει" σε δήμους της Αρκαδίας όπου έχουν δημιουργηθεί διάφορες υποδομές οι οποίες σχετίζονται με την αγροτική παραγωγή, τον αγροτουρισμό και τις ξενοδοχειακές υποδομές.
Οποιος ενδιαφέρεται να ενταχθεί στα προγράμματα μπορεί να το κάνει μέχρι και τις 15 Οκτωβρίου. Η επιδότηση είναι 60% όταν πρόκειται για επιχειρηματικές δραστηριότητες φυσικών ή νομικών προσώπων και 70% για παρεμβάσεις δημοσίου χαρακτήρα από ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού καθώς και των εταιρειών τους.
Μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα ή ίδρυση, επέκταση και ο εκσυγχρονισμός τουριστικών δραστηριοτήτων, η βελτίωση υποδομών με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η μετατροπή παραδοσιακών ή διατηρητέων κτισμάτων σε τουριστικά καταλύματα, η ίδρυση ξενοδοχειακών καταλυμάτων και η ίδρυση μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων. Οι άξονες είναι 4: βελτίωση ανταγωνιστικότητας στον τομέα της γεωργίας και της δασοκομίας, βελτίωση περιβάλλοντος και υπαίθρου, ποιότητα ζωής στις αγροτικές περιοχές και διαφοροποίηση αγροτικής οικονομίας, καθώς και εφαρμογή της προσέγγισης "Leader".
Σκοπός του προγράμματος εκτός των άλλων είναι η δημιουργία συμπληρωματικών εισοδημάτων στον αγροτικό χώρο. Μάλιστα στο νέο πρόγραμμα υπάρχει μία διαφοροποίηση: Για την ίδια συμμετοχή τα πράγματα είναι πιο εύκολα, αφού μπορεί το σύνολο των χρημάτων να προέρχονται από τραπεζικό δανεισμό, ενώ μπορεί κάποιος να έχει ξεκινήσει την επένδυση και να ενταχθεί στη συνέχεια στο πρόγραμμα.
Συνολικά έχουν δεσμευτεί για την Περιφέρεια Πελοποννήσου 30 εκατομμύρια ευρώ περίπου.
Οπως τόνισε ο κ. Μπερέτσος, το πρόγραμμα που είχε υλοποιηθεί στην Αρκαδία, σε 8 δήμους είχε σοβαρά αποτελέσματα και το ίδιο θεωρούν πως θα συμβεί και τώρα, αρκεί να έχει μελετηθεί η βιωσιμότητα της επιχείρησης. Επιπλέον ο κ. Μπερέτσος σημείωσε πως ο "Καλλικράτης" φέρνει τις εξής αλλαγές όσον αφορά τις αναπτυξιακές εταιρείες: Ο κάθε δήμος θα μπορεί να συμμετέχει σε 2 εταιρείες αλλά σε μία μόνο θα έχει τη δυνατότητα να διαθέτει την πλειοψηφία. Επίσης η "Πελοπόννησος ΑΕ" θα έχει 2 μετόχους, την αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και την ΤΕΔΚ που θα αποτελούν όλοι οι δήμοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Οι αναπτυξιακές εταιρείες ΑΝΒΟΠΕ, "Πάρνων" και "Μεσσηνιακή" δεν υφίστανται καμία αλλαγή.
Ε.Τ.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER