Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2013 07:30

Ενώ η οικοδομή έχει νεκρώσει: Εβγαλαν άδειες για να προλάβουν τις αλλαγές σε ΓΟΚ και πολεοδομικά σχέδια

Γράφτηκε από την
Ενώ η οικοδομή έχει νεκρώσει: Εβγαλαν άδειες για να προλάβουν τις αλλαγές σε ΓΟΚ και πολεοδομικά σχέδια

Το 2012 εκδόθηκαν 428 άδειες στην Πολεοδομία Καλαμάτας ενώ τη ίδια ώρα ο  κλάδος της οικοδομής παρουσιάζει σχεδόν… μηδενική δραστηριότητα . Οπως φαίνεται οι περισσότεροι έσπευσαν να βγάλουν άδεια όχι για να κτίσουν σύντομα σπίτι αλλά για να προλάβουν τις αλλαγές που επέφεραν ο νέος Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός (ΓΟΚ) και τα Πολεοδομικά Σχέδια Καλαμάτας και Μεσσήνης. Ως γνωστόν οι  νέες άδειες έχουν 4ετή ισχύ, ενώ όσες ήταν σε ισχύ μέχρι το Μάρτιο του 2011 πήραν αυτοδίκαιη διετή παράταση.



Να σημειωθεί πως οι δύο αυτές παράμετροι επηρέασαν ως ένα βαθμό και τον αριθμό έκδοσης αδειών για το 2011 οπότε εκδόθηκαν 566 άδειες. Το 2010, χρονιά όπου υπήρχε ακόμα δραστηριότητα στην οικοδομή στη Μεσσηνία, εκδόθηκαν 631 άδειες. Σε σχέση λοιπόν με το 2010 που ήδη είχε ξεσπάσει η κρίση στην οικοδομή, πέρυσι εκδόθηκαν 32,1% λιγότερες άδειες.
Σε αυτούς τους αριθμούς εντάσσονται όλες οι άδειες για όλη την περιφέρεια που καλύπτει η Πολεοδομία Καλαμάτας, πλην εκείνων που αφορούν σε μικρής κλίμακας εργασίες και φωτοβολταϊκά.
Σύμφωνα με τη Σωτηρία Τσιάλα, τοπογράφο μηχανικό, ελεγκτή δόμησης στην Πολεοδομία, η ώθηση που σημειώθηκε στην έκδοση των αδειών οφείλεται στο νέο ΓΟΚ και το ΓΠΣ. Για παράδειγμα, όσον αφορά στο ΓΠΣ Καλαμάτας υπήρχε προθεσμία έκδοσης αρχικά μέχρι το Νοέμβριο του 2011 και στη συνέχεια δόθηκε παράταση μέχρι το Φεβρουάριο του 2012. Οσο για την έκδοση αδειών με τον παλιό ΓΟΚ, είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε 4-5 μέρες τον περασμένο Ιανουάριο εκδόθηκαν 30 νέες άδειες.
Η γενικότερη πάντως κίνηση στην Πολεοδομία Καλαμάτας, στον 3ο όροφο του Διοικητηρίου, δε θυμίζει σε τίποτα την ένταση που υπήρχε πριν ξεσπάσει η κρίση στην οικοδομή. Η κίνηση μηχανικών και πολιτών είναι ιδιαίτερα μειωμένη και απ' όσους κυκλοφορούν οι περισσότεροι ασχολούνται με νομιμοποιήσεις, εργασίες μικρής κλίμακας, φωτοβολταϊκά ή κάποιες προσθήκες.

Κ.Δ.


NEWSLETTER