Δευτέρα, 01 Ιουλίου 2013 07:29

Οι τιμές εμπόδιο για την εξοχική κατοικία

Γράφτηκε από την
Οι τιμές εμπόδιο για την εξοχική κατοικία

Μεγάλες φαίνεται να είναι οι προοπτικές για την ανάπτυξη της αγοράς παραθεριστικής κατοικίας στη Μεσσηνία. Ομως -όπως επισημαίνουν μεσίτες- τροχοπέδη στην αγορά εξοχικής κατοικίας είναι οι υψηλές τιμές, αλλά και η έλλειψη σε παραθαλάσσια ακίνητα και μεγάλες εκτάσεις.

Και παρόλο που σε σύγκριση με άλλες τουριστικές περιοχές το ενδιαφέρον για τη Μεσσηνία είναι έντονο, δύσκολα οι υποψήφιοι αγοραστές πείθονται να αγοράσουν και αναμένουν περαιτέρω μείωση των τιμών. Ωστόσο η άνοδος του νομού ως τουριστικού προορισμού δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την απόκτηση ενός εξοχικού στη Μεσσηνία.

Ο Σωτήρης Δρακόπουλος από το μεσιτικό γραφείο Monopolis λέει ότι "υπάρχει μέλλον στην αγορά παραθεριστικής κατοικίας, εφόσον λογικευτούν οι τιμές". Και επισημαίνει ότι πολύς κόσμος ενδιαφέρεται για την αγορά ενός εξοχικού στη Μεσσηνία, αλλά οι πιο πολλοί πιστεύουν ότι οι τιμές μπορούν να πέσουν χαμηλότερα. Λέει ακόμα ότι σε περιοχές όπως η Μάνη οι τιμές έχουν πέσει από 20% έως 30%, αλλά δύσκολα κάποιοι θα δώσουν 2.500 ευρώ το τ.μ. για να αγοράσουν εξοχικό. Επιπλέον "σπάνια βρίσκει κανείς ένα καλό παραθαλάσσιο ακίνητο γιατί οι ιδιοκτήτες δεν τα δίνουν".

Η Ιουλία Μαρουλή από το ομώνυμο μεσιτικό γραφείο λέει ότι δεν υπάρχει το αναμενόμενο ενδιαφέρον "γιατί οι τιμές είναι υψηλές, κατεβάζουν αυτοί που θέλουν διώξουν ένα ακίνητο". Επισημαίνει ωστόσο ότι ο νομός "έχει προοπτικές για την ανάπτυξη της αγοράς παραθεριστικής κατοικίας, λόγω της μεγάλης τουριστικής προβολής", παρόλο που "δεν υπάρχουν πολλά παραθαλάσσια ακίνητα διαθέσιμα".

Η κτηματομεσίτρια Ελένη Οικονομοπούλου λέει πάντως ότι "αυτή τη στιγμή η κίνηση στην αγορά παραθεριστικής κατοικίας είναι μικρή, αν και πολλά ακίνητα πωλούνται σε χαμηλές τιμές". Πιστεύει λοιπόν πως "μόνο σε περίπτωση που πέσουν οι φόροι και το ΦΠΑ στις αγοραπωλησίες θα αναθερμανθεί η αγορά".

Ο Χάρης Αδαμόπουλος από το μεσιτικό γραφείο "Agb Αδαμόπουλος Δημήτριος" λέει ότι "οι τιμές έχουν πέσει αλλά δεν έχει τόση κίνηση όσο αναμέναμε". Και εξηγεί ότι οι υποψήφιοι αγοραστές πάγωσαν το ενδιαφέρον τους μέχρι να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση τι θα κάνει με τη μείωση του φόρου στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Ως προοπτική για το μέλλον βλέπει ότι "θα φύγουν αρκετά ακίνητα και ήδη γίνονται κάποιες πράξεις, ενώ αναμένουμε περισσότερες".

Η μεσίτης Ευσταθία Πράττη από το γραφείο D.P. Real Estate λέει ότι υπάρχει μια μικρή ζήτηση για εξοχικές κατοικίες. Ομως "σε αυτά τα λίγα ακίνητα και σε σχέση με άλλες τουριστικές περιοχές υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το Νομό Μεσσηνίας". Προσθέτει δε πως απαραίτητο για να υπάρξει μεγαλύτερη ζήτηση "είναι να πέσουν οι τιμές, γιατί διαφορετικά η αγορά δεν πρόκειται να ανοίξει".

Ο σύμβουλος ακινήτων Θεόδωρος Σταθάς από το γραφείο Remax Real Estate Group λέει ότι οι αγοραπωλησίες παραθεριστικών ακινήτων κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Πιστεύει όμως ότι όσο αναπτύσσεται τουριστικά η Μεσσηνία τόσο θα μεγαλώνει η ζήτηση για την εξοχική κατοικία. "Είμαστε σε αναμονή και πιστεύω ότι η αγορά θα δουλέψει μετά το Σεπτέμβριο, αφού Ελληνες και ξένοι έρθουν πρώτα για διακοπές και γνωρίσουν τη Μεσσηνία", αναφέρει.

Η κτηματομεσίτρια Μαρία Μανωλοπούλου λέει ότι οι επενδυτές δεν έρχονται εύκολα να αγοράσουν. "Με τους Ρώσους κάτι κινείται, αλλά δεν κλείνουν συμφωνίες", λέει. Και επισημαίνει ότι ζητούν κυρίως "μεγάλες παραλιακές εκτάσεις για επενδύσεις, αλλά δεν υπάρχουν πολλά παραλιακά κομμάτια". Επιπλέον "ψάχνουν καλές τιμές, αλλά δυστυχώς -ειδικά οι Γερμανοί- κάνουν παράπονα ότι η Καλαμάτα δεν έχει ρίξει τις τιμές της".

ΤΡΙΦΥΛΙΑ

Η Αννα Σπυροπούλου από το μεσιτικό γραφείο "Τριφυλιακή" λέει ότι ενδιαφέρον υπάρχει, αλλά μόνο για τα ακίνητα χαμηλού κόστους. Οσο για τις εξοχικές κατοικίες που συνήθως ζητούν είναι βόρεια και νότια της Κυπαρισσίας, "κυρίως πανοραμικές ζώνες ή κοντά στην θάλασσα". Λέει ακόμη ότι Ρώσοι είναι αυτοί που κυρίως ενδιαφέρονται, αλλά και από άλλες χώρες της Ευρώπης ζητάνε ακίνητα με χαμηλές τιμές "και κάποιοι Ελληνες που θέλουν να τοποθετήσουν τα χρήματά τους".

Η μεσίτρια Βασιλική Βρεττού λέει ότι κάποιες ελπίδες έχουν δημιουργηθεί για Ρώσους που θέλουν να αγοράσουν εκτάσεις για επενδύσεις, όχι όμως για εξοχική κατοικία. Ωστόσο, "υπάρχει γενικώς μια τέτοια φιλολογία, αλλά οι ξένοι κάνουν έρευνα αγοράς και δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους". Και εξηγεί πως είναι κυρίως Ρώσοι, "αλλά δεν εμφανίζονται οι ίδιοι".

Η μεσίτρια Κατερίνα Σαραντοπούλου λέει πως ενδιαφέρον για εξοχική κατοικία δεν υπάρχει. "Το δικό μας γραφείο έχει έδρα τα Φιλιατρά και παρότι υπάρχουν καλά ακίνητα και σε καλές τιμές, δεν υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον", σημειώνει. Και προσθέτει ότι "κάτι ακούγεται για Ρώσους και Κινέζους. Οι Ρώσοι είναι σκληροί στις διαπραγματεύσεις τους και ζητάνε μεγάλες εκτάσεις, αλλά οι κλήροι εδώ είναι μικροί, και ο κόσμος δεν δίνει τσάμπα". 


NEWSLETTER