Κυριακή, 12 Δεκεμβρίου 2010 01:36

Στο πλαίσιο του κρατικού "Καλικράτη": Κλείνουν 17 Εφορίες στη Νότια Πελοπόννησο

Γράφτηκε από την

Επιβεβαιώνεται πλήρως το ρεπορτάζ της "Ε" την προηγούμενη Κυριακή, τόσο για τον εκτεταμένο "Καλλικράτη" στις υπηρεσίες όσο και για τις αντιδράσεις που αναμένονται σε σχέση με αυτόν. Τις αντιδράσεις πυροδότησε δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Βήμα" σύμφωνα με το οποίο κλείνουν όλες οι ΔΟΥ στους νομούς της Νότιας Πελοποννήσου, εκτός εκείνων που έχουν έδρα στις πρωτεύουσες. Ειδικότερα, σύμφωνα με την εφημερίδα πρόκειται να κλείσουν οι ΔΟΥ Δημητσάνας, Λεωνιδίου, Τροπαίων, Παραλίου Αστρους, Μεγαλόπολης, Γυθείου, Μολάων, Νεάπολης, Σκάλας, Κροκεών, Αρεόπολης, Μελιγαλά, Μεσσήνης, Πύλου, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας και Φιλιατρών. Είναι εντυπωσιακό το ότι στους 3 νομούς υπάρχουν οι 17 από τις 71 υπό κατάργηση ΔΟΥ.
Οι πληροφορίες ενέτειναν τις αντιδράσεις στη Λακωνία, με αποκορύφωμα την ομόφωνη απόφαση της ΤΕΔΚ - ενώ ερώτηση για τη ΔΟΥ Σκάλας κατέθεσε και ο βουλευτής Λ. Γρηγοράκος. Στην Αρκαδία ήδη έχουν ξεσηκωθεί αντιδράσεις στην περιοχή της Κυνουρίας όπου φέρονται υπό κατάργηση οι ΔΟΥ Παράλιου Αστρους και Λεωνιδίου. Εξάλλου, έντονη είναι και η αντίδραση του Επιμελητηρίου Αρκαδίας.
Στη Μεσσηνία υπάρχει μια στάση αναμονής λόγω της παρουσίας του υφυπουργού Οικονομικών Δ. Κουσελά, τον οποίο φυσικά… πολιορκούν οι τοπικοί παράγοντες και… περιμένουν οι βουλευτές. Από την πλευρά του ο κ. Κουσελάς, απαντώντας σε ερώτηση της "Ε", δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία κυβερνητική απόφαση και αναμένεται η εισήγηση της επιτροπής που έχει συγκροτηθεί γι’ αυτό το θέμα. Επιβεβαίωσε όμως ότι θα κλείσουν ΔΟΥ και υπενθύμισε με νόημα δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου για λουκέτο σε 80 ΔΟΥ.
Η επίσημη δημοσιοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης των ΔΟΥ αναμένεται ότι θα εντείνει τις αντιδράσεις, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις είναι βάσιμες καθώς η διαρροή αποκαλύπτει μια ισοπεδωτική λογική που δεν σχετίζεται ούτε με τα έσοδα των ΔΟΥ, ούτε με την αναγκαία αποκέντρωση των υπηρεσιών. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα υπάρχει και μια ιδιαίτερη πλευρά των αντιδράσεων: εκείνη που σχετίζεται με την κίνηση της τοπικής αγοράς, καθώς η λειτουργία της υπηρεσίας προσελκύει κόσμο από ευρύτατη αγροτική ενδοχώρα.
Από εκεί και ύστερα θα πρέπει να σημειωθεί ότι την εβδομάδα που πέρασε συναντήθηκαν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Θεόδωρος Παπαθεοδώρου και ο πρόεδρος του ΤΕΙ Καλαμάτας Ανδρέας Κανάκης. Η ανακοίνωση που εκδόθηκε για τη συνάντηση ήταν γενικόλογη, άφηνε όμως να εννοηθεί ότι συζητήθηκαν ζητήματα που σχετίζονται με το μέλλον των ιδρυμάτων και το πιθανό πεδίο συνεργασίας τους.
Ολοι έχουν συνειδητοποιήσει τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται οι δύο αυτές εκπαιδευτικές μονάδες, για διαφορετικούς λόγους, καθώς μάλιστα στο πλαίσιο καταργήσεων και συγχωνεύσεων θα πρέπει να αντιμετωπίσουν γειτονικά ιδρύματα με ομοειδές αντικείμενο, αλλά και το πρόβλημα του μηδενικού ενδιαφέροντος για ορισμένα τμήματα του ΤΕΙ. Οπως όλα δείχνουν, πολύ σύντομα στο τραπέζι της συζήτησης θα τεθούν συγκεκριμένες απόψεις και τότε οι χλιαρές αρχικά αντιδράσεις μπορεί να πάρουν τη μορφή χιονοστιβάδας, ανάλογα με την έκταση των συγχωνεύσεων και καταργήσεων.
Δοκιμασία αναμένεται και για το χώρο της υγείας, καθώς είναι στα σκαριά το σχέδιο που προβλέπει ανάλογες ρυθμίσεις. Για να μειωθεί η ένταση των αντιδράσεων είναι πιθανόν να προωθηθεί ένα ήπιο σενάριο, το οποίο όμως σε κάθε περίπτωση θα οδηγεί σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις προσωπικού στα κεντρικότερα νοσοκομεία και ενιαία διοίκηση στα όρια του νομού.
Στο… βάθος του σχεδίου φαίνεται και η κατάργηση στρατοπέδων, καθώς ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης ήδη από τον Ιούνιο έχει αναγγείλει το κλείσιμο αυτού που λειτουργεί στην Τρίπολη - αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο και για τα άλλα. Συγκεκριμένα τότε είχε δηλώσει πως "θα κλείσουν πολλά στρατόπεδα για εξοικονόμηση δαπανών, αλλά και γιατί θα πρέπει να ενισχύσουμε εκείνα τα στρατόπεδα που συμβάλλουν περισσότερο στη βάση του επιχειρησιακού σχεδιασμού στην άμυνα της χώρας".