Δευτέρα, 23 Ιουνίου 2014 08:23

Κώστας Γιωτάκης: "Θα σφαγιαστούν κάποιοι μικροί παραγωγοί ενέργειας"

Γράφτηκε από τον
Κώστας Γιωτάκης: "Θα σφαγιαστούν κάποιοι μικροί παραγωγοί ενέργειας"

Με πολλές προσδοκίες αρκετοί αγρότες σε όλη την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια επέλεξαν και επένδυσαν σε αγροτικά φωτοβολταϊκά πάρκα προσδοκώντας σε ένα εισόδημα με το οποίο θα αναπλήρωναν το συνεχώς μειούμενο αγροτικό εισόδημα που βιώνουν τις τελευταίες δεκαετίες. Ωστόσο τα πράγματα δεν φαίνεται να εξελίχθηκαν όπως ακριβώς τα είχαν σχεδιάσει και είδαν να μην τηρούνται ούτε οι συμβάσεις – συμφωνίες που είχαν υπογράψει με την Πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς.

Πολλά από τα αρχικά δεδομένα ανατράπηκαν, με αποτέλεσμα αρκετές επιχειρήσεις να είναι οριακά βιώσιμες και ειδικά σε περιπτώσεις που χρειάστηκε μεγάλος δανεισμός για να στηθούν, τα πράγματα φαίνεται να είναι ακόμη πιο δύσκολα. Οι αγρότες έχουν να αντιμετωπίσουν από την μια την μεγάλη φορολόγηση, αφού αν και έχει αναγνωριστεί ως αγροτικό εισόδημα, φορολογούνται ως επιχειρηματικό με υψηλότερο συντελεστή, ενώ από την άλλη έχει γίνει και κούρεμα στις τιμές πώλησης του παραγόμενου ρεύματος από τις αρχικές συμφωνίες που υπήρχαν. Αν κανείς αναλογιστεί ότι υπάρχει και μια καθυστέρηση έξι μηνών περίπου στις πληρωμές τους αλλά και ότι αρκετοί είχαν πληρώσει «χρυσά» την κατασκευή των πάρκων αυτών, τότε σίγουρα τα πράγματα δεν μοιάζουν να είναι ρόδινα και όπως τα περίμεναν όσοι επένδυσαν σε αυτά. Ενώ και το μέλλον μοιάζει αβέβαιο, αφού τίποτα δεν φαίνεται να είναι πλέον δεδομένο.

Η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών σε όλη την επικράτεια έχουν συστήσει τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αγροτικών Φωτοβολταϊκών με 1.200 μέλη που αγωνίζεται για τα αιτήματά τους.  Ο γραμματέας του  Συνδέσμου Κώστας Γιωτάκης μας έδωσε μια εικόνα για το πώς είναι η κατάσταση σήμερα σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Η κατάσταση προοιώνιζε  κάποιοι αγρότες και μικροεπιχειρηματίες να σφαγιαστούν για ένα έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ που προήλθε από ανθρώπους που υπέγραψαν άδειες φωτοβολταϊκών πέρα από αυτές που μπορούσε να δώσει το κράτος και να σηκώσει το σύστημα. Η δημιουργία του Πανελληνίου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών τους χάλασε θα λέγαμε την σούπα.  Ανατράπηκαν τα πράγματα σε ό,τι αφορά τα αγροτικά φωτοβολταϊκά, με αποτέλεσμα να έχουμε ένα κούρεμα μέσα στο γενικό χαμό που έγινε, που καθιστά όμως τα έργα μας βιώσιμα. Βέβαια υπάρχει το άγχος για το τι θα γίνει στην συνέχεια. Το μέλλον προοιωνίζεται δύσκολο αν εφησυχάσουμε. Κάτι όμως που δεν κάνουμε σαν Σύνδεσμος ο οποίος έχει 1.200 μέλη από τους 2.000 αγρότες που έχουν φτιάξει φωτοβολταϊκά πάρκα. 

Υπάρχουν κάποια οξύμωρα πράγματα. Ενώ το φωτοβολταϊκό πάρκο με το νόμο του 2010 είναι αγροτικό πάρκο και με νόμο του περασμένου Οκτωβρίου είναι αγροτικό προϊόν, αυτό που παράγουμε σήμερα θα φορολογηθεί ως επιχειρηματικό. Αυτό είναι στα αρνητικά όχι μόνο γιατί θα έχουμε μια φορολόγηση που θα είναι κατά μέσο όρο 4.000 για κάθε παραγωγό. Αλλά τα εισοδήματά μας επειδή θα περνούν τα αντίστοιχα αγροτικά, δεν θα μπορούμε να πάρουμε θεώρηση ότι είμαστε αγρότες με όλα τα επακόλουθα. Δηλαδή κινδυνεύει η αγροτική μας ιδιότητα.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια βιωσιμότητα των πάρκων με ένα άγνωστο αύριο. Δεν είναι ασφαλής η ύπαρξή μας. Η βιωσιμότητα σήμερα είναι οριακή για αγρότες που τους στοίχησαν ακριβά, είτε λόγω άγνοιας είτε μη γνώσης της αγοράς. Ομως ακόμη και αυτοί που τα πλήρωσαν ακριβά, κινήθηκαν βάσει μιας σύμβασης που υπέγραψαν. Αυτοί σήμερα είναι ζημιογόνοι».

Από την περιοχή της Τριφυλίας ο Ηλίας Μπουντουβάς που πριν μερικά χρόνια αποφάσισε να επενδύσει σε αγροτικό φωτοβολταϊκό μας είπε: «Τα αγροτικά φωτοβολταϊκά παρουσιάστηκαν ως μια κατάσταση ώστε να υπάρξει αναπλήρωση του χαμένου αγροτικού εισοδήματος. Πιστέψαμε σε αυτή την διαδικασία. Πιστέψαμε στην πράσινη ενέργεια και το θεωρήσαμε καλό για εμάς. Φτάσαμε στο σημείο να δανειστούμε από παντού για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το έργο.

Από τους 3.000 αγρότες που είχαν πάρει άδεια, μόνο οι μισοί κατάφεραν να το υλοποιήσουν επειδή η κυβέρνηση πριμοδοτεί σαν ΑΠΕ το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο του κ. Μυτιληναίου. Ενώ είχαμε προτεραιότητα εμείς οι αγρότες να κατασκευάσουμε τα φωτοβολταϊκά, έβαλε όλους τους επιχειρηματίες μέσα σε ένα χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα το σύστημα να φρακάρει.  Υποχρεωθήκαμε το 2013, για να μειώσουμε το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ, να κόψουμε ένα πιστωτικό τιμολόγιο 20% επί του τζίρου. Υποχρεωθήκαμε να μειώσουμε τις συμβάσεις μας κατά 12%, κάτι το οποίο θεωρούμε ανεπίτρεπτο. Από εκεί και πέρα μας έχουν απλήρωτους για έξι μήνες. Ολο το 2014 είναι απλήρωτο. Ενώ η Εφορία που θα πληρώσουμε θα είναι αρκετά μεγάλη.

Το ζήτημα επίσης είναι ότι είχαμε πάρει μεγάλα δάνεια από την πρώην ΑΤΕ και αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να πληρώσουμε ούτε τα δάνεια. Σε περιπτώσεις που δεν έχουν πάρει μεγάλα δάνεια αυτοί μπορούμε να πούμε ότι δεν χάνουν, αλλά δεν κερδίζουν κιόλας ή τους μένουν πολύ λίγα χρήματα σε σχέση με αυτά που περίμεναν. Δεν μπορούμε να πούμε ότι κάποιος που έφτιαξε φωτοβολταϊκά εξασφάλισε ένα εισόδημα. Ισα – ίσα κάποιοι που πήραν μεγάλα δάνεια κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια και τα χωράφια τους».

Κ.Μπ.

 

 


NEWSLETTER