Πέμπτη, 12 Μαϊος 2011 12:37

Εκδήλωση στη Λακωνία: Συστήματα Πιστοποίησης και Ευκαιρίες Ανάπτυξης στον Αγροτικό Τομέα»

Γράφτηκε από την

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή 6 Μαΐου, η ημερίδα των μελετητικών γραφείων «Γεωχώρος – Λίνα Χαρβούρου» και «Γαία – Σύμβουλοι Επιχειρήσεων», με τη συμμετοχή του Φορέα Πιστοποίησης Q-Ways/ Διαδρομές Ποιότητας. Τους ομιλητές της εκδήλωσης με τίτλο «Συστήματα Πιστοποίησης και Ευκαιρίες Ανάπτυξης στον Αγροτικό Τομέα» παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αγρότες, τυποποιητές λακωνικών προϊόντων, επιχειρηματίες των κλάδων των τροφίμων και του τουρισμού, αλλά και επαγγελματίες όλων των χώρων.

 

Η κ. Λίνα Χαρβούρου, ανοίγοντας την ημερίδα ανέπτυξε τα βασικά σημεία της πρόσκλησης για τα Σχέδια Βελτίωσης, στην οποία μπορούν να υποβάλουν αίτηση οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που επιθυμούν να εκσυγχρονίσουν την αγροτική τους εκμετάλλευση.

 

Ο Γενικός Διευθυντής της Q-Ways, κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος αναφέρθηκε με γλαφυρό τρόπο στις νεότερες εξελίξεις από τον χώρο της βιολογικής γεωργίας και του αγροτουρισμού στην Ευρώπη και κυρίως στην Ιταλία και παρουσίασε τις νέες υπηρεσίες πιστοποίησης που προσφέρει ο Φορέας Πιστοποίησης, σε συνεργασία με την ΑΙΑΒ (Ιταλική Ένωση για τη Βιολογική Γεωργία). Ιδιαίτερο ήταν το ενδιαφέρον για το νέο πρότυπο πιστοποίησης των ΒΙΟ / ΟΙΚΟ Αγροτουριστικών Μονάδων.

 

Ο Υπεύθυνος Συστημάτων Διαχείρισης της Q-Ways, κ. Λάζαρος Γκέτσιος, ενημέρωσε τους παρισταμένους για τα πλεονεκτήματα της εφαρμογής Συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων, ISO 22000 στις μονάδες επεξεργασίας τροφίμων και τους χώρους μαζικής εστίασης.

 

Τέλος ο γεωπόνος κ. Δημήτρης Τσίνας της Γαία Σύμβουλοι Επιχειρήσεων ενημέρωσε τους παραγωγούς για τα Συστήματα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης: Agro 2 και Globalgap και για τη δυνατότητα των ελαιοπαραγωγών της Λακωνίας να συμμετέχουν σε Ομάδες, προκειμένου να πιστοποιηθούν και να μπορέσουν να εισπράξουν το ποιοτικό παρακράτημα, την νέα καλλιεργητική περίοδο 2011-2012.

 

 

Για τους διοργανωτές

Λίνα Χαρβούρου

Γεωπόνος - Μελετήτρια