Σάββατο, 01 Αυγούστου 2015 09:02

Ελαιόλαδο ΠΟΠ: Ενημερωτικές εκδηλώσεις σε Κυπαρισσία και Καλαμάτα

Γράφτηκε από τον

Ενημερωτική εκδήλωση για την επέκταση του ΠΟΠ Καλαμάτας σε όλο το νομό πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, στην αίθουσα «Αλέκος Παπαδόπουλος» στην Κυπαρισσία.

Η ενημέρωση αφορούσε κυρίως τους ελαιοτριβείς και τους τυποποιητές της περιοχής σχετικά με τις απαιτήσεις και τις προϋποθέσεις ένταξης στο σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης του Agrocert. Αυτό που τονίστηκε είναι ότι δεν αρκεί από μόνη της η επέκταση για να πιστοποιηθεί όλο το παραγόμενο ελαιόλαδο της Μεσσηνίας ως ΠΟΠ, αλλά χρειάζεται ενημέρωση, συλλογική δράση και αρκετή δουλειά. Επισημάνθηκε επίσης ο σημαντικός ρόλος των ελαιοτριβείων καθώς είναι ο συνδετικός κρίκος των παραγωγών με το τελικό προϊόν, ενώ τονίστηκε ότι χρειάζεται συμμόρφωση σε συγκεκριμένες πρακτικές καλλιέργειας. Αναφορά έγινε και στις ομάδες παραγωγών ολοκληρωμένης διαχείρισης που υπάρχουν στην περιοχή οι οποίες μπορούν να δείξουν κατά κάποιο τρόπο τον δρόμο.

Από εκεί και πέρα σε ό,τι αφορά τους ελαιοτριβείς υπήρξε αναλυτική παρουσίαση από τον διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Αντώνη Παρασκευόπουλο για τα δεδομένα που δημιουργούνται, αλλά και για το ποιες διαδικασίες πρέπει να ακολουθήσουν ώστε να μπορέσουν να πιστοποιηθούν. Ο κ. Παρασκευόπουλος παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία της παραγωγής στη Μεσσηνία αλλά και ειδικά στην Τριφυλία, τονίζοντας ότι το προϊόν έχει όλες τις προοπτικές να γίνει "πρωταθλητής". "Το ΠΟΠ Καλαμάτας είναι το ισχυρότερο όνομα στον κόσμο" είπε και μίλησε στη συνέχεια για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει το προϊόν, τη διαδικασία παραγωγής και καλλιέργειάς του, αλλά και όλη την διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν ελαιοτριβείς και τυποποιητές για να μπουν στο σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης του Agrocert.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση σε σύντομες παρεμβάσεις τους, ο αντιπεριφερειάρχης Περικλής Μαντάς τόνισε ότι η επέκταση του ΠΟΠ είναι ένα όπλο στη φαρέτρα των πελοποννησιακών προϊόντων σημειώνοντας ότι πρέπει να σταθούν τόσο στην επέκταση αλλά και στις αλλαγές που έγιναν και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Τόνισε ότι πρέπει να γίνει εκστρατεία ενημέρωσης και να προχωρήσουν βήμα - βήμα, λέγοντας ότι είναι μοναδική ευκαιρία το μεσσηνιακό λάδι, ένα υψηλά ποιοτικό προϊόν, να γίνει συστατικό της παγκόσμιας διατροφικής αλυσίδας.

Ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας εξέφρασε την ικανοποίηση του δήμου λέγοντας ότι η υπόθεση του λαδιού πλέον μπαίνει σε άλλη βάση. Υποσχέθηκε τη συμβολή του δήμου σε όποια δράση χρειαστεί για να στηριχτεί αυτή η προσπάθεια και επισήμανε ότι ο Αντώνης Παρασκευόπουλος είναι ένα από τα πιο ισχυρά στοιχεία που έχει η περιοχή.

Εκ μέρους των ελαιοτριβέων, ο Αντώνης Μπαρτζελιώτης ανέφερε ότι με μεγάλη χαρά μετά από 20 χρόνια ένα αίτημα των Μεσσήνιων παραγωγών γίνεται πράξη. Αναγνώρισε ότι η ευθύνη τους είναι μεγάλη καθώς είναι ο συνδετικός κρίκος με τους παραγωγούς. Επισήμανε δε ότι η ποιότητα του προϊόντος είναι αυτή που θα το βγάλει από το τέλμα. "Πρέπει να σταματήσει ο ωχαδερφισμός, να διασφαλιστεί το προϊόν, να εξυψωθεί και να το μάθει όλος ο κόσμος" τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο γευσιγνώστης Νίκος Κουτσίκος σημείωσε ότι το ΠΟΠ ανήκει στους Μεσσήνιους ελαιοπαραγωγούς που χρόνια προσπαθούν για ποιοτικά προϊόντα, και όχι σε όλους. Τόνισε ότι το ΠΟΠ πρέπει να το αποδεχτούμε και στη συνέχεια να δούμε τι τροποποιήσεις μπορούν να γίνουν και τι να αλλάξει, ενώ είπε ότι κατά τη γνώμη του το ΠΟΠ στην περιοχή της Καλαμάτας μέχρι τώρα απέτυχε.

Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών "Νηλέας" Γιώργος Κόκκινος σημείωσε ότι οι εξελίξεις τρέχουν και πρέπει και οι παραγωγοί να τρέχουν. Στάθηκε σε δύο βασικά σημεία, στις προδιαγραφές, πως οι ίδιοι θα χτίσουν τη στρατηγική τους για το ΠΟΠ Καλαμάτας, αλλά και στο εσωτερικό σύστημα ελέγχου. Σημείωσε επίσης ότι πρέπει να δουν την αγορά καθώς αυτός είναι ο αποδέκτης και θα κρίνει το προϊόν. "Ο διάλογος που πρέπει να ανοίξει για τις προδιαγραφές πρέπει να είναι διαρκής. Το ΠΟΠ θα φέρει οφέλη σε βάθος χρόνου αν ομονοήσουμε και χαράξουμε σωστή πορεία" είπε.

Ο Νίκος Αθανασόπουλος πρόεδρος στο Συνεταιρισμό "Ελαιώνας" των Γαργαλιάνων, σημείωσε ότι με την επέκταση δεν σημαίνει ότι όλο το λάδι της Μεσσηνίας έγινε ΠΟΠ, δεν σημαίνει ότι αποκτά υπεραξία. "Για να γίνει αυτό χρειάζεται προσπάθεια και κόπο" τόνισε. Σημείωσε ότι σήμερα δικαιώνεται η ολοκληρωμένη διαχείριση όταν κάποιοι την πολέμησαν πριν κάποια χρόνια. Οι προϋποθέσεις του ΠΟΠ δεν είναι τίποτα άλλο από ένα σωστό σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης. Εκτίμησε δε ότι στην περιοχή των Γαργαλιάνων μπορεί το 50% του παραγόμενου ελαιολάδου να πιστοποιηθεί ΠΟΠ, θέλει όμως προσπάθεια, ενώ καταλήγοντας τόνισε ότι από την πλευρά του ο "Ελαιώνας" με τη γνώση που έχει αποκτηθεί μπορεί να βοηθήσει σε αυτό.

Κ.Μπ.

 

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ 

Ενημερωτική συνάντηση για την επέκταση του ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτας σε όλη τη Μεσσηνία, για ελαιοτριβείς, τυποποιητές και παραγωγούς, πραγματοποιήθηκε χθες στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου "Αλέξανδρος Κουμουνδούρος".

Την ενημέρωση έκαναν ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας Γιάννης Κυριακόπουλος και η γεωπόνος της υπηρεσίας Κυριακή Αρχοντάκη. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και η αντιπεριφερειάρχης Ελένη Αλειφέρη.

 

Κ.Μπ.