Κυριακή, 10 Ιουλίου 2011 22:11

Συνάντηση εμπόρων Πελοποννήσου στο Καλό Νερό: Γονάτισε η οικονομία των τοπικών αγορών

Γράφτηκε από τον

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εμπορικός κόσμος συζητήθηκαν στην συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στον Αϊ-Γιαννάκη Τριφυλίας, στο ξενοδοχείο "Νatura club". Τα προβλήματα αυτά έχουν εντατικοποιηθεί λόγω της οικονομικής κρίσης και της έλλειψης ρευστότητας που υπάρχει στην αγορά, ενώ έγινε αναφορά και σε τοπικά ζητήματα που απασχολούν τους τοπικούς εμπορικούς συλλόγους.
Η οικονομία των τοπικών αγορών έχει γονατίσει, επισημάνθηκε και οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε αδιέξοδο, ενώ μέσα από τον διάλογο γίνεται προσπάθεια να βρεθούν λύσεις για αυτή την δύσκολη κατάσταση.
Χαρακτηριστικά ο Βασίλης Παγώνης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας και αντιπρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου επισήμανε: «Προσπαθούμε να είμαστε κοντά στους τοπικούς εμπορικούς συλλόγους που είναι μέλη μας για να έρθουμε σε επαφή μαζί τους και να αναδείξουμε τα προβλήματα της τοπικής αγοράς. Γίνεται μια διαλογική συζήτηση ώστε καταρχήν να υπάρξει ένας διάλογος μεταξύ των κοινωνικών εταίρων που είναι πολύ σημαντικός, καθώς έχουμε φτάσει στο απροχώρητο, γιατί πραγματικά η οικονομία της χώρας μας έχει γονατίσει αλλά και η οικονομία των τοπικών αγορών έχει γονατίσει. Οι εμπορικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε αδιέξοδα που δεν έχουν ξαναζήσει, αν δεν λειτουργήσουν οι τοπικές αγορές δεν ανακυκλώνεται το χρήμα μέσα στην οικονομία, δεν παράγεται χρήμα και πάμε προς τελμάτωση. Αυτό δεν θα πρέπει να το αφήσουμε έτσι.
Σκοπός μας είναι να αναδείξουμε τα προβλήματα ξέροντας ότι οι λύσεις δεν είναι εύκολες ούτε έρχονται γρήγορα, όμως κουβεντιάζοντάς τα και βρίσκοντας καινούργιες ιδέες ευελπιστούμε κάποια στιγμή να βγούμε από αυτό τον κυκεώνα της κρίσης».
Στις θέσεις της Πολιτείας και της κυβέρνησης αναφέρθηκε ο βουλευτής Δημήτρης Κουσελάς ο οποίος μίλησε για την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, για το οποίο έχουν ευθύνη και οι τράπεζες, από την αρνητική ψυχολογία που υπάρχει στους καταναλωτές, αλλά και από την μείωση των εισοδημάτων τους. Από εκεί και πέρα επισήμανε τις δράσεις που αναπτύσσονται για την τόνωση της αγοράς σημειώνοντας πως μέχρι τις 20 Ιουλίου ξεκινά το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης που θα διοχετεύσει στην αγορά 1,2 δισ. ευρώ. Επίσης τον Σεπτέμβρη θα ενεργοποιηθούν τρία νέα εγγυοδοτικά προϊόντα που έχουν στόχο την ενίσχυση εξωστρέφειας των επιχειρήσεων. Το πρώτο αφορά 2.500 επιχειρήσεις με κεφάλαια κίνησης διάρκειας μέχρι 2 ετών, ένα δεύτερο αφορά την ενίσχυση της φερεγγυότητας των επιχειρήσεων στις εμπορικές τους συναλλαγές και το τρίτο αφορά την εγγύηση δανείων επενδυτικού σκοπού.
Παρατείνεται επιπλέον μέχρι τέλος του 2012 το εγγυοδοτικό προϊόν που έχει βγάλει το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης.
Ακόμη τόνισε ότι σε συνεργασία με το Επιμελητήριο και τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης υπάρχουν τρεις στόχοι: η μείωση των επιτοκίων των πυρόπληκτων δανείων, η παράταση των δανείων για το ΤΕΜΠΜΕ και η εκχώρηση 10 εκ. προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου για να καλυφθούν τα επενδυτικά σχέδια.
Την συνεδρίαση χαιρέτισε ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας που  σημείωσε ότι οι  μικρομεσαίοι πλήττονται βάναυσα από το μνημονιακό καθεστώς που έχει επιβληθεί. Εχει μεγάλη αξία η στήριξή τους, υπογράμμισε καθώς η τοπική αγορά είναι εκείνη που μπορεί να αιμοδοτήσει και την τοπική αυτοδιοίκηση. "Στηρίζουμε κάθε επενδυτική πρωτοβουλία που γίνεται στον τόπο μας. Ο δήμος μας δεν αύξησε τα δημοτικά τέλη και δεν μπορούν να αυξηθούν, αντίθετα πραγματοποιούνται δράσεις που στηρίζουν την τοπική κοινωνία, αλλά και ένα μέρος από τα πανηγύρια θα πηγαίνουν για στήριξη των τοπικών αγορών", τόνισε χαρακτηριστικά.
Σε φορολογικά ζητήματα αναφέρθηκε ο προϊστάμενος της ΔΟΥ Κυπαρισσίας και δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Κατσαργύρης, ενώ μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Μπακούρος και ο αντιδήμαρχος Γιάννης Φιλντίσης.


NEWSLETTER