Πέμπτη, 12 Μαϊος 2016 08:59

Εξαγωγή τεχνογνωσίας καλλιέργειας καρπουζιού από την Τριφυλία στην Αλβανία (βίντεο)

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Εξαγωγή τεχνογνωσίας καλλιέργειας καρπουζιού από την Τριφυλία στην Αλβανία (βίντεο)

Ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος μετέφερε την τεχνογνωσία της καλλιέργειας του καρπουζιού στην Αλβανία και τιμήθηκε γι’ αυτό. Ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης στο Δυρράχι της Αλβανίας μαζί με τον Τριφύλιο παραγωγό Χρήστο Αποστολόπουλο, που επένδυσε στην καλλιέργεια του καρπουζιού στη γειτονική χώρα.

Ο νομάρχης του Δυρραχίου που εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την επένδυση και την προσπάθεια αυτή, απηύθυνε στην αντιπεριφερειάρχη Ελένη Αλειφέρη σε τηλεφωνική επικοινωνία, αίτημα αδελφοποίησης της περιοχής του με τη Μεσσηνία, ενώ την κάλεσε να επισκεφθεί το Δυρράχι το επόμενο διάστημα.

Ολα αυτά έγιναν γνωστά χθες σε συνάντηση στο γραφείο της κ. Αλειφέρη. Και καλύφθηκαν πέρα από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και από το κρατικό κανάλι της Αλβανίας (NTV), με συνεργείο που αποτελούσαν η δημοσιογράφος Μαρία Λούλι και o γενικός διευθυντής Πιέτερ Σινάνι. Χρέη διερμηνέα εκτέλεσε ο Αλβανός παραγωγός Τζαμίλ Λαμαλάρι, που για χρόνια ήταν στην Τριφυλία και δούλεψε ως εργάτης στην καλλιέργεια του καρπουζιού. Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες το κρατικό κανάλι της Αλβανίας παρουσίασε εκπομπή - αφιέρωμα μίας ώρας για τις σύγχρονες πρακτικές καλλιέργειας στην Τριφυλία.

Ο Αντώνης Παρασκευόπουλος που τιμήθηκε και από το υπουργείο Γεωργίας της Αλβανίας για την 15ετή προσφορά του, ενημέρωσε ότι η προσπάθεια ξεκίνησε το 2001 μέσω προγράμματος του ΟΗΕ, στο πλαίσιο διακρατικής συνεργασίας για τη μεταφορά τεχνογνωσίας στην αγροτική παραγωγή. Παρατήρησε ότι με την εξωστρέφεια μπορούμε να δώσουμε δυναμική ανάπτυξης στην παραγωγή μας και στάθηκε στις καλλιέργειες χαμηλής κάλυψης του καρπουζιού και του αγγουριού της Τριφυλίας με τις εξαγωγές που αναπτύσσονται. Επεσήμανε ότι οι Αλβανοί που βοήθησαν την Τριφυλία ως εργάτες, σήμερα αποτελούν τους καλύτερους συνεργάτες μας, όπως έχει γίνει και με τους Πολωνούς.

Ο παραγωγός Χρήστος Αποστολόπουλος που επένδυσε στην καλλιέργεια καρπουζιού στην Αλβανία, δήλωσε συγκινημένος γιατί η γειτονική χώρα αναγνώρισε την προσφορά τους. Παρατήρησε ότι οι Αλβανοί εξάγουν καρπούζια στη Ρωσία και σε χώρες της Ευρώπης και πληρώνουν τοις μετρητοίς.

Η αντιπεριφερειάρχης Ελένη Αλειφέρη στάθηκε στην προβολή της Τριφυλίας και στην προσφορά του Αντ. Παρασκευόπουλου και ανέφερε πως θα τον υποχρεώσουμε να μεταφέρει την προσφορά του σε όλη την κοινωνία και την οικονομία. Στη συνέχεια αποδέχθηκε την πρόκληση του νομάρχη του Δυρραχίου να επισκεφθεί την περιοχή και δήλωσε θετική στην πρόταση αδελφοποίησης. Προέτρεψε το νομάρχη να μην εγκαταλείψουν την καλλιέργεια της γης, γιατί η αγροτική παραγωγή δίνει ανάπτυξη.

Ο νομάρχης του Δυρραχίου ζήτησε «να μας δώσετε και άλλες γνώσεις, σας έχουμε ανάγκη».

Ο Αλβανός παραγωγός Τζαμίλ Λαμαλάρι, που είχε εργαστεί στα καρπούζια της Τριφυλίας είπε ότι ο ίδιος καλλιεργεί 130 στρέμματα και η περιοχή συνολικά πάνω από 1.000.

Γ.Σ.

Σχόλια  

0 # GAZHS 12-05-2016 10:29
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΡΠΟΥΖΙ Η Η ΑΛΕΙΦΕΡΗ ΑΥΤΟΣ Ο ΓΙΓΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ;;;;;
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΣΑΣ ΝΑ ΠΑΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΤΗΝ ΕΞΑΓΕΤΕ .!!!!!!!!
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER