Πέμπτη, 12 Μαϊος 2016 17:32

Ημερίδα για τον διαβήτη το Σάββατο στην Καλαμάτα 

Γράφτηκε από την

Καλεσμένοι σε ενημερωτική ημερίδα σχετικά με το σακχαρώδη διαβήτη, θα είναι το Σάββατο και την Κυριακή στο ξενοδοχείο "Filoxenia" στην Καλαμάτα ο Αντώνης Σαμαράς και ο Γ. Κατρούγκαλος.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο τις ώρες 10.30 π.μ. - 2 μ.μ. και 6.30 - 9.30 μ.μ., θα γίνει επιστημονική ημερίδα για τους γιατρούς και τους επαγγελματίες υγείας της περιοχής, ενώ την Κυριακή 10.30 π.μ. - 2.30 μ.μ. θα ακολουθήσει ενημερωτική εκδήλωση για το κοινό, στον ίδιο χώρο. 

Τις ημερίδες θα ευλογήσει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, το Σάββατο στις 7 μ.μ. Παράλληλα, την ίδια ώρα έχει προσκληθεί να απευθύνει χαιρετισμό ο τ. πρωθυπουργός, βουλευτής Ν.Δ. Μεσσηνίας Αντώνης Σαμαράς, ενώ για να κηρύξει την έναρξη των εργασιών έχει προσκληθεί ο υπουργός Εργασίας, βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Μεσσηνίας Γιώργος Κατρούγκαλος.  

Στις εκδηλώσεις, οι διακεκριμένοι ειδικοί που συμμετέχουν θα ενημερώσουν τον τοπικό πληθυσμό για όλα τα νεότερα δεδομένα γύρω από την πρόληψη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της καλπάζουσας «επιδημίας» του σακχαρώδη διαβήτη, δίνοντας το μήνυμα αισιοδοξίας που προκύπτει από τη μάχη για την αντιμετώπισή του. 

Οι δράσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο διεξαγωγής του προγράμματος ενημέρωσης τόσο των γιατρών και επαγγελματιών υγείας όσο και του ευρύτερου κοινού, με τίτλο «Η ζωή με τον σακχαρώδη διαβήτη 2016».  

Το πρόγραμμα διοργανώνεται από το Εθνικό Κέντρο Ερευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των Επιπλοκών του (Ε.ΚΕ.ΔΙ.), σε συνεργασία με την Ελληνική Ακαδημία Ιατρικής Επιμόρφωσης (Ε.Α.Ι.Ε.), την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών (European Academy of Sciences and Arts - E.A.S.A.), το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Υγείας της E.A.S.A. (E.I.H.), τους κατά τόπους ιατρικούς συλλόγους και τα κατά τόπους εξωτερικά διαβητολογικά ιατρεία και διαβητολογικά κέντρα. 

Η Καλαμάτα αποτελεί το δεύτερο σταθμό του Ε.ΚΕ.ΔΙ. για το 2016, με πλούσιο επιστημονικό πρόγραμμα που καλύπτει μερικούς από τους βασικότερους τομείς ενδιαφέροντος των γιατρών και επαγγελματιών υγείας, των διαβητικών ατόμων, αλλά και του γενικότερου κοινού. 

Στις εργασίες του συνεδρίου θα μιλήσουν οι: Εμμανουήλ Γ. Φραγκούλης ομότιμος καθηγητής Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών (E.A.S.A. - Σάλτσμπουργκ, Αυστρία), αντιπρόεδρος Δ.Σ. του Ε.ΚΕ.ΔΙ., Παναγιώτης Γ. Χαλβατσιώτης επίκουρος καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Β’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική - Μονάδα Ερευνας και Διαβητολογικό Κέντρο Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν», μέλος Δ.Σ. του Ε.ΚΕ.ΔΙ., γενικός γραμματέας του Ινστιτούτου Μελετών του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.) και μέλος του Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.), Νικόλαος Π. Ματθαίου χειρουργός οφθαλμίατρος, ειδικός στην παθολογία και τη χειρουργική του γλαυκώματος, διευθυντής του Τμήματος Γλαυκώματος Ενηλίκων και Παίδων στο Ιατρικό Κέντρο (Μαρούσι). Γεωργία Α. Αργυρακοπούλου παθολόγος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, συνεργάτις της Β’ Παθολογικής Κλινικής και του Διαβητολογικού Κέντρου του Ιατρικού Κέντρου. Νικόλαος Λ. Κατσιλάμπρος ομότιμος καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Εργαστήριο Ερευνας «Ν. Σ. Χρηστέας και Ευγενίδειο Θεραπευτήριο», αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εσωτερικής Παθολογίας (Ε.Ε.Ε.Π.). Ακόμη οι: Σωτήριος Α. Ράπτης πρόεδρος Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Ερευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των Επιπλοκών του (Ε.ΚΕ.ΔΙ.), ομότιμος καθηγητής Παθολογίας, Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Σακχαρώδη Διαβήτη των Πανεπιστημίων Αθηνών και Ουλμ Γερμανίας, ακαδημαϊκός και μέλος της Συγκλήτου της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών (E.A.S.A., Σάλτσμπουργκ - Αυστρία), πρόεδρος Δ.Σ. της Ελληνικής Ακαδημίας Ιατρικής Επιμόρφωσης (Ε.Α.Ι.Ε.). 

Κατά τη διάρκειά της, θα δοθούν οι διαλέξεις: «Σακχαρώδης διαβήτης και μεταμόσχευση νεφρού», από τον ομότιμο καθηγητή Χειρουργικής και Μεταμοσχεύσεων του Πανεπιστημίου Αθηνών, συνεργαζόμενο ερευνητή του Κέντρου Κλινικής, Πειραματικής Χειρουργικής και Μεταφραστικής Ερευνας του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (Ι.ΙΒ.Ε.Α.Α.) Αλκιβιάδη Ι. Κωστάκη. «Δυνατότητες και όρια της χειρουργικής αντιμετώπισης του διαβητικού ποδιού», από τον ομότιμο καθηγητή Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.Ν.Ο), αντιπρόεδρο Δ.Σ. της Ελληνικής Ακαδημίας Ιατρικής Επιμόρφωσης (Ε.Α.Ι.Ε.) Αθανάσιο Λ. Γιαννόπουλο και «Η αποφασιστική συμμετοχή του γαστρεντερο-παγκρεατικού άξονα στην αναχαίτιση του καρδιομεταβολικού συνδρόμου», από τον πρόεδρο Δ.Σ. του Ε.ΚΕ.ΔΙ., καθηγητή Σωτήριο Α. Ράπτη.   

Στην ενημερωτική εκδήλωση για το κοινό την Κυριακή 15 Μαΐου θα παρουσιαστούν τα θέματα: «Γαστρεντερικός σωλήνας: ο “τροχονόμος” της εκκρίσεως της ινσουλίνης από το πάγκρεας» από τον πρόεδρο του Ε.ΚΕ.ΔΙ. κ. Ράπτη, «Διαβήτης και παθήσεις του οφθαλμού» από τον Νικόλαο Π. Ματθαίου, «Διαβήτης κύησης» από τη Γεωργία Α. Αργυρακοπούλου, «Υπογλυκαιμία στο διαβήτη: πρόληψη και αντιμετώπιση» από τον κ. Κατσιλάμπρο, «Η αναγκαιότητα της γρήγορης επίτευξης της ευγλυκαιμίας στην πρόληψη των επιπλοκών του διαβήτη», από τον Παναγιώτη Γ. Χαλβατσιώτη και «Οι ανάγκες και τα προβλήματα των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη στην Ελλάδα» από την Α. Σ. Καρούνου.