Παρασκευή, 13 Μαϊος 2016 09:16

Εκπτώσεις: Πτώση τζίρου έως 20% σε Καλαμάτα και Πύλο - Άνοδος στην Κυπαρισσία

Γράφτηκε από την

Σε χαμηλότερα επίπεδα από την αντίστοιχη περσινή κινήθηκε η εκπτωτική περίοδος του Μαΐου για μία στις δύο επιχειρήσεις. Το συμπέρασμα αυτό βγαίνει από σχετική έρευνα της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) με τους κατά τόπους Εμπορικούς Συλλόγους 74 περιοχών της χώρας.

Στην Καλαμάτα οι πωλήσεις των καταστημάτων λιανεμπορίου στο εν λόγω διάστημα των ενδιάμεσων εκπτώσεων κινήθηκαν πτωτικά σε ποσοστό 10% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή ενδιάμεση εκπτωτική περίοδο του Μαΐου - ενώ στα μαγαζιά της Πύλου η μείωση της αγοραστικής κίνησης έφθασε μέχρι 11 - 20%. Αντίθετα με θετικό πρόσημο 10% έκλεισαν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις για τα εμπορικά καταστήματα της Κυπαρισσίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, συνολικά το 30% των επιχειρήσεων σε 74 περιοχές της χώρας είδε τις φετινές πωλήσεις στις ενδιάμεσες εκπτώσεις να παραμένουν στα ίδια επίπεδα, και μόλις μία στις δέκα σε καλύτερο επίπεδο σε σύγκριση με το 2015. Βασική διαπίστωση για την γενικότερη εικόνα που προκύπτει από τις εκτιμήσεις των Εμπορικών Συλλόγων, είναι ότι η περίοδος των ενδιάμεσων εκπτώσεων της άνοιξης δεν βοήθησε ιδιαίτερα τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, αναφορικά με τα επίπεδα των πωλήσεων. Η επισήμανση αυτή συμφωνεί με τα ευρήματα της έρευνας στις εμπορικές επιχειρήσεις, όπου επιβεβαιώνεται ότι η ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος του Μαΐου στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν επηρεάζει τον συνολικό τζίρο, για το διάστημα της ανοιξιάτικης-καλοκαιρινής σεζόν. Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί στην αγορά, είναι ότι σχεδόν όλοι οι εκπρόσωποι αναφέρουν στην ΕΣΕΕ ότι σημειώθηκε μείωση στις πωλήσεις στην περιοχή τους σε σχέση με πέρυσι, ενώ μόλις οι 7 στους 74 αναφέρουν πως οι πωλήσεις των καταστημάτων της περιοχής τους κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα σε σχέση με το 2015. Σημαντικό τμήμα των εκπροσώπων (οι 30 στους 74) εκτιμούν ότι η μείωση των πωλήσεων των καταστημάτων κινήθηκε στο 11-20% σε σχέση με πέρυσι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους εκπροσώπους επισημάνθηκε η συρρίκνωση της διάρκειας της εκπτωτικής περιόδου, καθώς φέτος οι ενδιάμεσες εκπτώσεις διήρκεσαν σχεδόν μια εβδομάδα, εφόσον συνέπεσε η έναρξη του 10ημέρου με την Κυριακή του Πάσχα, ενώ την Κυριακή των εκπτώσεων δεν άνοιξαν στην πλειονότητά τους τα καταστήματα με καθολική απόφαση των τοπικών Εμπορικών Συλλόγων. Σημαντικό ρόλο στην πτώση που σημειώθηκε, κατέχουν -σύμφωνα πάντα με την εν λόγω έρευνα- οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις των ημερών, το γενικευμένο αρνητικό κλίμα της αγοράς, και η πολιτική και οικονομική ανασφάλεια της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης. Ουσιαστικά, «φαίνεται να αμφισβητείται πλέον η παραδοσιακή αντίληψη ότι οι εκπτώσεις λειτουργούν ενισχυτικά στην αγοραστική κίνηση και στον τζίρο των επιχειρήσεων. Λόγω της γενικότερης οικονομικής δυσχέρειας, των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων, τον περιορισμό της κατανάλωσης και της έλλειψης ρευστότητας, οι εκπτώσεις φαίνεται ότι ενώ παραδοσιακά αποτελούσαν μια περίοδο ανάκαμψης της αγοράς, πλέον έχουν πάψει να αποτελούν από μόνες τους ισχυρή κινητήριο δύναμη για την εμπορική κίνηση και την κατανάλωση», καταλήγουν τα συμπεράσματα από την έρευνα της ΕΣΕΕ.