Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2016 09:18

Τηλεπαιχνίδι «MESTERNES MESTER»: Η Μεσσηνία πρωταθλήτρια και στη Νορβηγία (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από τον

Στη Σκανδιναβία, θα πρέπει να περιμένουν μέχρι του χρόνου την άνοιξη για να μάθουν τον νικητή του επόμενου κύκλου του νορβηγικού τηλεπαιχνιδιού «Mesternes Mester (Ο Πρωταθλητής των Πρωταθλητών)», αλλά εμείς στη Μεσσηνία τον γνωρίζουμε ήδη...

Δεν είναι άλλος από την περιοχή μας, η οποία επελέγη ξανά -αυτή τη φορά από την νορβηγική εταιρεία παραγωγής Rubicon TV- για να φιλοξενήσει τα γυρίσματα του 8ου κύκλου της πιο πάνω δημοφιλέστατης για τους Σκανδιναβούς εκπομπής, με τηλεθέαση που ανέρχεται σε πολλά εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο.

Η αρχή είχε γίνει το 2012 με τον 5ο κύκλο του «Mastarnas Mastare», του αντίστοιχου σουηδικού τηλεπαιχνιδιού, ο οποίος προβλήθηκε πριν από 3 χρόνια, σημειώνοντας μάλιστα ρεκόρ τηλεθέασης.

Οπως δήλωσε στην «Ελευθερία» η Μάριτ Ασπεν, υπεύθυνη παραγωγής της Rubicon TV για το «Mesternes Mester», ήταν ακριβώς οι ομορφιές της Μεσσηνίας αυτές που την οδήγησαν να επιλέξει την περιοχή μας για τον 8ο κύκλο της νορβηγικής επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς:

«Μόλις είδαμε τις εικόνες που έφεραν μαζί τους, θέλαμε κι εμείς να έρθουμε εδώ» είπε χαρακτηριστικά η Νορβηγίδα υπεύθυνη παραγωγής.

Ετσι, μετά από επαφές με τον Θανάση Ψαρούλη, οι Νορβηγοί -τηλεοπτικά συνεργεία και συμμετέχοντες παίχτες, μαζί με τον εντυπωσιακό εξοπλισμό τους- έφτασαν στη Μεσσηνία στις αρχές του Σεπτεμβρίου και ξεκίνησαν τα γυρίσματα, «οργώνοντας» το νομό μας, χωρίς να πτοούνται ούτε από την κακοκαιρία που ο μήνας αυτός επιφύλαξε για κάποιες ημέρες.

Μάλιστα, αυτό το Σαββατοκύριακο 24 και 25 Σεπτεμβρίου, θα βρίσκονται στη Μεσσηνία αρχισυντάκτες και δημοσιογράφοι από μεγάλης κυκλοφορίας νορβηγικές εφημερίδες, προκειμένου -με αφορμή την ολοκλήρωση των γυρισμάτων- να επισκεφθούν τις περιοχές του νομού μας όπου έγιναν τα γυρίσματα του 8ου κύκλου του «Mesternes Mester».

 

Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Η Μάριτ Ασπεν δηλώνει στην «Ε» ότι της αρέσει η Μεσσηνία -στην οποία έρχεται για πρώτη φορά- και ερωτώμενη δηλώνει ότι ευχαρίστως θα ερχόταν και πάλι! 

- Γιατί επιλέξατε τη Μεσσηνία;

«Πρώτ’ απ’ όλα γιατί είναι μια όμορφη περιοχή, αλλά και λόγω των ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων, που "δένει" περίφημα με την εκπομπή, η οποία είναι βασισμένη σε βετεράνους πρωταθλητές που συγκεντρώνονται και ανταγωνίζονται μεταξύ τους, μέχρι να βγει ένας νικητής».

- Εχετε έρθει ξανά στη Μεσσηνία;

«Οχι, αλλά η σουηδική παραγωγή της εκπομπής του 2012 είχε έρθει και μόλις είδαμε τις εικόνες που έφεραν μαζί τους θέλαμε κι εμείς να έλθουμε στην περιοχή αυτή».

- Μετά την επίσκεψή σας αυτή, θα έρθετε και πάλι;

«Φυσικά, γιατί όχι, είναι μια όμορφη περιοχή! Την αγαπήσαμε πολύ». 

- Η προβολή του νέου κύκλου της εκπομπής στην Σκανδιναβία, νομίζετε ότι θα αποτελέσει μια έμμεση διαφήμιση της Μεσσηνίας στους τηλεθεατές που θα την παρακολουθήσουν;

«Η εκπομπή θα προβληθεί από το κρατικό κανάλι (σ.σ.: NRK / Norsk rikskringkasting). Εμείς έχουμε να δείξουμε εξαιρετικά όμορφα πλάνα και εικόνες από την περιοχή σας και τα διάφορα τοπία. Επομένως νομίζω ότι ναι, θα λειτουργήσει και έτσι η εκπομπή».

- Πόσο καιρό είσαστε στην περιοχή μας;

«Ηρθαμε στις αρχές του Σεπτεμβρίου, δηλαδή είμαστε ήδη τρεις εβδομάδες εδώ και ολοκληρώνουμε τα γυρίσματα την ερχόμενη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου, στο Στάδιο της Αρχαίας Μεσσήνης, όπου θα γίνει και το μεγάλο φινάλε αυτού του κύκλου της εκπομπής».

- Σε ποιες περιοχές της Μεσσηνίας κάνατε γυρίσματα;

«Επισκεφθήκαμε πολλές περιοχές, από την Πύλο μέχρι τη Μάνη. Κι αυτό γιατί, πέρα από το αθλητικό μέρος της εκπομπής, κινηματογραφούμε και καθημερινές δραστηριότητες από τη ζωή των 10 συμμετεχόντων αθλητών, στην παραλία, στην πόλη, στο αμπέλι».

- Ποιες είναι οι εντυπώσεις που έχουν σχηματίσει οι παίκτες από την περιοχή;

«Είναι πολύ ευχαριστημένοι, απολαμβάνουν τη διαμονή τους και επισημαίνουν ότι οι τοποθεσίες όπου γίνονται τα γυρίσματα είναι φανταστικές. Ολοι μας περνάμε πάρα πολύ καλά».

- Συνεργαστήκατε με τις τοπικές αρχές, αλλά και με τους ντόπιους γενικότερα;

«Ναι, είχαμε μεγάλη βοήθεια, τόσο από τις αρχές όσο και από τον κόσμο γενικότερα - και είμαστε εξαιρετικά ευγνώμονες γι’ αυτό. Είχαμε και κάποιες συναντήσεις όταν αναζητούσαμε τις περιοχές για τα γυρίσματα της εκπομπής».

- Καταλήγοντας, γνωρίζετε ότι η Καλαμάτα είναι υποψήφια για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης του 2021;

“Ναι, το γνωρίζω. Νομίζω ότι είναι μια όμορφη περιοχή και εύχομαι τα καλύτερα για την επίτευξη αυτού του στόχου».

Η Μάριτ Ασπεν εξέφρασε, τέλος, τις ευχαριστίες της παραγωγής προς το Κέντρο Ελληνικού Κινηματογράφου, την Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, το Γραφείο Σκανδιναβίας του ΕΟΤ, τους Δήμους Καλαμάτας, Μεσσήνης, Πύλου - Νέστορος και Δυτικής Μάνης, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας, την Διεύθυνση Αστυνομίας Μεσσηνίας, την ξενοδοχειακή επιχείρηση Costa Navarino, το μεταφραστικό γραφείο της Αθηνάς Ξανθάκη, και ιδιαιτέρως προς τον Θανάση Ψαρούλη, για την εξ αρχής παρότρυνση, τη συνεχή του συμπαράσταση και την πολύπλευρη συνδρομή του στο έργο της παραγωγής.

 

ΘΑΝΑΣΗΣ ΨΑΡΟΥΛΗΣ

Από την πλευρά του ο Θανάσης Ψαρούλης, μέλος του Δ.Σ. της Μεσσηνιακής Αμφικτιονίας που συνέδραμε την αποστολή των Νορβηγών καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής της στην περιοχή μας, δήλωσε στην «Ε» ότι η συγκεκριμένη εκπομπή έχει φανατικό κοινό στην Σκανδιναβία, με πολλά εκατομμύρια τηλεθεατές κάθε χρόνο:

«Είναι μια εκπομπή η οποία προάγει το αθλητικό ιδεώδες και δείχνει την αντοχή των βετεράνων πρωταθλητών, τη ζωή τους, τις επιτυχίες, αλλά και τις αποτυχίες τους. Ακριβώς επειδή έχει μεγάλη τηλεθέαση, είναι σημαντικό ότι τα γυρίσματα αυτού του κύκλου έγιναν στη Μεσσηνία, η οποία έτσι θα προβληθεί ιδιαίτερα στην Σκανδιναβία, όπως και η Ελλάδα γενικότερα βέβαια» σημειώνει.

Προσθέτει ακόμη ότι στο πλαίσιο της εκπομπής έγιναν πολλές λήψεις από αέρος -από ντρόουν- διάφορων όμορφων περιοχών της Μεσσηνίας, ενώ γυρίσματα για τα συνολικά 10 ωριαία επεισόδια έγιναν στο θέατρο της Πλάτσας, στο λιμανάκι της Τραχήλας, στη διαδρομή Τραχήλα - Αγιος Δημήτριος όπου οι μετέχοντες αθλητές διαγωνίστηκαν στην ποδηλασία, στη Γνώσπη στον Αγιο Νικόλαο, στην παραλία του Φονέα, αλλά και στην Καλόγρια, την αγαπημένη παραλία του Ζορμπά:

«Εκεί έγιναν ειδικές κινηματογραφήσεις, οι αθλητές έστρωσαν κι έφαγαν στο ίδιο σημείο όπου ο Ζορμπάς παρέθετε γεύματα στους φίλους του, και στη συνέχεια χόρεψαν με υπόκρουση από συρτάκι, βεβαίως» σημειώνει ο Θ. Ψαρούλης.

Αναφέρεται, τέλος, στα γυρίσματα που έγιναν στο φαράγγι και σε βίλα στη Σάνταβα, «με υπέροχη θέα του Μεσσηνιακού Κόλπου και "φαντασμαγορικά ηλιοβασιλέματα" όπως δήλωναν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες στην εκμπομπή», στη Βέργα με την εντυπωσιακή θέα της Καλαμάτας, μέσα στην πόλη της Καλαμάτας, στην παραλία της Μπούκας, στο κάστρο της Ανδρούσας, στους αμπελώνες Ψαρούλη στη Βασιλάδα, στο εκκλησάκι του προφήτη Ηλία στη Βοϊδοκοιλιά, στο Νιόκαστρο της Πύλου και στην Αρχαία Μεσσήνη.