Τετάρτη, 30 Αυγούστου 2017 09:29

Αδυναμία δήμων για ασφαλείς παραλίες: Σπάνιο είδος οι ναυαγοσώστες στη Μεσσηνία

Γράφτηκε από την
Αδυναμία δήμων για ασφαλείς παραλίες: Σπάνιο είδος οι ναυαγοσώστες στη Μεσσηνία

 

Την αδυναμία να βρουν ναυαγοσώστες επισημαίνουν μιλώντας στην "Ε" η αντιδήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτα Ντίντα, ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης Γιάννης Μαραμπέας και ο αντιδήμαρχος Μεσσήνης Νίκος Ξαρχάκος.

Δυστυχώς όμως όσοι πνιγμοί γίνονται κάθε καλοκαίρι είναι σε αφύλακτες παραλίες.

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη

 

Εν τω μεταξύ στις ακτές αρμοδιότητας του Λιμεναρχείου Καλαμάτας ορίζονται ως πολυσύχναστες συνολικά 8 παραλίες. Από αυτές οι 7 έχουν ναυαγοσώστη: οι 4 του Δήμου Καλαμάτας (από Ανάληψη μέχρι Μικρή Μαντίνεια), η Μπούκα στη Μεσσήνη, η Σάνταβα και η Καλόγρια στη Δυτική Μάνη, ενώ για την παραλία της Στούπας δεν βρέθηκε κανένας για τη θέση. Ενα άλλο ζήτημα επίσης είναι το πώς ορίζονται οι πολυσύχναστες παραλίες, όπου οι δήμοι (και από πέρυσι σύμφωνα με το σχετικό νόμο και οι καταστηματάρχες οι οποίοι κάνουν χρήση αιγιαλού) πρέπει να έχουν οπωσδήποτε ναυαγοσώστη. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Πύλου - Νέστορος δεν έχει ναυαγοσώστες στις παραλίες του δήμου, αν και ακτές του όπως αυτή της Γιάλοβας και η Βοϊδοκοιλιά είναι από τις πιο δημοφιλείς και φημισμένες -ο δήμος ναι μεν κάνει επαναλαμβανόμενες προκηρύξεις για τις θέσεις, όμως κανείς δεν εκδηλώνει ενδιαφέρον. 

ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΕΩΣ ΜΙΚΡΗ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ 6 ΘΕΣΕΙΣ

Η αντιδήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτα Ντίντα μιλώντας στην "Ε" επεσήμανε ότι πέρα από τις τέσσερις οργανωμένες και με Γαλάζια Σημαία ακτές, όπου υποχρεούται ο δήμος να έχει ναυαγοσώστη, λειτουργούν δύο ακόμα πύργοι με ισάριθμα άτομα. Ο δήμος απασχολεί συνολικά 10 ναυαγοσώστες, ώστε και στα 6 αυτά σημεία (από την Ανάσταση και ανά 600 μέτρα μέχρι τη Μικρή Μαντίνεια) να υπάρχει ένα άτομο όλες τις ημέρες της εβδομάδας, αλλά και να δίνονται και τα δύο ρεπό που δικαιούνται οι εργαζόμενοι, στο μέτρο πάντα του δυνατού. Η αντιδήμαρχος επισημαίνει πάντως την απροθυμία νέων ανθρώπων να παρακολουθήσουν την αντίστοιχη σχολή και να έχουν μια δουλειά για τους καλοκαιρινούς μήνες, επισημαίνοντας ότι συνήθως αυτοί που προσλαμβάνονται είναι φοιτητές -γι' αυτό και διαθέσιμοι από τον Ιούλιο και μετά, οπότε τελειώνει η εξεταστική στα πανεπιστήμια και τα τεχνολογικά ιδρύματα. Σημειώνεται ότι ο ένας σταθμός μπροστά στην παραλία του “Filoxenia” στελεχώνεται και εξοπλίζεται με μέριμνα του ξενοδοχείου.

2 ΑΝΤΙ ΓΙΑ 3 ΣΤΗ ΜΑΝΗ, 1 ΣΤΗΝ ΜΠΟΥΚΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ

Την έλλειψη ενδιαφέροντος να κάνει κάποιος τη δουλειά του ναυαγοσώστη μας επισημαίνουν τόσο ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης Γιάννης Μαραμπέας, όσο και ο αντιδήμαρχος Μεσσήνης Νίκος Ξαρχάκος. Ο Γ. Μαραμπέας τονίζει ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον από κανέναν για τη δουλειά αυτή κι έτσι δεν προχωρά η διαδικασία πρόσληψης ναυαγοσωστών. Φέτος ο Δήμος Δυτικής Μάνης έκανε 3 προκηρύξεις για 4 ναυαγοσώστες και τελικά ενδιαφέρθηκε ένας ντόπιος για την παραλία της Καλόγριας στη Στούπα και αργότερα ένας ακόμα για τη Σάνταβα. Η παραλία της Στούπας δεν έχει ναυαγοσώστη παρότι συγκαταλέγεται στις πολυσύχναστες. Ο δήμαρχος το αποδίδει πάντως στο ότι τα χρήματα είναι λίγα και η περιοχή τους απομονωμένη (μακρινή απόσταση για κάποιον ο οποίος δεν είναι ντόπιος), αντίθετα με τη Σάνταβα που είναι κοντά στην Καλαμάτα και ένας νέος μπορεί να έχει το κίνητρο για να δουλέψει εκεί. Σημείωσε επίσης ότι στην Καλόγρια ο ναυαγοσώστης δουλεύει Σαββατοκύριακο και παίρνει τα ρεπό του μέσα στην εβδομάδα. 

Ο Νίκος Ξαρχάκος επιβεβαίωσε την απροθυμία των νέων να δουλέψουν ως ναυαγοσώστες και επεσήμανε ότι ο δήμος έψαχνε για δύο και αυτούς μόνο για την παραλία της Μπούκας, που είναι η πιο πολυσύχναστη παραλία του δήμου. Οπως σημείωσε, παρά το ότι εγκρίθηκαν οι θέσεις, βρέθηκε μόνο ένας. Πάντως και σε αυτές της Ανάληψης, του Αβραμιού και του Πεταλιδίου συχνάζουν κυρίως οικογένειες και παιδιά, ωστόσο δεν είναι χαρακτηρισμένες ως πολυσύχναστες. 

ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΑΠΟΥΣΙΑ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΗ

Εν τω μεταξύ πέρυσι τον Αύγουστο το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας βεβαίωσε τα πρώτα πρόστιμα σε καταστηματάρχες για την απουσία ναυαγοσωστών από τουριστικές παραλίες της Μάνης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της "Ε" το οποίο δημοσιεύτηκε πέρυσι στα τέλη Σεπτεμβρίου, το Λιμεναρχείο επέβαλε πρόστιμα σε 14 μαγαζιά στην παραλία της Στούπας και σε άλλα 7 στην Καλόγρια, καθώς και στο Δήμο Δυτικής Μάνης, επειδή δεν είχαν ναυαγοσώστη. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι και τον περσινό Ιούλιο ο νόμος προέβλεπε ότι μόνο οι δήμοι είναι υπεύθυνοι για την τοποθέτηση ναυαγοσωστών, αλλά τον Αύγουστο του 2016 άλλαξε και πλέον υποχρεώνει και τους καταστηματάρχες που κάνουν χρήση του αιγιαλού να απασχολούν ναυαγοσώστες. 

ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΑΙΓΙΑΛΟΥ

Ετσι, λοιπόν το Λιμεναρχείο Καλαμάτας ξεκίνησε από πέρυσι τον Αύγουστο ελέγχους σε όλες τις παραλίες, όπου είχε παραχωρηθεί ο χώρος του αιγιαλού σε καταστήματα, ενώ δεν υποχρεώνεται κάθε κατάστημα να έχει από έναν ναυαγοσώστη αλλά μπορούν όλοι μαζί να μοιραστούν τα έξοδα και να προσλάβουν κάποιον από κοινού. 

Πέρυσι, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία τα οποία ζητήσαμε από τη λιμενική αρχή Καλαμάτας, από την υπηρεσία βεβαιώθηκαν 40 παραβάσεις στους αρμόδιους ΟΤΑ για έλλειψη ναυαγοσώστη και εξοπλισμό. Συνολικά 125 παραβάσεις στους συνυπεύθυνους (σ.σ. ιδιώτες), επίσης για έλλειψη ναυαγοσώστη και εξοπλισμό, καθώς και 5 παραβάσεις στους ναυαγοσώστες για ελλιπή καθήκοντα. 

ΦΕΤΙΝΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ

Φέτος, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της υπηρεσίας, μέχρι και τις 23 Αυγούστου, βεβαιώθηκαν 31 παραβάσεις στους αρμόδιους ΟΤΑ για έλλειψη ναυαγοσώστη και εξοπλισμό και 8 στους συνυπεύθυνους, ενώ εκκρεμεί η  παροχή στοιχείων από τους αρμόδιους ΟΤΑ και την Κτηματική Υπηρεσία (για τους συνυπεύθυνους). Επίσης, φέτος, μέχρι την προαναφερόμενη ημερομηνία, έχουν βεβαιωθεί και 3 παραβάσεις στους ναυαγοσώστες για ελλιπή καθήκοντα.  

ΠΟΛΥΣΥΧΝΑΣΤΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Στην περιοχή αρμοδιότητας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας ως πολυσύχναστες παραλίες λειτουργούν οι εξής: 

Δήμος Καλαμάτας: α) Ανατολική Παραλία (έως δυτικό όριο του ξενοδοχείου "Filoxenia"), β) η παραλία μπροστά από το ξενοδοχείο "Filoxenia", γ) η παραλία Αλμυρού, δ) η παραλία Μικρής Μαντίνειας.

Δήμος Δυτικής Μάνης: ε) Παραλία Σάνταβας, στ) η παραλία της Καλόγριας στην Στούπα, ζ) η παραλία της Στούπας. 

Δήμος Μεσσήνης: η) Παραλία Μπούκας. 

Να σημειωθεί ότι οι πολυσύχναστες παραλίες καθορίζονται από ειδική επιτροπή και το σχετικό Π.Δ. προβλέπει την πρόσληψη «ικανού αριθμού ναυαγοσωστών και εφοδιασμό τους με τον απαραίτητο εξοπλισμό», κάτι το οποίο «αποτελεί υποχρέωση των εκμεταλλευόμενων τις εγκαταστάσεις αυτές». Η εν λόγω επιτροπή συγκροτείται το πρώτο δίμηνο κάθε χρόνου και αποφασίζουν από κοινού οι κατά τόπο λιμενάρχης, εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ενότητας και του δήμου, αλλιώς -κατά περίπτωση- του ΕΟΤ ή του Λιμενικού Οργανισμού ή Ταμείου. Οι πολυσύχναστες παραλίες κρίνονται «λαμβάνοντας ενδεικτικά υπόψη τη μέση ημερήσια προσέλευση 500 λουομένων κατά τις περιόδους αιχμής για μήκος ακτογραμμής 1 χιλιομέτρου», αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τυχόν ατυχήματα που έχουν συμβεί κατά το παρελθόν. Οι επιτροπές αυτές -σύμφωνα με το σχετικό Π.Δ.- αποφασίζουν κατά πλειοψηφία εντός του Φεβρουαρίου κάθε χρόνου. 

ΓΙΑ 3 ΜΗΝΕΣ, 7 ΜΕΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για να έχει κανείς άδεια ναυαγοσώστη θα πρέπει σύμφωνα με το νόμο να έχει εκπαιδευτεί (θεωρητικά και πρακτικά) σε σχολή «που είναι εφοδιασμένη με άδεια ίδρυσης και λειτουργίας σε ισχύ από την οικεία λιμενική αρχή». Ωστόσο οι απόφοιτοι των σχολών (στην Καλαμάτα τέτοια σχολή δεν υπάρχει) για να εργαστούν ως ναυαγοσώστες θα πρέπει προηγουμένως να έχουν εφοδιαστεί με την απαραίτητη άδεια από την λιμενική αρχή. Σημειώνεται ότι το Λιμεναρχείο Καλαμάτας φέτος έχει εκδώσει 7 άδειες, όσες και πέρυσι. 

Σύμφωνα δε με το Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο η Παν. Ντίντα σημείωσε στην "Ε" ότι τηρείται για τους ναυαγοσώστες, σε μια θέση θα πρέπει από 1 Ιουνίου έως 31 Αυγούστου να υπάρχει κάποιος 7 μέρες την εβδομάδα, από τις 10.30 το πρωί έως τις 5.30 το απόγευμα. Οι ναυαγοσώστες δουλεύουν πενθήμερο και πρέπει κανονικά να υπάρχουν αναπληρωτές για να παίρνουν δύο ημέρες την εβδομάδα το ρεπό τους. 


NEWSLETTER