Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2011 21:09

Ανησυχία στη Μεσσηνία για την κατάρρευση του "Thomas Cook"

Γράφτηκε από την
Ανησυχία στη Μεσσηνία για την  κατάρρευση του "Thomas Cook"

 

Ανησυχία προκαλεί και στους τουριστικούς πράκτορες της Μεσσηνίας η κατάρρευση της μετοχής του τουριστικού οργανισμού "Thomas Cook". Οι Αγγλοι τουρίστες άλλωστε αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι των ξένων τουριστών στο νομό, ενώ ποσοστό περίπου 80% αυτών έρχεται μέσω του "Thomas Cook".

Ο Δημήτρης Μανιάτης τόνισε ότι ο συγκεκριμένος τουριστικός οργανισμός είναι ο δεύτερος σε μέγεθος παγκοσμίως. «Δεν είναι κάποιος τυχαίος tour operator, διαθέτει το μεγαλύτερο κομμάτι από την τουριστική πίτα, τόσο σε επίπεδο νομού όσο και πανελλαδικά», σημείωσε. Είπε επίσης ότι το "Thomas Cook" ήδη έχει κλείσει συμβόλαια στη Μεσσηνία και όλη την Ελλάδα για την επόμενη τουριστική περίοδο και προέβλεψε ότι ενδεχόμενη κατάρρευσή του «θα έχει μεγάλες συνέπειες στον παγκόσμιο τουρισμό». Συγκεκριμένα για το νομό είπε ότι οι ξένοι τουρίστες που έρχονται κάθε χρόνο είναι σε ποσοστό 70% Αγγλοι και το 80% αυτών έρχονται με τουριστικά πακέτα του Thomas Cook.

Καταλήγοντας ο Δημ. Μανιάτης είπε ότι δύσκολα θα αναπληρωθούν τα χαμένα πακέτα αν ο οργανισμός δεν τα καταφέρει και σημείωσε ότι όλοι στο χώρο του τουρισμού περιμένουν τις εξελίξεις.

Ο Χαράλαμπος Δουφεξής βασικός προμηθευτής του Thomas Cook στη Μεσσηνία, περιορίστηκε στην επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας προς τους συνεργάτες της. Αυτή λοιπόν αναφέρει: «Γνωρίζουμε ότι η ανακοίνωση στο χρηματιστήριο του Λονδίνου πιθανόν να ελκύσει την προσοχή των μέσων ενημέρωσης, γι΄ αυτό το λόγο το μήνυμα που θα θέλαμε να δώσουμε στους συνεργάτες - πελάτες και προμηθευτές μας είναι ότι συνεχίζουμε τη δουλειά μας όπως συνήθως», και συνεχίζει: «Είναι σημαντικό να καταλάβουμε όλοι ότι παραμένουμε σταθεροί στις τραπεζικούς μας διακανονισμούς και ότι αυτό είναι μέρος του σχεδιασμού μας - δηλαδή, να παραμείνουμε σταθεροί στις παρούσες οικονομικές συνθήκες».

Ο Βασίλης Ζαφειρόπουλος εκτιμά ότι μια ενδεχόμενη κατάρρευση του Thomas Cook θα έχει επιπτώσεις και για τον τουρισμό της Μεσσηνίας. Είπε μάλιστα πως όταν κατέρρευσε πριν δύο χρόνια ένας άλλος αγγλικός τουριστικός κολοσσός «διαπιστώθηκε σημαντική μείωση στην προσέλευση Αγγλων τουριστών στο νομό». Παράλληλα τόνισε ότι τα τουριστικά γραφεία από το 2008 που πρωτοξεκίνησε η κρίση και μετά προσπαθούν να βρουν τρόπους για να φέρουν τουρίστες «κι όταν ταξιδιωτικοί κολοσσοί καταρρέουν στην παγκόσμια αγορά η ζήτηση λιγοστεύει για τη Μεσσηνία και την Ελλάδα».

Ο Βασίλης Μανιάτης περιμένει ότι μια ενδεχόμενη κατάρρευση του Thomas Cook θα έχει σίγουρα επιπτώσεις στον τοπικό τουρισμό. «Θα αποτελέσει πλήγμα για τον τοπικό τουρισμό και ειδικά για περιοχές όπως η Μάνη που συγκεντρώνει πολλούς Αγγλους τουρίστες». Εκτίμησε πάντως ότι ένα κομμάτι του ποσοστού Αγγλων τουριστών που θα χάσει η Μεσσηνία σε μια τέτοια περίπτωση θα αναπληρωθεί μέσα από συνεργασίες με άλλους tour operators.

Ρεπορτάζ

Νικολέττα Κολυβάρη

 


NEWSLETTER