Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2017 09:29

Δήμαρχοι και επαγγελματίες της Μεσσηνίας στην “Ε”: Κοσμοπλημμύρα με μικρή κατανάλωση

Γράφτηκε από την

Οι επισκέπτες κατέκλυσαν φέτος τη Μεσσηνία απ' άκρη σ' άκρη. Οι δημοτικοί άρχοντες των πιο τουριστικών περιοχών του νομού είναι ευχαριστημένοι με το πλήθος του κόσμου, αν και όπως φαίνεται η... κοσμοπλημμύρα δεν άφησε πίσω της τα κέρδη που περίμεναν οι επαγγελματίες εστίασης και τουρισμού.

Οι τουρίστες εδώ στο νότο παραμένουν μεσαίου και κατώτερου εισοδήματος, αναφέρει στην "Ε" ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Δημήτρης Μανιάτης. Η σεζόν στο χώρο της εστίασης και των ενοικιαζόμενων δωματίων κύλησε χωρίς τα ανάλογα κέρδη σε σχέση με την τουριστική άνθιση της χώρας και τις μεγάλες προσδοκίες για τη Μεσσηνία, λένε οι πρόεδροι των αντίστοιχων σωματείων, Ανδρέας Ζαγάκος και Χρηστίνα Μελεξοπούλου. Ο δε πρόεδρος των ξενοδόχων, Δημήτρης Καραλής, δεν συμμερίζεται τον ενθουσιασμό για το μέλλον του τουρισμού στο νομό μας και, όπως και ο κ. Μανιάτης, επισημαίνει την έλλειψη σχεδιασμού και την ανεπάρκεια σε βασικές υποδομές, που δοκιμάζουν τις αντοχές του επισκέπτη.    

 

ΟΙ ΔΗΜΟΙ

 

ΠΥΛΟΣ

Ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης λέει ότι η φετινή σεζόν κύλησε πιο καλά από πέρυσι: «Υπήρχε πολύς κόσμος παντού και φάνηκε ότι η τουριστική περίοδος επεκτάθηκε». Βέβαια, «ακόμα δεν έχουμε κάνει αποτίμηση για να δούμε αν και τα έσοδα ήταν περισσότερα για τους επαγγελματίες». Τον δικό του ρόλο στην αύξηση των επισκεπτών, όπως αναφέρει, «έπαιξε και ο καλλωπισμός και οι αναπλάσεις από το δήμο. Τα σχόλια του κόσμου ήταν καλά και θέλουν να έρθουν ξανά του χρόνου, μαζί με φίλους».

 

ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Η αντιδήμαρχος Καλαμάτας και αναπληρώτρια δημάρχου Παναγιώτα Ντίντα είπε ότι τουριστικά, φέτος ήταν μία «από τις καλύτερες χρονιές που έχει δει η Καλαμάτα». Σημαντικό θεωρεί το ότι η περιοχή δεν προσελκύει επισκέπτες μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά για «τουλάχιστον 7 μήνες: Φέτος η σεζόν ξεκίνησε από τα τέλη Μαρτίου και συνεχίστηκε τον Απρίλιο με τις μαθητικές εκδρομές». Το Μάιο, η Καλαμάτα φιλοξένησε σύνεδρους οι οποίοι συμμετείχαν σε επιστημονικές διοργανώσεις και συνέδρια, ενώ η πόλη συνεχίζει και το Σεπτέμβριο να δέχεται κόσμο, «με πολύ καλές πληρότητες». Αισιόδοξη είναι η αντιδήμαρχος και για τον Οκτώβριο, χάρη και στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών. Επίσης μας προϊδέασε για «μια μεγάλη προωθητική ενέργεια, για την οποία θα ενημερώσουμε μέσα στις επόμενες ημέρες». Νέα δυναμική πιστεύει ότι θα δώσει στην περιοχή και η λειτουργία νέων ξενοδοχειακών μονάδων, οι οποίες θα είναι έτοιμες σύντομα. 

 

ΜΑΝΗ

Ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης Γιάννης Μαραμπέας είναι ευχαριστημένος από την τουριστική κίνηση, αφού φέτος το καλοκαίρι η Μάνη «βούλιαξε» από τον πολύ κόσμο. Μάλιστα, τονίζει ότι «εξακολουθούμε να έχουμε επισκέπτες· ο Σεπτέμβριος ειδικά για την περιοχή του Λεύκτρου πάει πολύ καλύτερα και απ' ό,τι περιμέναμε». Οσο για το κατά πόσο ευνοήθηκε η τοπική οικονομία, σημειώνει ότι οι απόψεις διίστανται: Αλλοι επαγγελματίες είναι ευχαριστημένοι από τις εισπράξεις και άλλοι λένε ότι μπορεί ο κόσμος να ήταν περισσότερος από πέρυσι, ωστόσο τα έσοδά τους μειώθηκαν. 

 

ΜΕΣΣΗΝΗ

Ο αντιδήμαρχος Μεσσήνης Νίκος Ξαρχάκος πιστεύει ότι τουριστικά η σεζόν πήγε πολύ καλά για το δήμο, και παρόλο που δεν έχει επίσημα στατιστικά στοιχεία, οι επαγγελματίες του τουρισμού στο παραλιακό μέτωπο είναι ευχαριστημένοι. «Στις συζητήσεις με ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων και ξενοδόχους συμπεραίνουμε ότι, πράγματι, είμαστε πολύ καλύτερα από πέρυσι, με τις πληρότητες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο να αγγίζουν το 100%», σημειώνει. Και προσθέτει ότι η εκτίμηση είναι πως η τουριστική κίνηση αυξήθηκε κατά 10-15% σε σύγκριση με πέρυσι. Επιπρόσθετα, «και αυτή τη στιγμή στο Πεταλίδι, την Αίπεια, τον Αγ. Ανδρέα και τους Χράνους, οι πληρότητες στα τουριστικά καταλύματα και ξενοδοχεία ξεπερνούν το 50% - και είναι Σεπτέμβριος». Ωστόσο, η αυξημένη παρουσία επισκεπτών δεν σήμανε και αυξήσεις στους τζίρους άλλων επαγγελματικών χώρων όπως η εστίαση, σύμφωνα με την εικόνα που ο κ. Ξαρχάκος έχει από τους τοπικούς επαγγελματίες. 

 

ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

 

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημήτρης Μανιάτης, ο οποίος δραστηριοποιείται πολλά χρόνια στο χώρο του τουρισμού, επισημαίνει ότι «καταρχάς, η τουριστική σεζόν δεν έχει ολοκληρωθεί, συνεχίζεται έως 10-15 Οκτωβρίου, και με το γκολφ κι άλλες εναλλακτικές δραστηριότητες στην ύπαιθρο θα επεκταθεί μέχρι το Νοέμβριο». Πάντως θεωρεί ότι γενικά «η περιοχή ναι μεν είχε πολύ κόσμο, αλλά η αγοραστική δύναμη των επισκεπτών δεν ήταν η αναμενόμενη». Αναφέρει ότι «στη Μεσσηνία μιλάμε κυρίως για επαναλαμβανόμενους πελάτες που δεν κάνουν εκδρομές, δεν τρώνε σε ταβέρνες και δεν χρησιμοποιούν επαγγελματικά αυτοκίνητα». Αρα, όπως λέει, δεν αφήνουν λεφτά στην τοπική αγορά, και επιπρόσθετα είναι μεσαίου και κατώτερου εισοδήματος. 

Ο κ. Μανιάτης θέτει ως άμεση την ανάγκη για προσέλκυση τουριστών με υψηλά εισοδήματα, όμως αυτό προϋποθέτει «τα ανάλογα καταλύματα». 

Ενα άλλο ζήτημα που, όπως επισημαίνει, κρατά στάσιμη τη Μεσσηνία είναι οι υποδομές: «Ναι μεν οι αεροπορικές συνδέσεις με ευρωπαϊκές πρωτεύουσες συμβάλλουν στο να προτιμήσει κάποιος την περιοχή, αλλά για να βελτιωθούν οι υπηρεσίες χρειάζεται επίσης επέκταση του αεροδρομίου, αναβάθμιση του λιμανιού της Καλαμάτας, καθώς και αναβάθμιση του οδικού δικτύου προς Πύλο, Κορώνη και Αγιο Νικόλαο».

 

ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας Δημήτρης Καραλής λέει ότι βρισκόμαστε πλέον στο κλείσιμο της τουριστικής σεζόν και η φετινή χρονιά για τους ξενοδόχους στο νομό «ήταν μια επανάληψη της περσινής χρονιάς». Προσθέτει πως «στη Μεσσηνία η τουριστική σεζόν είναι μικρή» - και επιπλέον λέει ότι «η περιοχή μας δουλεύει με εγχώριους τουρίστες, και τα εισοδήματα των Ελλήνων έχουν πληγεί». Επιπρόσθετα θεωρεί πως ο νομός αντιμετωπίζει «δομικά προβλήματα, που παραμένουν αμετάβλητα και έρχονται από το παρελθόν - προβλήματα που στοιχειώνουν όλες τις οικονομικές δραστηριότητες, εγκλωβίζουν και εμποδίζουν τη δυναμική προοπτική της περιοχής. Από το αεροδρόμιο, μέχρι τους δρόμους στο εσωτερικό της Μεσσηνίας, που είναι όπως ακριβώς ήταν μετά την Κατοχή!». Πιστεύει μάλιστα ότι «οποιονδήποτε επισκέπτη κι αν ρωτήσετε θα σας πει ότι χαλάει τη διάθεσή του, μετά την ελάχιστη διαδρομή από την Αθήνα οδηγώντας στον αυτοκινητόδρομο, να περάσει τον αναγκαστικό Γολγοθά συνεχίζοντας στο εσωτερικό οδικό δίκτυο». 

Φυσικά αναγκαίες παρεμβάσεις χρειάζονται, όπως λέει, και σε άλλες βασικές υποδομές. Επίσης, «λείπει ο κεντρικός σχεδιασμός για την πώληση του τουριστικού μας προϊόντος, ενώ από άποψη ιστορική και πολιτιστική, αλλά και από φυσική ομορφιά, ο νομός υπερτερεί». Ομως, θα πρέπει «να βρούμε την ανάλογη πελατεία». 

 

ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ

Η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Δωματίων Μεσσηνίας Χριστίνα Μελεξοπούλου λέει ότι «καμία σχέση δεν είχε η φετινή σεζόν με αυτά που πιστεύαμε». Η άποψή της είναι ότι, παρά τα όσα είχαν ακουστεί για επιμήκυνση της σεζόν φέτος, «το χρονικό διάστημα ήταν πολύ μικρό· γεμάτοι ήμασταν μόνο τον Αύγουστο - και το Σεπτέμβριο ό,τι δουλέψουμε με ξένους». Η ίδια θεωρεί ότι για τους επαγγελματίες του κλάδου λειτούργησε αρνητικά η δυνατότητα ενοικίασης δωματίων μέσω Airbnb. Και προσθέτει ότι η ίδια εικόνα για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια επικρατεί και στην υπόλοιπη Μεσσηνία, όχι μόνο στην Καλαμάτα. 

 

ΕΣΤΙΑΣΗ

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Ανδρέας Ζαγάκος αναφέρει ότι «θεωρητικά η σεζόν έχει τελειώσει για την Παραλία», καθώς όπως κάθε χρόνο «στα μέσα Σεπτεμβρίου χάνει τη δυναμική της». 

Φέτος λέει ότι έγινε ευοίωνη αρχή το Πάσχα κι αυτό έδωσε «την ελπίδα ότι η σεζόν θα κρατήσει 4 μήνες». Ωστόσο, «η αστάθεια του καιρού δεν βόηθησε τον Ιούνιο και μέχρι τα μέσα Ιουλίου, όπως και η περιορισμένη οικονομική δυνατότητα των επισκεπτών».  

Στην ουσία οι καταστηματάρχες «δούλεψαν μόνο τον Αύγουστο», λέει ο κ. Ζαγάκος. Ετσι, ο στόχος που πρέπει να επιτευχθεί είναι «ο Αύγουστος να γίνει 3 μήνες - και ας αφήσουμε τις βαρύγδουπες δηλώσεις για 12μηνο τουρισμό: Ο 12μηνος τουρισμός είναι για τη Βαρκελώνη και τη Ρώμη. Η Καλαμάτα ας θέσει στόχο να αποκτήσει σε βάθος δεκαετίας τουρισμό 5-6 μήνες το χρόνο και σε πρώτη φάση να κάνει 5 events μέσα στο χειμώνα, για να συντηρούνται τα καταστήματα».