Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2017 17:08

Σημαντικές οι προοπτικές περαιτέρω τουριστικής ανάπτυξης και προώθησης των προορισμών της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Γράφτηκε από την
Σημαντικές οι προοπτικές περαιτέρω τουριστικής ανάπτυξης και προώθησης των προορισμών της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Του Γιάννη Α. Ρέτσου

Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων

Ο ελληνικός τουρισμός διανύει μία περίοδο σταθερής ανόδου σε επίπεδο αφίξεων. Δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο σε άλλα βασικά του μεγέθη, όπως στη μέση δαπάνη ανά ταξίδι και στη μέση παραμονή των τουριστών. Αλλά και τα οφέλη δεν είναι ίδια για κάθε περιοχή της χώρας, καθώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο για τη διαμόρφωση των τουριστικών μεγεθών ανά προορισμό.  

Τα πρώτα μηνύματα για το 2018 από την διεθνή έκθεση τουρισμού World Travel Market στο Λονδίνο, που επισκεφθήκαμε πρόσφατα, είναι θετικά για τον ελληνικό τουρισμό. Βέβαια, οι προκλήσεις εξακολουθούν να είναι πολλές, με το φόρο διαμονής έτοιμο να εφαρμοσθεί από τις αρχές του 2018 στερώντας επιπλέον ανταγωνιστικότητα από το τουριστικό μας προϊόν, και τις υποδομές μας, δημόσιες και ιδιωτικές, να χρήζουν εκσυγχρονισμού.  Επιπροσθέτως, οι επενδύσεις που είναι απαραίτητες για την προσέλκυση περισσότερων τουριστών με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά, δυσχεραίνονται από τη δυσλειτουργία του τραπεζικού συστήματος και από έναν επενδυτικό νόμο που παραμένει σε αδράνεια.  

Ο ΣΕΤΕ, απέναντι στις προκλήσεις, απαντά με τη δρομολόγηση εξωστρεφών δράσεων οι οποίες έχουν ως κύριο στόχο την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων του τομέα. Κεντρικός άξονας της στρατηγικής του Συνδέσμου είναι η ολιστική, μακροχρόνια και βιώσιμη ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού. Στο πλαίσιο αυτό ενισχύει, περαιτέρω, το Ινστιτούτο του (ΙΝΣΕΤΕ) και την Marketing Greece, ώστε να παραμείνει στην πρώτη γραμμή της μάχης για την προβολή των ελληνικών προορισμών και την προώθηση του τουριστικού προϊόντος της χώρας.

Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη ένας κύκλος συναντήσεων εργασίας σε τουριστικούς προορισμούς, με τη συμμετοχή επιχειρηματιών – μελών του Συνδέσμου, τοπικών φορέων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, αλλά και επαγγελματιών από τον χώρο του πρωτογενούς τομέα και ειδικότερα της αγροτοδιατροφής.

Η σημερινή παρουσία του ΣΕΤΕ, του ΙΝΣΕΤΕ και της Marketing Greece στη Tρίπολη εντάσσεται σε αυτό το κύκλο των συναντήσεων. Θα μιλήσουμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τουριστικές επιχειρήσεις στους προορισμούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου αλλά και για πρακτικές που επιτυγχάνουν τη βέλτιστη σχέση βιώσιμης ανάπτυξης και τουρισμού, την ενίσχυση του κοινωνικού αποτυπώματος του τουρισμού, καθώς και για τη διασύνδεσή του με τον αγροτοδιατροφικό τομέα και τον πολιτισμό.

Σε μία περίοδο έντονης αβεβαιότητας για τη χώρα μεταξύ 2010-2016, ο τουριστικός τομέας έδωσε περισσότερες θέσεις εργασίας στην `περιφέρεια σε σχέση με άλλους κλάδους της εθνικής οικονομίας. Πάρα ταύτα, τα στοιχεία που αποτυπώνουν την τουριστική δραστηριότητα στους προορισμούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου δείχνουν ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης. Από τη πλευρά της, η Marketing Greece έχει εντάξει στις δράσεις της την ανάδειξη των προορισμών της Πελοποννήσου. Ηδη η εταιρεία, ξεκινώντας από την Πελοπόννησο, σχεδίασε και υλοποιεί την Wanderlust Greece (www.wanderlustgreece.com), μία νέα ψηφιακή καμπάνια «αναζήτησης» εμπειριών που προκύπτει από την επιθυμία για την ανακάλυψη της αυθεντικής Ελλάδας.


NEWSLETTER