Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2017 14:44

Ρέτσος σε Νικολάκου: “Αναμφισβήτητα τα στοιχεία της ΤτΕ για τον τουρισμό”

Γράφτηκε από τον

Ολα καλά καμωμένα τα έχει η Περιφέρεια Πελοποννήσου ως προς την τουριστική προβολή και αυτοί που... φταίνε για τη “βουτιά” στην τουριστική κίνηση στην Περιφέρεια κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο είναι τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, το ΙΝΣΕΤΕ (Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) που τα επεξεργάστηκε και η “Ε” που τα δημοσιοποίησε.

Τα παραπάνω υποστήριξε, λίγο πολύ, η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου χθες το απόγευμα, σε δηλώσεις της στην Καλαμάτα, στο περιθώριο της εναρκτήριας εκδήλωσης του 7ου Σχολείου Τουρισμού, μιλώντας για “εξαιρετικές” επιδόσεις επισκεψιμότητας τον φετινό χρόνο και ανακοινώνοντας παράλληλα ότι η Περιφέρεια θα δημιουργήσει δικό της στατιστικό μηχανισμό.

“Δεν έχουμε καμία ένδειξη και κανέναν λόγο εμείς ως ΣΕΤΕ να αμφισβητούμε τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς είναι στοιχεία που προκύπτουν με μια συγκεκριμένη μεθοδολογία, εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Εμείς σε τακτά χρονικά διαστήματα τα αναδημοσιεύουμε. Αν λοιπόν υπάρχει αμφισβήτηση, αυτή πρέπει να είναι προς την Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά -τουλάχιστον μέχρι σήμερα- εμείς δεν έχουμε διαπιστώσει να συντρέχει τέτοιος λόγος αμφισβήτησης των στοιχείων αυτών” επισήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις της αντιπεριφερειάρχη.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: “ΑΤΥΧΗΣ ΜΕΛΕΤΗ”

Νωρίτερα, η Ντ. Νικολάκου έχοντας κάνει λόγο για “ατυχή μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος, που δημοσιοποιήθηκε από τον ΣΕΤΕ και έχει να κάνει με τα στοιχεία που δείχνουν ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου είχε μία πτώση”, δήλωσε ότι αυτό “η περιφερειακή αρχή όχι απλώς μόνο το διαψεύδει, αλλά έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι η Περιφέρειά μας σε όλους τους τομείς είχε μια ανοδική πορεία”.

Την ίδια στιγμή “φωτογράφισε” και την “Ε”, αναφερόμενη σε “κάποιους οι οποίοι δεν τους ενδιαφέρει ούτε η Περιφέρεια, ούτε ο τουρισμός, αλλά μόνο πώς θα βλάψουν την περιφερειακή αρχή, με πρωτοσέλιδα τα οποία δημιουργούν πρόβλημα στην ανάπτυξή μας, δημιουργούν τροχοπέδη. Αυτός είναι ο λόγος της έντονης αντίδρασής μας, αλλά και ο λόγος που από το 2018 θα έχουμε εργαλείο μέτρησης στοιχείων, αξιόπιστων” όπως υποστήριξε.

Παράλληλα γνωστοποίησε ότι εκ μέρους της Περιφέρειας, “μετά από αυτά τα στοιχεία, διαμαρτυρηθήκαμε έντονα και στο υπουργείο Τουρισμού και στον ΣΕΤΕ αλλά και στο Ινστιτούτο”, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου “μαζί με τα Πανεπιστήμια Πειραιά και Πελοποννήσου, από το 2018, θα έχουμε μια δική μας αξιόπιστη δομή για να έχουμε στατιστικά στοιχεία, να έχουμε πραγματικές μετρήσεις και να ξέρουμε προς τα πού θα πρέπει να κινηθούμε, ακόμα πιο στοχευμένα”.

“ΕΝ ΜΕΡΕΙ ΑΛΗΘΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ” ΛΕΕΙ Η ΝΙΚΟΛΑΚΟΥ

Συνεχίζοντας, η αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ότι σε επικοινωνία της “με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΙΝΣΕΤΕ, η απάντηση που είχαμε είναι ότι πρόκειται για κάποια στοιχεία τα οποία θεώρησαν ότι έπρεπε να τα δημοσιοποιήσουν, με την παρατήρηση ότι η ίδια η εταιρεία που κάνει την έρευνα μας δήλωσε ότι σε αυτήν δεν υπάρχει καθόλου το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, δηλαδή δεν συμπεριλαμβάνεται η σημαντικότερη πύλη εισόδου από το εξωτερικό. Επίσης, η ίδια η έρευνα δηλώνει ότι δεν υπάρχει απόλυτη αντιπροσωπευτικότητα από όλες τις χώρες, άρα τα στοιχεία αυτά εν μέρει μόνο μπορούμε να πούμε ότι είναι αληθή, σίγουρα όμως δεν αντιπροσωπεύουν τους δείκτες. Δεν το δημοσιοποίησε ο ΣΕΤΕ αλλά το ΙΝΣΕΤΕ και ήδη στην επικοινωνία που είχαμε θεωρώ ότι το θέμα είναι λήξαν. Τώρα, αν επέλεξε το ΙΝΣΕΤΕ να δημοσιοποιήσει μια μελέτη η οποία είχε στις παρατηρήσεις της σημεία που έλεγαν ότι δεν αντιπροσωπεύουν όλες τις χώρες και δεν είναι το δείγμα αυτό αρκετό, για αυτό δεν θα απολογηθούμε εμείς” κατέληξε η αντιπεριφερειάρχης.

Β.Γ.Μ.