Σάββατο, 03 Μαρτίου 2018 09:46

Μεσσηνία: “Νταβός του Τουρισμού” στην Costa Navarino

Γράφτηκε από τον

 

Στο «Νταβός του Τουρισμού», που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα στην Costa Navarino, αναλύονται οι τάσεις της διεθνούς αγοράς και σχεδιάζεται το μέλλον με βάση τις νέες ανάγκες που παρουσιάζουν οι παγκόσμιοι ηγέτες του κλάδου.

Η διεξαγωγή του συγκεκριμένου συνεδρίου στην Costa Navarino καταδεικνύει τόσο τη θέση που έχει ο ελληνικός τουρισμός στην παγκόσμια αγορά όσο και το ότι η Μεσσηνία και η Πελοπόννησος γενικότερα αναγνωρίζονται από τη διεθνή επιχειρηματική κοινότητα ως ένας νέος προορισμός με τεράστιες δυνατότητες.

Αυτό τόνισαν, μεταξύ άλλων, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο γραμματέας του ΕΟΤ Ιωάννης Γούλιος, ο Martin Barth, διευθύνων σύμβουλος του World Tourism Forum Lucerne Think Tank, και ο Gerald Lawless, πρόεδρος του World Travel & Tourism Council. Νωρίτερα ο πρόεδρος της ΤΕΜΕΣ Α.Ε., Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, αναφέρθηκε στο επενδυτικό σχέδιο του ομίλου, επισημαίνοντας τη συμβολή της Costa Navarino στην τοπική οικονομία.

 

1,8 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του συνεδρίου World Tourism Forum Lucerne (WTFL), ο κ. Barth είπε ότι τα επόμενα χρόνια αναμένεται παγκοσμίως να αυξηθούν από 1,5 δισ. σε 1,8 δισ. οι ταξιδιώτες για τουρισμό. Ετσι, η Ελλάδα έχει μεγάλες δυνατότητες να αυξήσει το μερίδιό της, αν επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος ώστε να δέχεται επισκέπτες και τους 12 μήνες του έτους. «Εχετε παραπάνω να δώσετε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Barth.

Νωρίτερα ο ίδιος είχε τονίσει ότι το νέο μοντέλο τουρισμού βασίζεται σε 4 πυλώνες: Το ταλέντο, την καινοτομία, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ποικιλομορφία. Εξήγησε ότι επισκέπτες δεν θέλουν μόνο θάλασσα, και ότι τα ισχυρά πλεονεκτήματα της Ελλάδας είναι η πολιτιστική της ιστορία, τα ποιοτικά τοπικά προϊόντα της και οι φιλόξενοι άνθρωποί της.

Ο κ. Barth είπε ότι το WTFL δεν αφορά μόνο τις κυβερνήσεις, αλλά και τον ιδιωτικό τομέα, και εξέφρασε τη χαρά του που το Πανεπιστήμιο Πειραιώς εντάχθηκε στο ελβετικό δίκτυο ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που ασχολούνται με τον τουρισμό.

 

ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΛΟΥ 

«Ο τουρισμός είναι δύναμη καλού, γιατί δημιουργεί θέσεις εργασίας προσφέροντας κοινωνικό έργο», τόνισε ο κ. Lawless στη δική τοποθέτηση. Επεσήμανε ότι στην Ελλάδα το 12% των θέσεων εργασίας έχει άμεση ή έμεση σχέση με τον τουρισμό, ενώ παγκοσμίως απασχολούνται στο κλάδο 300 εκατ. εργαζόμενοι.

Η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά τόνισε από την πλευρά της ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες της τουριστικής αγοράς στο διήμερο αυτό συνέδριο θα αναλύσουν αλλά και θα διαμορφώσουν τις νέες τάσεις. Είπε επίσης ότι οι δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης πρέπει να αξιοποιηθούν με Συνεργασία Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). 

Παίρνοντας τη σκυτάλη από την υπουργό, ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης είπε ότι η συνεργασία κυβέρνησης, περιφέρειας και ιδιωτικού τομέα στην Πελοπόννησο ανοίγει δρόμους - και παράλληλα αποδεικνύει ότι οι ΣΔΙΤ είναι αναγκαίες για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας.

 

ΩΘΗΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΘΗΝΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ

Σε ερώτηση της "Ε", αν τον 21ο αιώνα θα υπάρξει μια ανάλογη παροχή χρήματος και χρόνου στους εργαζόμενους όπως αυτή που έκανε η αυτοκινητοβιομηχανία Ford το 1914, υπερδιπλασιάζοντας τους μισθούς των εργαζόμενων και καθιερώνοντας την πενθήμερη εργασία και το οκτάωρο ώστε να έχουν χρόνο να ταξιδεύουν, ο κ. Lawless  απάντησε: «Δεν γνωρίζω αν θα κάνει ο ιδιωτικός ή ο δημόσιος τομέας την επανάσταση του 21ου αιώνα. Πιστεύω όμως ότι οι φθηνές οικονομικές πτήσεις που προσφέρουν εταιρείες όπως για παράδειγμα η Ryanair και η Easy Jet, καθώς και οι αυξημένες παροχές που προσφέρουν οι επιχειρήσεις, παρέχουν τη δυνατότητα ταξιδιού σε ανθρώπους που πριν δεν την είχαν».

Ο κ. Lawless είπε επίσης ότι στην Ευρωπαϊκή Ενωση η εργατική νομοθεσία παρέχει στους πολίτες εξασφάλιση για το εισόδημά τους - και κλείνοντας έκανε ένα λογοπαίγνιο λέγοντας ότι η συντομογραφία της ΣΔΙΤ στα Αγγλικά είναι «PPP (public–private partnership) και θα μπορούσε να διαβαστεί People, People, People καθώς πράγματι τουρισμός χωρίς ανθρώπους δεν υπάρχει».

 

ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΓΙΑ ΤΑ ΧΩΡΙΑ

Απαντώντας στη δεύτερη ερώτηση της "Ε", αναφορικά με το αν υπάρχει δυνατότητα το έλλειμμα ξενοδοχειακών κλινών στη Μεσσηνία να καλυφθεί από το πλεόνασμα... κλειστών σπιτιών κυρίως στα χωριά, ο κ. Τατούλης είπε ότι ακούγοντας το ενδιαφέρον ερώτημα τού γεννήθηκε η ιδέα για ένα νέο πρότζεκτ, που θα αξιοποιεί τις κατοικίες που δεν χρησιμοποιούνται.

Απαντώντας στο ίδιο ερώτημα, η κ. Κουντουρά επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι πρέπει να διαφυλαχτεί η ποιότητα του τουριστικού προϊόντος από την υπερεπένδυση.

Ο κ. Lawless απαντώντας σε ερώτηση για τις ΣΔΙΤ είπε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει πρώτα απ' όλα να παρέχουν τις υποδομές και ελευθέρους ουρανούς για τη μετακίνηση των ανθρώπων.

Η Κουντουρά, με το παράδειγμα του νόμου για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών, τεκμηρίωσε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Ο κ. Τατούλης είπε ότι αυτοί που επηρεάζουν την κοινή γνώμη δεν θα πρέπει να είναι φοβικοί με τις ΣΔΙΤ, και ότι θα πρέπει να αντιληφθούν πως οι παγκόσμιοι παίκτες μιλούν άλλη γλώσσα, την οποία θα πρέπει να μάθουμε. «Οι ΣΔΙΤ αμβλύνουν τις αντιπαλότητες και οδηγούν στην ανάπτυξη», κατέληξε.

Τέλος η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος Αντωνία Μπούζα χαιρέτισε το συνέδριο και έκανε μια παρουσίαση της Πελοποννήσου ως τουριστικού προορισμού.

 

• Διαβάστε τη Δευτέρα στην "Ε" συνέντευξη της υπουργού Τουρισμού Ελενας Κουντουρά, για την τουριστική κίνηση του 2018, τους ανταγωνιστές της Ελλάδας, τη φορολογία των τουριστικών μονάδων, και τις προοπτικές που ανοίγουν οι πλατφόρμες διαμοιρασμού (Airbnb κ.ά.).